Η 26η Ιανουαρίου η ημερομηνία έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας το 1821, είναι και επίσημα πλέον Τοπική εθνική εορτή

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Αιγιάλειας ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος και η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά του εορτασμού της τοπικής εθνικής εορτής στις 26 Ιανουαρίου και προσκεκλημένος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι εορτασμοί φέτος θα έχουν λιτό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν: Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης ή τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου αν έχουν ξεκινήσει οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης της Φανερωμένης, κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ανδρέα Λόντου στο προαύλιο της Φανερωμένης και ανάρτηση της Επαναστατικής Σημαίας του Ανδρέου Λόντου, εκφώνηση πανηγυρικού από καθηγητή της Ιστορίας, ξενάγηση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, παρουσίαση του σχεδίου του ανάγλυφου της παράστασης της Μυστικής Συνέλευσης που θα τοποθετηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπως και παράθεση γεύματος στο Παναγιωτοπουλέικο για τους επίσημους προσκεκλημένους, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εφόσον   είναι παρών θα ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Αιγιαλείας. Παράλληλα στο ισόγειο του Παναγιωτοπουλέικου θα υπάρξει έκθεση παραδοσιακών στολών. Στις  Κυριακή 28 Ιανουαρίου προγραμματίζεται τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και ανάλογη εκδήλωση και στον παλιό Άγιο Γεώργιο στην Τέμενη, που θεωρείται πως ήταν ένας από τους χώρους που διεξήχθησαν πέριξ του Αιγίου, στα τέλη Ιανουαρίου 1821, οι συναντήσεις των Ελλήνων προυχόντων ενόψει της Επανάστασης.

Κατά την συνέντευξη ο κ. Παναγόπουλος είπε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και ταυτόχρονα μεγάλη μου τιμή που σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη τύπου και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση.

Όλοι μαζί μοιραζόμαστε μια μεγάλη ιστορική στιγμήπου έρχεται να δικαιώσει προσπάθειες χρόνων και που η σημαντικότητά της είναι ανεκτίμητη για τις σημερινές αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Η 26η Ιανουαρίου η ημερομηνία έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας το 1821,είναι και επίσημα πλέον Τοπική εθνική εορτή.

Το μεγάλο αυτό, ιστορικά αδιαμφισβήτητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός, είναι με κάθε τιμή και με κάθε επισημότητα, στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας.

Όχι μόνο για το  Αίγιο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή στην οποία διαδραματίστηκε και για όλη την Αιγιάλεια συνολικά.

Ένα γεγονός ιστορικό, πανελλήνιο και πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη. Το τελευταίο προεπαναστατικό και ταυτόχρονα το πρώτο πολιτικό επαναστατικό γεγονός του 1821 όπως χαρακτηρίστηκε, αυτό που έβαλε το Αίγιο στο επίκεντρο της ελληνικής επανάστασης και του μεγάλου μας απελευθερωτικού αγώνα, είναι πλέον το ιστορικό σύμβολο της περιοχής μας.

Η στιγμή που δέχτηκα το τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με το οποίο μου γνωστοποιούσε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη της 26ης Ιανουαρίου ως τοπικής εθνικής εορτής, ήταν μια μεγάλη στιγμή και ταυτόχρονα μια ιστορική δικαίωση για όλους μας.

Ήταν 20 Δεκεμβρίου και ώρα 11:30,μια ημερομηνία που θα θυμάμαι για πάντα γιατί ένιωσα ότι είχαμε σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία αλλά και πόσο σημαντικό ήταν αυτό που είχαμε καταφέρει, για τον Δήμο μας και για τον κόσμο του.

Ήταν λίγους μήνες μετά ,αφού τον είχαμε επισκεφτεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της ΙΛΕΑ κ.Βάνα Μπεντεβή και του είχαμε παρουσιάσει τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα το δίκαιο του αιτήματός μας που τελικά και αναγνωρίστηκε.

Πιστεύω ότι κάθε τόπος είναι η ιστορία του και η ιστορική μνήμη κάθε περιοχής, είναι βασικό στοιχείο της ύπαρξής του, που ενισχύει την αυτοσυνειδησία όλων μας, μέσα από τις στιγμές και τις δόξες του παρελθόντος.

Αυτές είναι που μας δίνουν ώθηση για τη συνέχεια κυρίως όμως είναι  αυτές που έχουν τη μεγάλη ενωτική δύναμη, γιατί μαθαίνοντας περισσότερα για την ιστορία του τόπου μας τον  πιστεύουμε και τον αγαπάμε ακόμα περισσότερο και εμείς έχουμε  έναν ακόμα λόγο για αυτό.

Αυτές ήταν και για εμάς η κινητήρια δύναμη.

Και βέβαια μπορεί ο  τόπος που έλαβε χώρα αυτό το τόσο σπουδαίο γεγονός να είναι η περιοχή μας, αλλά ανήκει στην ιστορία όλου του ελληνισμού και θέλουμε να το μοιραστούμε και να το μοιραζόμαστε με όλη την Ελλάδα.

Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν, είναι και θα είναι μείζον θέμα όχι μόνο σε επίπεδο τοπικό αλλά και σε εθνικό και αυτό είναι που πετύχαμε να αναγνωριστεί.

Το Αίγιο από δω και στο εξής, έχοντας  πλέον το μερίδιο που του αναλογεί από την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, θα μπορεί να στέκεται επάξια στις πρωταγωνίστριες  πόλεις της περιόδου αυτής, την Πάτρα,τα Καλάβρυτα και την Καλαμάτα ,αποτελώντας ένα νέο σημείο αναφοράς.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια μέρα στην άλλη αλλά είναι κάτι που θα χτίζεται και θα εδραιώνεται χρόνο με το χρόνο στις ιστορικές μνήμες όλων, με αντάξιες, τιμητικές εκδηλώσεις την ημέρα αυτή και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συντείνουν πλέον όλες οι ενέργειές μας.

Πως δηλαδή θα αναδεικνύουμε και θα προβάλουμε κάθε χρόνο την ιστορική μας ταυτότητα προς τα έξω, όπως της αξίζει.

Οι πρόγονοί μας έβαλαν με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας το Αίγιο, στο επίκεντρο της ελληνικής επανάστασης.Αυτό το επίκεντρο εμείς θα το βάζουμε κάθε φορά στο σήμερα και στο αύριο του μέλλοντός μας.

Φτάνει να αναλογιζόμαστε ότι όλα αυτά που προϋπήρξαν πριν από μας θα υπάρχουν  και πολύ πιο μετά ως σύμβολα, ως αξίες και ως ιδέα.

Αναφέρθηκα πριν στην ενωτική δύναμη της ιστορίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στην ενωτική δύναμη της συνεργασίας…

Οι προσπάθειες για να φτάσουμε ως εδώ σήμερα, ξεκίνησαν επί Δημαρχίας Γεωργίου Παναγόπουλου και έμελε να ολοκληρωθούν,μετά από μια ανενεργή  περίοδο, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Παρούσα σε όλη αυτή την περίοδο, ήταν η Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ.Βάνα Μπεντεβή που συνέβαλε τα μέγιστα με το έργο της, την ιστορική έρευνα και τις ασίγαστες προσπάθειες ανάδειξης αυτού του τόσου σημαντικού γεγονότος και θα ήθελα αφενός μεν να τη συγχαρώ αφετέρου δε να την ευχαριστήσω για τη συνεργασία της.

Από όλη αυτή την προσπάθεια προέκυψε και ένα άλλο συμπέρασμα: Το ότι, όταν πιστεύεις κάτι τόσο ένθερμα, όταν προετοιμάζεσαι για αυτό, όταν εργάζεσαι και συνεργάζεσαι με σύστημα και μεθοδικότητα τότε θα το πετύχεις.

Το επόμενο βήμα, στο πλαίσιο της εθνικής αυτής τοπικής εορτής είναι η φιλοτέχνηση του γλυπτού που θα αναπαριστά την ημέρα αυτή και θα κοσμεί συγκεκριμένο χώρο στην πόλη του Αιγίου που ακόμα δεν έχει επιλεγεί.

Με την ευκαιρία όλων αυτών, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η διαφύλαξη αλλά και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, είναι υψηλής προτεραιότητας για το Δήμο μας

και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε πάντα.

Καλούμε όλο τον κόσμο να μοιραστεί μαζί μας αυτό το υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας, όχι μόνο με τοπικιστικά αλλά και με εθνικά κριτήρια και σας περιμένουμε όλους να τιμήσουμε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα και επίσημα πλέον την 26η Ιανουαρίου μαζί.

Τόσο ο κ. Παναγόπουλος όσο και η κα. Μπεντεβή αναφέρθηκαν στην αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που είχαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο.