Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Προκλητική η συμπεριφορά σας

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επικίνδυνο και σοβαρό συμβάν στην περιοχή των Ιμίων με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, ενώ κλήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται» σημειώνει.

Τι λέει το Λιμενικό για το σοβαρό επεισόδιο

Ανακοίνωση για το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ σκάφους του ελληνικού λιμενικού και της τουρκικής ακταιωρού στα Ίμια, εξέδωσε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Σε αυτήν σημειώνεται όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά για το χρόνο, τον τόπο της σύγκρουσης, ενώ τονίζεται ότι πέρα από υλικές ζημιές δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε την ώρα, που παρατηρείται κινητικότητα στα Ίμια, καθώς οι νησίδες φαίνεται να είναι περιτριγυρισμένες από τρία τουρκικά σκάφη, ενώ από κοντά βρίσκονται και σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Απειλεί ο Ερντογάν

Λίγες μόλις ώρες μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα: «Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα».

Η δήλωση του ήρθε μία ημέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Το χρονικό του επεισοδίου

Περίπου στις 23:40 χθες το βράδυ, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Όπως λένε οι Λιμενικοί «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το 96».

Όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, αναγκάζοντας τη Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.

Η πρώτη εικόνα από τις ζημιές στο σκάφος

Το τουρκικό σκάφος που εμβόλισε εκείνο του ελληνικού λιμενικού είναι σχεδόν διπλάσιο. Έτσι η ζημιά που προκλήθηκε από τη σύγκρουση θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και τη βύθισή του, κάτι που θεωρούν ως επιδίωξη των Τούρκων, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πρώτη εικόνα από τη ζημιά είναι ενδεικτική:

 

Ποιο είναι το πλοίο που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος που έχει πάρει το όνομα του από την ακριτική Γαύδο, νότια των Χανίων. Τα «βαφτίσια» του τα έκανε η δήμαρχος του νησιού, Ευαγγελία Καλλίνικου, τον Φεβρουάριο του 2016.

Νεότατο και υπερσύγχρονο ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος.

Το κόστος του έφτασε περίπου τα 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.

Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες. Έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.