Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Φανερωμένη Αιγίου

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι δεκάδες Κληρικοί της ευρύτερης περιοχής.

Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου, Εφημέριος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, που ανέπτυξε το θέμα «Η αναστήλωση της ανθρώπινης εικόνας».

Ο ομιλητής, αναφερόμενος στη σημασία της χθεσινής ημέρας, τόνισε ότι είναι ημέρα πανηγύρεως, χαράς και ευφροσύνης, διότι σηματοδοτεί τη νίκη και τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον της πλάνης των αιρέσεων. «Η Εκκλησία μας διδάσκει και δογματίζει ότι με την προσκύνηση των Ιερών Εικόνων τιμούμε, όχι το υλικό στοιχείο από το οποίο είναι κατασκευασμένες, αλλά το πρόσωπο το αγιασμένο που είναι αποτυπωμένο σε αυτές και δι’ αυτού τον Κύριο της δόξης Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι ο δωρεοδότης και παροχέας της αγιότητος, ο μόνος όντως Άγιος και εν αγίοις αναπαυόμενος», είπε αρχικά ο π. Επιφάνιος.

Αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στη σύγχρονη εποχή, όπου ο άνθρωπος έχει καταντήσει μία παραγωγική μονάδα, ένα οικονομικό μέγεθος, μία αριθμητική ποσότητα, υποτασσόμενος σε αναρίθμητους… τυράννους, ανέφερε πως ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας λαμβάνει ξεχωριστή σημασία και καταπληκτική επικαιρότητα. Και εξήγησε: «Γίνεται προσκλητήριο αφύπνισης εναντίον μίας νέας εικονομαχίας που εκφυλίζει, υποβαθμίζει και εξαθλιώνει τον άνθρωπο. Η παλιά εικονομαχία πολεμούσε την εικόνα του ανθρώπου στο πρόσωπο του Θεού. Η νέα εικονομαχία πολεμά την εικόνα του Θεού στο πρόσωπο του ανθρώπου. Οι πρώτοι εικονομάχοι προσπάθησαν να απομακρύνουν τον Θεό από τον άνθρωπο, ενώ οι σημερινοί επιδιώκουν να απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον Θεό. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο και τότε και σήμερα: Ο εσωτερικός διχασμός του ανθρώπου, η τραγική διάσπαση του ανθρώπινου από το θεϊκό, η αποξένωση της ύλης από το πνεύμα, αλλά και η διασάλευση της ισορροπίας του κόσμου και του πολιτισμού. Ο αγώνας στον οποίο μάς καλεί ο σημερινός εορτασμός είναι αποφασιστικός για το μέλλον της ανθρωπότητας και ο ρόλος της Ορθοδοξίας σ’ αυτόν είναι καθοριστικός».

Και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού συνέχισε με τα εξής λόγια: «Η αμαρτία είναι ένα γεγονός, το οποίο ο κάθε συνειδητοποιημένος Χριστιανός οφείλει να αντιμάχεται και να πολεμά, προκειμένου να το κατανικήσει. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, επίπονος και αιματηρός, όμως, ταυτόχρονα, συναρπαστικός. Ένας αγώνας τον οποίο δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, αλλά μόνο με τη Χάρη, τη βοήθεια και το έλεος του Θεού και μόνο μέσα από έναν δρόμο. Αυτόν της μετανοίας! Γι’ αυτό οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της σαρακοστιανής διαδρομής, προκειμένου να αγωνιστούμε στο στάδιο της μετανοίας, με ταπείνωση, αυτοκατάκριση, αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση, για να φθάσουμε στην αυτογνωσία και να παλέψουμε, ώστε να αποκαταστήσουμε την διασαλευμένη, λόγω της αμαρτίας, και εκπεσμένη προσωπική μας εικόνα».

Καταλήγοντας ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, σημείωσε πως στον αγώνα ενάντια στην αμαρτία πρέπει κληρικοί και λαϊκοί να πάνε μαζί, καθώς όλοι είμαστε μέλη τής Αγίας Εκκλησίας του Χριστού, εδώ που θεραπεύεται το ανθρώπινο πρόσωπο, εδώ που διακονείται η κάθε ανθρώπινη ανάγκη. Εν κατακλείδι, ως Ορθόδοξοι Έλληνες, έχουμε χρέος να αναλάβουμε αυτόν τον αγώνα, συνεπείς ως προς την ιστορία μας, πιστοί στις παραδόσεις των πατέρων και της φυλής μας. Για να ανανεώσουμε, με τον τρόπο αυτό, στους δικούς μας κρίσιμους και τραγικούς καιρούς, τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο της αλήθειας και της αληθινής ελευθερίας. Για να επιβιώσουμε ως Έθνος. Για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ζήσει και να σωθεί!

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ