Δυο υπέροχες αιγιώτικες “αντανακλάσεις”!

Με πολλή χαρά καταγράφουµε δυο υπέροχες αιγιώτικες “αντανακλάσεις”.

Στη µια περίπτωση, ο αιγιώτης Θέµης Προδροµάκης, πριν από λίγες ηµέρες εκφώνησε την εναρκτήρια οµιλία του ως ο 10ος κάτοχος της Βασιλικής Έδρας Μηχανικής του Πανεπιστηµίου του Εδιµβούργου, µια έδρα που ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Βικτωρία του 19ου αι. και είναι πασίγνωστη για τις υψηλές επιδόσεις των επιστηµόνων που την “θεραπεύουν” . Η “πρεµιέρα” του Θέµη έγινε στην ιστορική βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της Σκωτίας, διάσηµης για τις αισθητικές και πολιτιστικές καλλονές της, και τιµήθηκε από πλήθος πολιτικών και πνευµατικών παραγόντων (υπουργός Ανάπτυξης, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, καθηγητές, ακαδηµαϊκοί, επικεφαλής Εταιρειών και Ιδρυµάτων, οικονοµικοί φορείς και άλλοι). Ο δικός µας Θέµης, λοιπόν, γράφει εις την αλλοδαπήν τη δική του αξιοθαύµαστη ιστορία στον πιο σύγχρονο και πιο συγκλονιστικό τοµέα της εποχής µας, που ακούει στον όρο «τεχνητή νοηµοσύνη», και πολύ, ως Αιγιώτες, το χαιρόµαστε, γιατί, όπως και να το κάνουµε, «κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα».

Στην άλλη περίπτωση, βρίσκεται ο εκ καταγωγής αιγιώτης Αλεξάντερ Πέιν (Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, το ελληνικό του όνοµα). Οι πρόγονοί του βάδισαν µακρά πορεία στη δική µας κοινωνία, και κάποια στιγµή ο παππούς του Αλέξανδρου έφυγε στα ξένα. Ήταν η εποχή (αρχές του περασµένου αιώνα) που η Αµερική έγινε για πολλούς η θετή µητέρα. Ο Αλέξανδρος καταπιάστηκε µε τη γοητεία και την τέχνη της κινηµατογραφίας, και απόκτησε παγκόσµια φήµη, αναθέτοντας τους ρόλους των ταινιών του σε ιερά τέρατα, όπως οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζακ Νίκολσον, Βιρτζίνια Μάντσεν κ.ά. και κερδίζοντας δύο χρονιές Όσκαρ “καλύτερου διασκευασµένου σεναρίου”. Πρόσφατα, µε το κινηµατογραφικό έργο «Παιδιά του Χειµώνα» του Αλεξάντερ Πέιν, η πρωταγωνίστρια Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Ο Αλέξανδρος είναι νυµφευµένος µε την αιγιώτισσα Μαρία Κόντου και έχει ανακηρυχθεί επισήµως από τον ∆ήµο Αιγιαλείας πρεσβευτής της περιοχής µας .

Αγαπητοί, κύριε Αλέξανδρε, κύριε Θέµη, η ταπεινή αυτή στήλη σας συγχαίρει θερµά και σας ευγνωµονεί εξ ονόµατος – είµαστε σίγουροι – των πάντων. Συµπέρασµα: Έξω µεν πάµε καλά, µέσα δε … το παλεύουµε. Και … dum spiro spero!

Κάπα – Βήτα

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”