Θανάσης Νταβλούρος: Παραμύθιασαν και τους συμβασιούχους!

Με το άρθρο 103 παρ.8, το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τη μονιμοποίηση προσωπικού που προσλήφθηκε προσωρινά ή με σύμβαση έργου, ενώ απαγορεύει και τη μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου.

Όμως, τη ρητή αυτή συνταγματική απαγόρευση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλλιέργησε φρούδες ελπίδες στους συμβασιούχους του τομέα καθαριότητας των δήμων για τη μονιμοποίηση τους, παρότι αυτό δεν ήταν δυνατόν.

Και το Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνοντας, απλώς, υπόψη του τις συνταγματικές επιταγές, αποφάνθηκε ότι οι συμβάσεις τους παρανόμως και αντισυνταγματικώς ανανεώθηκαν.

Αλλά το αποτέλεσμα της πλάνης των συμβασιούχων από την κυβέρνηση, το βιώνει στο πετσί της η ελληνική κοινωνία που βλέπει τις τελευταίες μέρες τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους, με σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία.

Είναι προφανές ότι η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ προοιωνίζουν επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ απ’ αυτές οι συμβασιούχοι θα χάσουν τα όποια ερείσματα συμπαράστασης έχουν ακόμη στο κοινωνικό σύνολο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει στην άκρη μεσοβέζικες «λύσεις», οι οποίες επιτείνουν το αδιέξοδο αντί να το άρουν. Ακόμη και η (δήθεν) ρύθμιση που παρουσίασαν είναι καταφανώς αντισυνταγματική,  διότι, ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο. Πώς, λοιπόν, θα τις ανανεώσουν εκ νέου;

Εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της και τις αγκυλώσεις της, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το μείζον αυτό πολιτικό πρόβλημα. Δεν της φταίνε ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ιδιώτες.

Και, επιτέλους, ας σταματήσουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία. Φτάνει πια!