Η ανακύκλωση θεωρείται σηµαντική και είναι το πρώτο στάδιο για τη µείωση της παραγωγής σκουπιδιών

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΩΤΗ  ΣΤΑΘΗ ΤΣΙΓΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο Αιγιώτης Στάθης Τσιγκρής, που ασχολείται µε την Ανακύκλωση των Ιατρικών Αποβλήτων διατυπώνει σοβαρές απόψεις για τον σηµαντικό ρόλο της Ανακύκλωσης και όπως δηλώνει θα πρέπει να αρχίσει από τα σπίτια και ο ΄Ελληνας να αποκτήσει Ανακυκλωτική συνείδηση. Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε πρόσφατο συνέδριο, ανέφερε ότι ο νέος αυτός Εθνικός Σχεδιασµός ∆ιαχείρισης Αποβλήτων δίνει µεγάλη ευελιξία σε κάθε ∆ήµο µεµονωνένα, αλλά επιτρέπει και τη συνεργασία µεταξύ των ∆ήµων για την καλύτερη εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση των απορριµµάτων κάθε περιοχής.

 Ο Στάθης Τσιγκρής προτείνει και αναφέρει:

– «Η ανακύκλωση θεωρείται σηµαντική και είναι το πρώτο στάδιο για την µείωση της παραγωγής σκουπιδιών και φυσικά δεν θα λυθεί µε 100 κάδους επιπλέον διάσπαρτους στον ∆ήµο.

kadoi_anakiklosi_aftodioikisiΗ ανακύκλωση πρέπει να αρχίσει στα σπίτια και γι’ αυτό το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι µόνο αν γίνεται χρέωση του κάθε νοικοκυριού ανάλογα µε την παραγωγή απορριµµάτων θα µπορέσει να µειωθεί ο όγκος.

Αν θέλει ο ∆ήµος να κάνει ένα βήµα µπροστά, θα πρέπει να εφαρµόσει ένα σύστηµα διαχωρισµού των απορριµµάτων στο σπίτι.

Οι πιο καθαρές περιοχές που έχω συναντήσει είναι αυτές που το κάθε σπίτι ή πολυκατοικία έχει τον δικό του (της) µικρό κάδο και µια φορά κάθε λίγες ηµέρες (βάσει προγράµµατος) τον βγάζουν στον δρόµο και περνά το απορριµµατοφόρο και τον αδειάζει. Ο καθένας τον δικό του µικρό κάδο για να πάψουν και οι µικροπρέπειες του να µετακινούµε τον µεγάλο κάδο 5 µέτρα πιο κάτω γιατί µας µυρίζει (λες κι ο γείτονας δεν έχει µύτη!).

Ο διαχωρισµός του καθαρά οργανικού κλάσµατος των απορριµµάτων (ουσιαστικά τα υπολλείµµατα τροφών, τα οποία προκαλούν ζυµώσεις, την δυσάρεστη οσµή και γενικά το «βρώµικο» των αστικών απορριµµάτων) σε χωριστούς µικρούς κάδους θα επέτρεπε σε όλο το υπόλοιπο κλάσµα να είναι εν δυνάµει ανακυκλώσιµο και σε ένα υποτυπώδες Κ∆ΑΥ (Κέντρο ∆ιαλογής Ανακυκλώσιµων Υλικών) ιδιοκτησίας του ∆ήµου, που θα δώσει και 10 νέες θέσεις εργασίας,να γίνεται διαλογή και έτσι το µεγαλύτερο µέρος των απορριµµάτων να καταλήγει στο Κέντρο Ανακύκλωσης όπου καταλήγει και τώρα.

Έτσι µπορούµε να µειώσουµε δραστικά το αδιαφοροποίητο απόρριµµα που µας κοστίζει πανάκριβα τόσα χρόνια.

Το δε οργανικό που θα έχει παραληφθεί από κάθε σπίτι, χωριστά, θα καταλήγει σε µια µονάδα κοµποστοποίησης (εγκατεστηµένη µαζί µε το Κ∆ΑΥ) ή αλλης αντίστοιχης επεξεργασίας που θα καθιστά το τελικό προϊόν µια εναλλακτική πηγή ενέργειας (αν η ∆ΕΗ ξυπνήσει και αρχίσει να χρησιµοποιεί τέτοια εναλλακτικά καύσιµα, µήπως και ξεφύγουµε από τον λιγνίτη) ή ένα δευτερευούσης αξίας λίπασµα αναδασώσεων ή άλλων αντίστοιχων χρήσεων.

Τέτοιες προτάσεις και χειροπιαστές είναι και µπορούν να τύχουν πιο εύκολα ενός fast track, από προτάσεις που έχουν µια θολή παρουσίαση της διαδικασίας και ζητούν δεσµεύσεις από τον ∆ήµο πριν καν κάνουν µια επίδειξη του πως διαχειρίζονται τα απορρίµµατα.

Νέα παιδιά, εθελοντικά, µπορούν να εκπαιδευτούν και να εκπαιδεύσουν αντίστοιχα τους Αιγιαλείς σε µια καλύτερη διαλογή στο σπίτι τους, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση στα δηµοτικά τέλη που θα πληρώνουν (γιατί το περιβαλλοντικό κίνητρο στην άδεια τσέπη δεν βαραίνει ιδιαίτερα, αντίθετα µε το οικονοµικό), τα οποία µπορούν να εισπράττονται π.χ. µέσω της ∆ΕΥΑ µε τον λογαριασµό του νερού από κάθε σπίτι.

Μεγάλοι παραγωγοί τέτοιων οργανικών απορριµµάτων είναι τα super market που µε την λήξη των προϊόντων τους (κυρίως τροφίµων) τα πετούν στους πράσινους κάδους προκαλώντας σηµαντικό πρόβληµα διαχείρισης, αλλά και την θλιβερή εικόνα, συµπολίτες µας να ψάχνουν σαν ρακοσυλλέκτες για τροφή.

Μια πρόταση-τροφή για σκέψη θα ήταν τα super market να κάνουν µια µορφή εκπτωτικού µπαζαρ σε τακτά χρονικά διαστήµατα και να διαθέτουν τα τρόφιµα αυτά 2-3 ηµέρες πριν την λήξη τους στον κόσµο σε χαµηλότερες τιµές ώστε και να ρυπαίνουν λιγότερο αλλά και να µην χάνουν σε έσοδα, προσφέροντας στο κοινό που οικονοµικά, γνωρίζουµε ότι δεν διανύει περίοδο παχέων αγελάδων, µε το µέλλον ακόµη πιό δύσκολο.

Δείτε τι ακριβώς γίνεται στη Γαλλία (French supermarkets banned from throwing away and spoiling unsold food http://www.independent.co.uk/news/world/europe/french-law-bans-supermarkets-throwing-away-and-spoiling-unsold-food-giving-them-to-food-banks-and-a6855371.html)

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζονται όλοι, µε πολύ λίγη βοήθεια και µε 5 λεπτά, συνολικά, από τον χρόνο τους κάθε ηµέρα για να διαχωρίσουν τα σκουπίδια τους και να κάνουν την ζωή και την δική τους αλλά και των αρχών του ∆ήµου αρκετά καλύτερη”.

Δημοσιεύτηκε στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” – Πέμπτη 21/1/2016)