Σε αποχή από τις δηλώσεις ζημιών προχωρούν οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ομαλή διαδικασία διεξαγωγής των εκτιμήσεων, κυρίως μελλοντικών ζημιών, μετά την απόφαση των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στην Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένουν, όπως καταγγέλουν, απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2015. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ κ. Παναγιώτης Καμινιώτης στον ΑγροΤύπο, οι δηλώσεις ζημιών γίνονταν κανονικά από τους ανταποκριτές παρά το γεγονός ότι δεν αμείβονταν για τις υπηρεσίες τους.

Εντωμεταξύ ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Καρδίτσας έχει αιτηθεί, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αποχή των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα, όπως έχει ήδη γίνει με την περίπτωση των ανταποκριτών του ΟΓΑ, που επίσης απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων τους και άλλων προβλημάτων.

Σημειωτέον ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ που θα λύνει το πρόβλημα των ανταποκριτών, όπως και στην περίπτωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Παννελαδική αποχή ανταποκριτών ΟΓΑ, απέχουν και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) – στην οποία ανήκουν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ – αναφέρεται σε σωρεία προβλημάτων που έχουν συγκεντρωθεί λόγω της ένταξης των ανταποκριτών του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, καθώς τελικά δεν γνωρίζουν το καθεστώς με το οποίο θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Έτσι προχώρησαν σε πανελλαδική αποχή διαρκείας.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Την ίδια στιγμή από τα καθήκοντά τους απέχουν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο γεωπόνος και εργαζόμενος ως ανταποκριτής ΕΛΓΑ στον Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας κ. Παναγιώτης Καμινιώτης ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Σήμερα κοινοποιήθηκε η απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Καρδίτσας για αποχή των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ από τα καθήνοντά τους και αναμένουμε από Δευτέρα να ληφθεί απόφαση για πανελλαδική αποχή, από την Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. όπως έγινε και για την περίπτωση των ανταποκριτών του ΟΓΑ. Υπάρχει κινητικότητα συναδέλφων σε όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο. Από την πλευρά του ΕΛΓΑ όσες φορές και αν έχουμε ρωτήσει που βρίσκεται η ΚΥΑ που θα ρυθμίζεται το νέο καθεστώς εργασιακής σχέσης και πότε θα λάβουμε τα δεδουλευμένα, μας απαντούν αόριστα ότι το θέμα βρίσκεται μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Εάν ο ΕΛΓΑ θέλει αυτές οι υπηρεσίες να γίνονται εθελοντικά θα πρέπει να το καταστήσει σαφές.  Αυτή τη στιγμή στην Καρδίτσα είναι σε εξέλιξη δηλώσεις ζημιών από πλημμύρες καθώς και δηλώσεις ΠΣΕΑ για τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Εάν δεν γίνει αυτή η γραφειοκρατική δουλειά και «σπάσει» η αλυσίδα της διαδικασίας αποζημίωσης στους παραγωγούς, που ξεκινάει από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, δεν ξέρουμε αν μπορέσουν να γίνουν σωστά και έγκαιρα οι εκτιμήσεις. Εμείς όλο αυτό το διάστημα εκτελούμε τα καθήκοντά μας κανονικά και προχωράμε σε αποχή γιατί έχουμε κουραστεί να περιμένουμε».

Εδώ η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ – Καρδίτσας

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Θεσσαλίας κ. Χρήστος Βασιλάκος: «Προσωπικά είμαι ανταποκριτής ΕΛΓΑ και ΟΓΑ στον δήμο Αλμυρού Μαγνησίας. Έχουμε κάνει πολλές οχλήσεις για να λάβουμε τα δεδουλευμένα μας χωρίς αποτέλεσμα. Από τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε, για τις δηλώσεις ζημιών που πραγματοποιήσαμε ως ανταποκριτές ΕΛΓΑ δεν πληρωθήκαμε. Μας είπαν ότι θα αλλάξει το καθεστώς με ΚΥΑ που αναμένεται να υπογραφθεί από τον κ. Αποστόλου και τον κ. Χουλιαράκη. Από τον ΟΓΑ μας λένε ότι θα πάρουμε τα υπόλοιπα του 2016 και από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει.

Επιπλέον έξοδα για αιτήσεις συνταξιοδότησης των αγροτών

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στο θέμα της αίτησης συνταξιοδότησής τους, μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ ο κ. Βασιλάκος ανέφερε: παλιότερα συντάσσαμε εμείς αυτές τις αιτήσεις. Πλέον όμως οι αγρότες πρέπει να κάνουν από μόνοι τους αυτή τη διαδικασία μέσω taxisnet ή με τον λογιστή τους. Eπίσης, για να κάνουν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους οι παραγωγοί (σ.σ. όπως για παράδειγμα με τις οφειλές του β’ εξαμήνου ΟΓΑ 2016), πρέπει να κάνουν τη ρύθμιση μέσω του taxis με τον λογιστή τους».

ΕΛΓΑ: εκτιμούμε ότι θα λυθεί το πρόβλημα αναμένονται ΚΥΑ για ανταποκριτές και εκτιμητές

Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπές: «Οι ανταποκριτές δεν μπορούν να λάβουν τα επιπλέον του μισθού τους χρήματα. Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε λύση και γι’ αυτό και για το θέμα των εκτιμητών. Αυτή τη στιγμή είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δύο ΚΥΑ που θα δώσουν λύση σε αυτά τα προβλήματα. Βεβαίως οι αποφάσεις έχουν καθυστερήσει για διάφορους λόγους. Ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα πισωγυρίσματα. Η αποχή των ανταποκριτών δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των εκτιμήσεων των ζημιών του 2016 που είναι σε εξέλιξη, ενδέχεται όμως να επηρεάσει τις καινούριες ζημιές. Ο ΕΛΓΑ έχει κι άλλες λύσεις, αν δημιουργηθεί πρόβλημα μελλοντικά. Πάνως ο Οργανισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα ως προς την οικονομική του επάρκεια ώστε να πληρώνει τους ανταποκριτές».