Εντυπωσίασε η Π.Ε.Σ. σε Παρίσι και Θεσσαλονίκη

Τα βλέµµατα των εκθετών κεντρίζει η Παναιγιάλεια ΄Ενωση Συνεταιρισµών στις εκθέσεις που συµµετέχει όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο έγινε και στις δύο εκθέσεις που έλαβε µέρος µε δικό της περίπτερο στην έκθεση Sial στο Παρίσι και στην Agrotica  στη Θεσσαλονίκη, όπου τα προϊόντα της Αιγιάλειας γης γνώρισαν µεγάλη αποδοχή σε ένα διεθνές περιβάλλον. Ούτως ή άλλως η Π.Ε.Σ. έχει εστιάσει στην εξωστρέφεια, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και τις νέες τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο της.

Η φετινή έκθεση  στο Sial στο Παρίσι άνοιξε τις πύλες της από τις 15 µέχρι τις  19 Οκτωβρίου όπου συµµετείχαν 7200 εκθέτες – επιχειρήσεις απο 120 χώρες. Την επισκέφτηκαν 310.000 εµπορικοί επισκέπτες απ’ όλο τον κόσµο,  σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο 250.000 τ.µ. και είναι η µεγαλύτερη έκθεση τροφίµων παγκοσµίως.

Στην έκθεση αυτή συµµετείχε και η µεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας µας στον τοµέα των σταφίδων, η τοπική  Συνεταιριστική µας Οργάνωση, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισµών.

Ο διευθυντής της Π.Ε.Σ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος δήλωσε στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.”:

Ο Διευθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Μίλος Σταυρόπουλος, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά στο Παρίσι

“Η Π Ε.Σ δεν θα µπορούσε να λείψει από ένα τόσο σηµαντικό εµπορικό γεγονός και µάλιστα τώρα µετά από την µακροχρόνια απουσία µας από τις διεθνείς εκθέσεις τροφίµων, εξ’ αιτίας της πανδηµίας. Η σταφιδική κρίση ήταν ένας επίσης σηµαντικός πρόσθετος λόγος για να πάµε σε  αυτή την έκθεση.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηµατίες αντιλαµβάνονται την ανάγκη να  επιχειρούν σε ένα διεθνές περιβάλλον. Για εµάς η συµµετοχή  σε µια διεθνή έκθεση µόνο κέρδος είναι και σηµαντική επένδυση.

Αυτή η επένδυση επιστρέφει πολλαπλώς τα χρήµατά της, µέσω της ενδυνάµωσης του εταιρικού µας brand και της τοποθέτησής του µεταξύ των µεγαλύτερων εταιρειών του ανταγωνισµού µας. Μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουµε τα προϊόντα µας,  να  συναντήσουµε πολλούς από τους πελάτες µας αλλά και να γνωρίσουµε  δυνητικούς πελάτες  διευρύνοντας το πελατολόγιό µας. Μιλώντας µαζί τους  µας γνωστοποιούν τις νέες ανάγκες τους, τα προβλήµατα που πιθανώς αντιµετώπισαν καθώς και τις προοπτικές για να διευρύνουµε τις συνεργασίες µας.

Επιπρόσθετα µας δίνεται  η δυνατότητα να παρακολουθήσουµε εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί, σεµινάρια και δρώµενα που διευρύνουν τους ορίζοντες αντίληψης για το εµπορικό «γίγνεσθαι» του χώρου µας.

Μας δίνεται επίσης η ευκαιρία να ενηµερωθούµε για τις νέες τάσεις και τις παγκόσµιες εξελίξεις του κλάδου µας, να παρουσιάσουµε στην αγορά  τα νέα προϊόντα  και  υπηρεσίες που προσφέρουµε, καθώς και τα αποτελέσµατα της επιστηµονικής έρευνας που για χρόνια ΜΟΝΟ η Π.Ε.Σ  µε τα σύγχρονα διαπιστευµένα εργαστήριά της υποστηρίζει,  µε το επιστηµονικό προσωπικό της αλλά και ΜΟΝΟ αυτή συν χρηµατοδοτεί  προκειµένου να αναδείξει την υψηλή διατροφική αξία της σταφίδας µας.

Η ακλόνητα σταθερή θέση µας, προκειµένου να έχουν καλύτερο µέλλον τα προϊόντα µας και οι παραγωγοί µας,    είναι ότι η έρευνα θα πρέπει να συνδεθεί µε την παραγωγή και οι προωθητικές δράσεις µας να ενταθούν προκειµένου να επικοινωνήσουµε επαρκώς τα πολύ σηµαντικά, ευεργετικά και προστατευτικά αποτελέσµατα που έχει η σταφίδα  στην υγεία µας”.

Ενδιαφέρουσα ηµερίδα στην 29η Agrotica

 – Παρόντα και στελέχη της Π.Ε.Σ. –

Η 29η Agrotica έδωσε και φέτος το δυναµικό παρόν της στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως και τις 23 Οκτωβρίου στο ∆ιεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, προσελκύοντας τον αγροτικό κόσµο αλλά και όλους τους επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται στον γεωργικό κλάδο και την αγροτική οικονοµία.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Θανάσης Σταυρόπουλος και ο Διευθυντής του Αιγιώτικου Συνεταιρισμού κ. Μίλτος Σταυρόπουλος στη Θεσσαλονίκη

Η πολύ µεγάλη προσέλευση επιβεβαίωσε µε τον πλέον αδιαµβισβήτητο τρόπο την θέση της ως την µεγαλύτερη επαγγελµατική έκθεση στον τοµέα των γεωργικών µηχανηµάτων, του εξοπλισµού και των εφοδίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και µία από τις πέντε σηµαντικότερες εκθέσεις του πρωτογενούς τοµέα στην Ευρώπη.

Την έκθεση επισκέφθηκαν από την  Π.Ε.Σ ο πρόεδρος  κ. Αθαν. Σωτηρόπουλος και ο ∆ιευθυντής κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, προκειµένου να ενηµερωθούν και να συζητήσουν για την  αγροτική επιχειρηµατικότητα, τις νέες τάσεις στον αγροτικό κλάδο, τις σύγχρονες τεχνολογίες και πού εφαρµόζονται αλλά και να συµµετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την ∆ΕΘ HELEXPO.

Μια πολύ σηµαντική εκδήλωση που προσέλκυσε πολύ µεγάλος πλήθος κόσµου  ήταν της ΕΘ.Ε.Α.Σ  (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών ) µε θέµατα όπως: η  ΚΑΠ  2023 – 27, οι νέες τεχνολογίες για τη βιώσιµη ανάπτυξη της γεωργίας κλπ.

Την σηµαντική αυτή ηµερίδα παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι της Π.Ε Σ, άλλωστε ο πρόεδρός της ο κ. Αθ. Σωτηρόπουλος είναι και µέλος της ∆ιοίκησης της  ΕΘ.Ε.Α.Σ. Στην ηµερίδα αυτή παρέστη και ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς. Ως εκ τούτου ήταν µια πολύ καλή ευκαιρία οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ να του θέσουν τα προβλήµατα που απασχολούν τον αγροτικό µας κόσµο µε πρώτο βεβαίως της σταφίδας.

Σωτηρόπουλος: “Aγόραζαν και συνεχίζουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικά χαµηλές τιµές τη σταφίδα παρασύροντας την αγορά προς τα κάτω”

Ο κ. Αθαν. Σωτηρόπουλος µιλώντας στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” σχετικά µε την σταφίδα ανέφερε:

“Ως πρόεδρος της Ο.Π της Π.Ε.Σ αλλά και ως σταφιδοπαταγωγός έχω εδώ και ενάµιση χρόνο ενηµερώσει πολλές φορές µάλιστα την πολιτεία και τους συναδέλφους για όλα αυτά που συµβαίνουν σήµερα σε βάρος τους.

Η συντεχνία συµφερόντων όµως  έπεισε την πολιτεία να µην αποσύρει  το πλεόνασµα σταφίδας, που για πρώτη φορά υπήρξε και αποδεδειγµένα από τους ελέγχους του υπουργείου προήλθε από την πανδηµία, µε σκοπό να εξευτελίσουν στη συνέχεια την τιµή της σταφίδας όπερ και εγένετο…. Σήµερα όλοι αυτοί κρύβονται απο τους σταφιδοπαραγωγούς….

Πριν δυο µήνες οι έµποροι συµφωνούσαν και υπερθεµάτιζαν µάλιστα στην πρόταση της  Ο.Π της Π.Ε.Σ για την σωτηρία της σταφίδας  για κατώτατη τιµή  € 1,50/ κιλό,  µάλιστα  µπροστά σε όλους τους εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών απο όλη την Πελοπόννησο και την Ζάκυνθο….

Τώρα τους είδατε πουθενά ;;

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, η Π.Ε.Σ έκανε το χρέος της και αγόρασε στην τιµή € 1,25/κιλό χιλιάδες τόνους σταφίδας µε σκοπό να δηµιουργήσει µια κατώτατη βάση τιµής για να προσπαθήσουµε να πάµε στη συνέχεια ακόµη υψηλότερα την τιµή. Όµως ∆ΕΝ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ που µας έδωσαν στις 30 Αυγούστου δυστυχώς οι άλλοι εµπλεκόµενοι στο σταφιδεµπόριο. Αγόραζαν και συνεχίζουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικά χαµηλές τιµές παρασύροντας την αγορά προς τα κάτω…

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, µια µόνο δυνατότητα έχουµε για να προστατέψουµε το εισόδηµά µας και να µην  εγκαταλειφθεί η σταφιδοκαλλιέργεια. Να στηρίξουµε τις δικές µας συνεταιριστικές οργανώσεις και Ο.Π . Σε κάθε περίπτωση, όταν πουλάτε το προϊόν σας εκτός αυτών,  να ζητάτε να σας γράφουν στο τιµολόγιο την τελική τιµή και να µην αρκείστε σε υποσχέσεις του τύπου “πάρτε τώρα 70 έως 90 λεπτά το κιλό και θα ακολουθήσει συµπληρωµατική τιµή”….

Στηρίξτε την προσπάθεια όλων των συνεταιριστικών σας οργανώσεων και Ο.Π για να στηρίξουν και αυτές µια καλύτερη τιµή στη σταφίδα µας.

Εάν οι έµποροι δώσουν την τιµή που σας υποσχέθηκαν, δηµόσια τότε εµείς θα κατοχυρώσουµε υψηλότερη τιµή, διαφορετικά θα πέσει η τιµή σε όλους µας γιατί ένας “κούκος δεν φέρνει την άνοιξη….” όπως λέει και θυµόσοφος λαός µας.

Συνάδελφοι, για άλλη µια φορά σας κάνω έκκληση, παραδώστε τη σταφίδα σας όπου θέλετε αλλά µην την  δίνετε  σε χαµηλότερη τιµή από αυτή που αποφασίσαµε όλοι µαζί οι σταφιδοπαραγωγοί στις 30 Αυγούστου δηλαδή € 1,25/κιλό, γιατί θα παρασύρει τις τιµές όλων µας προς τα κάτω.

Στην ίδια διεθνή αγορά απευθύνονται όλοι, συνεπώς δεν µπορεί η Π Ε.Σ να αγοράζει σε υψηλή τιµή και όλοι οι υπόλοιποι έµποροι σε πολύ χαµηλές…

Συνάδελφοι, η χαµηλή τιµή θα ζηµιώσει εσάς αλλά και τούς συναδέλφους σας ανεξάρτητα πού παρέδωσαν τη σταφίδα τους… Ζητήστε απο όλους τους εµπλεκόµενους στο σταφοδεµπόριο να σας δώσουν την τιµή του € 1,25 /κιλό  που πήραν για την εµπορεύσιµη προκαθαρισµένη σταφίδα όσοι παρέδωσαν στην Π.Ε.Σ  ώστε να κατοχυρώσουµε και για τους υπόλοιπους συναδέλφους µας ενιαία τιµή.”

 

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”