Επιτυχημένη η εκδήλωση στο Τοπικό Αρχείο Αιγίου – Καταχειροκροτήθηκε ο Γιώργος Τζεραβίνης

Την Κυριακή το βράδυ το Τοπικό Αρχείο Αιγίου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο ευρύ κοινό,  σε µια επίκαιρη οµιλία του καθηγητή κ. Γεωργίου Τζεραβίνη µε θέµα: «Κλέφτες και αρµατολοί- Ανδρέας Λόντος: Η ζωή και η δράση του».

Το Τοπικό Αρχείο Αιγίου, που βρίσκεται στην οδό Ζωοδόχου Πηγής πλησίον του Ιερού Προσκυνήµατος Παναγία Τρυπητής, αποτελεί κόσµηµα για την πόλη µας, καθότι είναι κτισµένο µε πέτρα εσωτερικά και εξωτερικά και οι χώροι του είναι πραγµατικά αξιοζήλευτοι.

Η υπεύθυνη του Τοπικού Αρχείου Εκπαιδευτικός κ. Ελένη Θεοδωρίδη και οι τρεις υπάλληλοι του αρχείου, όλα αυτά τα χρόνια από τη στιγµή που το αρχείο µετακόµισε από την οδό Στράτωνος στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, ρίχτηκαν σε έναν πραγµατικό αγώνα καταγραφής και ταξινόµησης του αρχεια-κού υλικού και το αποτέλεσµα της εργασίας τους αξιολογήθηκε µε τα καλύτερα λόγια από τους πολίτες που κατέκλυσαν την αίθουσα διαλέξεων το βράδυ της Κυριακής.

IMG_1035-1Η κ. Θεοδωρίδη στο σύντοµο χαιρετισµό της καλωσόρισε τους παρευρισκοµένους και µεταξύ άλλων ανέφερε:

– « Το Τοπικό Αρχείο Αιγίου, όπως είναι η ονοµασία του από το 1991 έως σήµερα, παλαιότερα Μόνιµο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο, είναι αυτοτελής περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων.

Σκοπός του Αρχείου είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόµηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της περιοχής και η διάθεσή του στο κοινό προς µελέτη.

 

Το αρχείο του Λόντου αποτελείται από έναν φάκελο που περιέχει 75 έγγραφα των ετών 1827 έως 1844.

Αντίστοιχα το αρχείο του Μεσσηνέζη απαρτίζουν 515 έγγραφα των ετών 1796 έως 1847 και 2 κατάστιχα αλληλογραφίας.

Σήµερα η υπηρεσία στεγάζεται σε δύο κτίρια. Στο παρόν κτίριο λειτουργούν τα γραφεία προσωπικού, το αναγνωστήριο, βιβλιοθήκες και το βασικό αρχειοστάσιο.

Το δεύτερο κτίριο της υπηρεσίας, βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ερινεού και χρησιµοποιείται, ως αποθηκευτικός χώρος του αταξινόµητου υλικού και ως συµπληρωµατικό αρχειοστάσιο ταξινοµηµένου υλικού.

Στο Τοπικό Αρχείο λειτουργεί βοηθητικά και βιβλιοθήκη, η οποία καλύπτει ποικίλα θέµατα βιβλιογραφίας της περιοχής της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική και λειτουργεί µαζί µε το αναγνωστήριο ∆ευτέρα έως Παρασκευή 8.30-14.30.

Τέλος θα ήθελα να σας ανακοινώσω, ότι από την επόµενη εβδοµάδα και για 2 µήνες, η υπηρεσία µας υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε τίτλο «Μια µέρα στο Αρχείο». Το πρόγραµµα απευθύνεται σε µαθητές (Ε’ και Στ’ τάξης) του ∆ηµοτικού και µαθητές Γυµνασίου, οι οποίοι θα µπορούν να επισκέπτονται το χώρο καθηµερινά µετά από συνεννόηση µε το προσωπικό της υπηρεσίας. Στόχος του προγράµµατος είναι να γνωρίσουν οι µαθητές το Αρχείο Αιγίου, τον σκοπό του, και τη συµβολή του στη γνώση και διάδοση της τοπικής ιστορίας».

Το λόγο πήρε κατόπιν ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο οποίος έδειξε πολύ ικανοποιηµένος από την όλη προσπάθεια που γίνεται από διάφορους συλλόγους και φορείς της περιοχής να αναδείξουν την ιστορική µας κληρονοµιάς που είναι αξιοζήλευτη. Χαρακτηριστικά τόνισε:

-«Ιδιαίτερη είναι η ιστορικη αξία της εκδήλωσης που διαπλασιάζεται µετά την εκδήλωση της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας». Είµαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί βλέπω ότι γίνεται σοβαρό έργο για ανάδειξη της ιστορία µας µιας και η περιοχή µας είναι συνδεδεµένη µε την ιστορία. Υπάρχει σοβαρό και αθόρυβο έργο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου που εγώ ως ∆ήµαρχος πλέον έχω ανακαλύψει πολλά πράγµατα. Για να βγούµε από την κρίση όχι τόσο την οικονοµική κυρίως την αξιών, θα πρέπει να συµβάλλουµε στην αναγέννηση της ιστορίας µας».

Στη συνέχεια ο κεντρικός οµιλητής κ. Τζεραβίνης ανέλυσε τον σπουδαίο ρόλο των κλεφτών και αρµατολών στην περιοχή µας, αλλά και τον ξεχωριστό ηγετικό ρόλο που διαδραµάτισε ο Ανδρέας Λόντος στην Επανάσταση.

Την οµιλία του την αφιέρωσε στους πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται και στη Βοστίτσα «της καρδιάς µου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο Πρέσβης επί τιµή κ. Λ. Χρυσανθόπουλος, ο τ. Υφυπουργός κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, ο τ. ∆ήµαρχος Συµπολιτείας κ. ∆ηµ. Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος του Νοµικού Προσώπου κ. Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Αντιδήµαρχοι, δηµοτικοί σύµβουλοι, Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών και πολλοί συµπολίτες.

Ο οµιλητής έκλεισε την οµιλία του µε παλµό  βροντοφωνάζοντας: «Ζήτω το Αίγιο, Ζήτω η Βοστίτσα» καταχειροκροτούµενος από το πολυπληθές κοινό.

Κείμενο και φωτογραφίες: ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙ∆Η

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Για τη συµβολή τους στην πραγµατοποίηση της εκδήλωσης µε κεντρικό οµιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Τζεραβίνη, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ∆ήµο Αιγιάλειας και προσωπικά το ∆ήµαρχο κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο του Ν.Π.∆.∆. Αιγιάλειας κ. Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, το ∆ιευθυντή του 3ου ∆ηµοτικού Σχολείου Αιγίου κ. Τριαντάφυλλο Κιντή, την εκπαιδευτικό του 3ου ∆ηµοτικού Σχολείου Αιγίου κ. Σοφία Οικονοµοπούλου, την Πρόεδρο του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου «Αιγιεύς» κ. Μαρία Καβούνη και τη δηµοσιογράφο-τυπογράφο κ. Φρόσω Στιβαχτοπούλου – Σταυρίδη.

Η Προϊσταµένη του Τοπικού Αρχείου 

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟ∆ΩΡΙ∆Η