Συγκίνηση και δέος στην παράσταση “Γάμος στο Κομμένο”

 

Ανάμεικτα συναισθήματα, με προεξάρχουσα τη θλίψη για τους αδικοχαμένους άμαχους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε στους θεατές από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, η παράσταση του μουσικού δράματος “Γάμος στο Κομμένο” που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” με τις φροντίδες της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας και υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Το έργο που παρουσιάστηκε, βασίζεται στο μυθιστόρημα “Αγαπημένη μου Άλεξ…” του φιλολόγου-συγγραφέα και καταγόμενου από το Κομμένο Άρτας κ. Δημητρίου Βλαχοπάνου, που αναφέρεται στην τραγική νύφη Αλεξάνδρα, που έπεσε θύμα σφαγής των Γερμανών κατακτητών τον Αύγουστο του 1943 μαζί με εκατοντάδες αθώους συγχωριανούς της.

Παρών ήταν και ο συγγραφέας, ο οποίος προλογίζοντας την εκδήλωση μετέδωσε αρχικά ένα βίντεο με σπάνιες, φρικιαστικές μαρτυρίες συγχωριανών του, επιζώντων της καταστροφικής μανίας των Ναζιστών. Ακολούθως χαιρέτησαν την εκδήλωση η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά και η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κα Βάνα Μπεντεβή, για να πάρει το λόγο η φιλόλογος κα Κατερίνα Σχισμένου, με μια εισαγωγή για το μουσικό δράμα που ακολούθησε. Στη σκηνή ο φημισμένος γερμανός μουσικός Günter Baby Sommer στα κρουστά και η Katharina Sommer στα πνευστά, παρουσίασαν μουσικές συνθέσεις εναλλασσόμενες με πρόζα που ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Θεοδώρα Θεοχάρη και Μάγδα Σιώζου.

Ήταν μια αντιπολεμική κραυγή και ταυτόχρονα ένα κάλεσμα προς τους λαούς, για συναδέλφωση, ειρήνη και αρμονική συνύπαρξη, που ξύπνησε αισθήματα μνήμης τους παλαιότερους και δέους στους νεότερους.

DSC_0042

DSC_0039-1