Εξονυχιστικοί έλεγχοι για 64.000 που έβγαλαν χρήμα στο εξωτερικό

Σφίγγει ο κλοιός για όσους έβγαλαν αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών και οι φορολογικές υπηρεσίες συστηματοποιούν τις προσπάθειες εντοπισμού, στήσνοντας σταδιακά έναν μηχανισμό συνδυασμένων ελέγχων και διασταύρωσης στοιχείων, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει στο ελάχιστο τις διόδους διαφυγής. Για να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι, ενοποιούνται όλες οι διαθέσιμες λίστες (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου κλπ) και συνδυάζονται με τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για την κίνηση κεφαλαίων και τη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό.

Στη διάθεση των φορολογικών αρχών τίθενται πλέον στοιχεία για τουλάχιστον 64.000 Ελληνες πολίτες που έβγαλαν μεγάλα ποσά σε ξένες τράπεζες και σε επενδυτικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Από τιςι πρώτες διασταυρώσεις διαπιστώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα διακινηθέντα ποσά δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του ΥΠΟΙΚ και του ΣΔΟΕ, περίπιου οι 7 στους 10 (70%) από αυτούς που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την τελευταία τετραετία, δεν έχουν δηλώσει ανάλογα εισοδήματα και θα αναγκασθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους και πρόστιμα.

Στο υπουργείο Οικονομικών συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για όσους επαναπατρίσουν οικειοθελώς τα κεφάλαια τους, πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και καταλογισθούν φόροι-πρόστιμα-προσαυξήσεις.

Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο και θα προσθέσει ρευστότητα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.