Αποθήκη ψυχών θέλουν να κάνουν την Ελλάδα!

Σε μόνιμη αποθήκη ψυχών μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Μάλιστα, το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ για το Μεταναστευτικό (ακύρωση ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες) προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών και του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής, παρότι είχε ως βασικό θέμα το Μεταναστευτικό, δεν έλαβε καμιά ουσιαστική απόφαση.

Πάντως, υπό το βάρος του μεγάλου όγκου μεταναστών/προσφύγων που έχουν συσσωρευτεί στα νησιά και υπό τον μόνιμο εκβιασμό του Σουλτάνου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για αποσυμφόρηση των νησιών, δεδομένου ότι μόνο από τις αρχές Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν «αποβιβαστεί» στα νησιά πάνω από 1.265 μετανάστες πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση φοβάται «έκρηξη» στα νησιά και αναζητεί πλέον μια συνεννόηση και με τον Ερντογάν αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ορισμένα μέτρα που προσωρινά τουλάχιστον θα δώσουν μια πολύ μικρή ανάσα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει συζητηθεί με τον Ερντογάν το ενδεχόμενο να μπορούν να επαναπροωθούνται στην Τουρκία και όσοι, κατόπιν προσυνεννόησης, μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν λάβουν άσυλο. Ωστόσο στη διαδικασία αυτή αντιτίθενται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν τη θεωρούν συμβατή με τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως στην Ελλάδα για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία.

Τις προσεχείς μέρες μάλιστα θα πάει στην Άγκυρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για συζητήσεις επί του θέματος με τον τούρκο ομόλογό του.

Επίσης, η κυβέρνηση φέρνει εσπευσμένα στη Βουλή τις επόμενες μέρες τροπολογία με βάση την οποία υπάρχει σύντμηση του χρόνου για αίτηση ασύλου και επανεξέταση, αν απορριφθεί η πρώτη αίτηση, μέσα σε 90 μέρες, προκειμένου να αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση και να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τετραμερούς στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (Γιούνκερ, Μέρκελ, Τσίπρας, Μπορίσοφ), ο πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη και στενότερη συνεργασία για την καλύτερη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Μέρκελ και Γιούνκερ δεσμεύτηκαν για βοήθεια στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα για βοήθεια στο πεδίο των υπηρεσιών ασύλου αλλά και τη Frontex.

 

 

“ΤΟ ΠΑΡΟΝ”