Ψήφισμα συμπαράστασης του Δ.Σ. Αιγιάλειας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αιγίου

Την Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Μεταξύ άλλων θεμάτων στην συνεδρίαση συζητήθηκε εκτενώς και το σημαντικό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και την ευρύτερη κοινωνία της Αιγιάλειας γενικότερα που είναι η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) 27 εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης του νοσοκομείου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας κατατέθηκε το παρακάτω ψήφισμα – υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου σχετικά με το θλιβερό αυτό γεγονός της απόλυσης που υπάρχει πάνω από τα κεφάλια τους.

Όπως είναι γνωστό, οι είκοσι επτά (27) εργαζόμενοι είχαν αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2018 μετά από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ σύμφωνα με τον Ν. 2190/1994 (άρθρο 21), τον Ν. 4430/2016 (άρθρο 63) και Ν. 4461/2017 (άρθρο 107), με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ). Στην συνέχεια όλες οι επόμενες κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα με έξι (6) επαναλαμβανόμενες, συνεχείς και αδιάλειπτες παρατάσεις των συμβάσεων ανανέωναν τις εν λόγω συμβάσεις. Η τελευταία τρίμηνη ανανέωση έγινε την 31/12/2021 και έχει λήξη την 31 Μαρτίου 2022.
Έως και σήμερα, σαράντα επτά (47) μήνες μετά τον αρχικό διορισμό τους και 25 ημέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις τους, καμία επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν υπάρχει για το εργασιακό τους μέλλον, πέραν της 31 Μαρτίου 2022. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει δώσει έως 31/12/2022 παράταση των επικουρικών υπαλλήλων των νοσοκομείων (ιατρών και νοσηλευτών).

Η μόνη οδός που διαφαίνεται στο ορίζοντα είναι η λήξη των συμβάσεων ΣΟΧ στους τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας και η απόλυση των εργαζομένων αυτών μαζί με αντίστοιχα και άλλους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας (περίπου 6.000 άτομα). Η μόνη θεσμικά οδός που έχουν σήμερα οι Διοικήσεις των νοσοκομείων για να καλυφθούν οι άκρως αναγκαίες και πάρα πολύ σημαντικές αυτές υπηρεσίες στα νοσοκομεία της χώρας, είναι η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες ‘’ εργολάβους’’.

Οι εργαζόμενοι (δια του Σωματείου Εργαζομένων που είναι μαζί τους στο δίκαιο αυτό αγώνα) αναφέρουν ότι έχουν ζήσει στο παρελθόν (πριν 5-6-7 χρόνια) τον εργασιακό μεσαίωνα με τις εργολαβικές εταιρείες και δεν θέλουν να τον ξανά ζήσουν.

Αναφέρουν επίσης ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης και πρόθεσης της Κυβέρνησης να βάλει εργολάβους σε τμήματα του νοσοκομείου.

Τον Φεβρουάριο του 2021 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με την C-760/18 απόφασή του έκρινε ότι οι εργαζόμενοι με διαδοχικές, επαναλαμβανόμενες και αδιάλειπτες συμβάσεις άνω των 24 μηνών από ένα φορέα και δη δημόσιο, αποτελεί καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου και στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ως εκ τούτου η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου συμβάσεις στην πραγματικότητα αποτελεί το μόνο ορθό μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταχρηστικής χρησιμοποίησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το δε άρθρο 103, παρ. 8 του Συντάγματος, μετά από αυτή την απόφαση του Δ.Ε.Ε. δεν μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποκλειστεί η μετατροπή αυτή. Ουκ ολίγα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις αυτού του τύπου θα πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Πρόσφατο παράδειγμα (πριν λίγες μέρες) το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση οδηγό δικαίωσε εργαζόμενους στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Οι εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ το 2018, κάλυψαν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Εργάστηκαν με αυταπάρνηση και καθημερινό κίνδυνο, κόλλησαν τον θανατηφόρο ιό covid-19, κάποιοι εξ αυτών έχασαν την μάχη με την ζωή, κάποιοι άλλοι ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα, κάποιοι άλλοι κόλλησαν τον θανατηφόρο ιό σε μέλη των οικογενειών τους (παιδιά, μάνα, πατέρα), εξυπηρετώντας τεράστιο όγκο αυξημένων και ιδιαίτερων υποχρεώσεων με φιλότιμο και ανθρωπιά για τους συνανθρώπους τους. Εργαζόμενοι στην φύλαξη ακόμη και ξύλο έφαγαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους (γεγονότα γνωστά στο πρόσφατο παρελθόν).

Οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται σε τι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρων η πρόθεση του υπουργείου να δοθούν οι υπηρεσίες αυτές σε εργολαβικές εταιρείες που θα αναλάβουν την καθαριότητα, την φύλαξη και την σίτιση των νοσοκομείων, καθώς έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ( με οικονομοτεχνικές μελέτες ) που έχουν πραγματοποιηθεί από τα νοσοκομεία, ότι αφενός οικονομικά είναι πιο συμφέρουσες οι υπηρεσίες αυτές όταν καλύπτονται από εργαζόμενους που έχουν συνάψει συμβάσεις ΣΟΧ με το νοσοκομείο, αφετέρου με τον τρόπο αυτό οι αμοιβές προς τους εργαζόμενους είναι αυτές που αρμόζουν στην εργασία που προσφέρουν καθώς αμείβονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (βασικός μισθός, επίδομα τέκνων, νυχτερινά, αμοιβή των αργιών, των Κυριακών κ.λ.π.).

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου παραβρέθηκε το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων (ο Πρόεδρος Σπηλιωτόπουλος Χαρίλαος και ο Γενικός Γραμματέας Φράγκος Παναγιώτης καθώς και πλήθος εργαζομένων) οι οποίοι από το βήμα που τους δόθηκε, αναλυτικά και εμπεριστατωμένα παρουσίασαν το πρόβλημα που εκτός από το ότι δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, είναι και οικονομικό για το νοσοκομείο, τις οικογένειες των εργαζομένων και είναι κοινωνικό πρόβλημα για την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου και Γεν. Γραμματέας κ. Φράγκος Παναγιώτης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το θέμα αυτή την στιγμή μπορεί να λυθεί μόνο πολιτικά. Γι΄ αυτό ζήτησε από το Δ.Σ. του Δήμου το ψήφισμα συμπαράστασης να είναι ομόφωνο και στην συνέχεια ο Δήμαρχος ως ο εκφραστής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να το μεταφέρει στην ολομέλεια της ΚΕΔΕ διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πανελλαδικό.

Το Δ.Σ. του Δήμου Αιγιαλείας, και το ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι΄ αυτό, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων που τελούν υπό απόλυση και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων να συναντηθούν και να συνδιαμορφώσουν το ψήφισμα. Έτσι και έγινε και την επόμενη μέρα 03/03/2022 συναντήθηκαν (Δήμαρχος, Σπηλιωτόπουλος Χ. & Φράγκος Π.), συνέταξαν το τελικό κείμενο ψηφίσματος, το οποίο και δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος να το μεταφέρει αρμοδίως στο τακτικό συνέδριο Δημάρχων της ΚΕΔΕ στις 18 Μαρτίου 2022.

Οι συμβασιούχοι ΣΟΧ ζητούν

Να αναγνωριστούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειές τους (έμπρακτα). Δεν αρκούν μόνο τα ‘’κροκοδείλια δάκρυα’’ κάποιων κυβερνώντων όταν τους έχουν ανάγκη. Ζητούν, να μην εισέλθουν από την 1η Απριλίου 2022 εξωτερικοί συνεργάτες (εργολάβοι) στο Νοσοκομείο και αρχικά:

  • να ανανεωθούν οι εν λόγω συμβάσεις για τουλάχιστον ένα (1) έτος με το υφιστάμενο καθεστώς

Στο διάστημα αυτό να μεριμνήσει το Υπουργείο Υγείας είτε να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (εφαρμόζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης), είτε να δοθεί η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων με νομοθετική ρύθμιση να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί με Διαδικασίες ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις των ειδικοτήτων αυτών (Καθαριότητα, Φύλαξη, Σίτιση) και αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει πραγματοποιηθεί και πραγματοποιείτε και σε άλλα υπουργεία και φορείς π.χ. Υπουργείο Μετανάστευσης, Δήμους, πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΕΠ, ΟΑΕΔ, ΔΕΗ και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού υγείας θα εφαρμοστεί και στην πρόσληψη νοσηλευτών και ιατρών στα νοσοκομεία. Γιατί λοιπόν οι εν λόγω εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση να αντιμετωπίζονται με ένα άλλο πιο δυσμενές καθεστώς που εν τέλει δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρων (προϋπολογισμό του νοσοκομείου, το υπουργείο), τους εργαζόμενους αλλά ούτε το κοινωνικό σύνολο.

Καλούν το Υπουργείο Υγείας να εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων, προστατεύοντας την εργασιακή τους αξιοπρέπεια, τις σωστές συνθήκες εργασίας και αμοιβής αλλά και προωθώντας την εν γένει ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου, το οποίο παρέχει άριστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται από τους εργαζομένους στους νευραλγικούς τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας.