Οι ακαδημαϊκοί του Εδιμβούργου μιλούν με τα πιο θερμά λόγια για τον Αιγιώτη καθηγητή Θέμη Προδρομάκη

Μεγαλώνει η ελληνική ακαδημαϊκή παροικία του Εδιμβούργου

Μετά τα πιο θερμά λόγια μιλά η ακαδημαϊκή κοινότητα της Αγγλίας για τον Αιγιώτη καθηγητή Θέμη Προδρομάκη που κατάφερε με πολύ κόπο, αγάπη για το αντίκειμενο που ασχολείται να αποσπάσει την περίβλεπτη Βασιλική Έδρα Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούρου.

Ως 10ος κάτοχος της περίβλεπτης Βασιλικής Έδρας Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (που θεσμοθετήθηκε το 1868 από τη Βασίλισσα Βικτόρια) εξελέγη ο καθηγητής Θέμης Προδρομάκης. Ο καθηγητής Θ. Προδρομάκης είναι κορυφαίος ερευνητής στο πεδίο της νανοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, και στο Εδιμβούργο θα ιδρύσει το Ερευνητικό Κέντρο για τα Όρια της Ηλεκτρονικής.

Δείτε την σχετική ανάρτηση / ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διόρισε τον Καθηγητή Θέμη Προδρομάκη στην έδρα Μηχανικών Regius.

Ο καθηγητής Προδρομάκης θα είναι ο 10ος κάτοχος της Έδρας και θα ιδρύσει το Centre for Electronics Frontiers στη Σχολή Μηχανικών του Εδιμβούργου όταν αναλάβει το διορισμό τουτον Μάιο του 2022.

Η έδρα Regius στο Εδιμβούργο είναι η παλαιότερη τέτοια έδρα Μηχανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Βικτώρια το 1868.

Ο καθηγητής Προδρομάκης είναι σήμερα Καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρωτοπόρος των αναδυόμενων – επονομαζόμενων”beyond-CMOS” – τεχνολογιών ηλεκτρονικής μνήμης, γνωστές ως memristors, και η συνεισφοράτου ήταν καθοριστική για να καταστεί
δυνατή μια κρίσιμη μετάβαση στα ηλεκτρονικά.

Κατέχει Έδρα Royal Academy of Engineering in Emerging Technologies, είναι Μέλος τη Βασιλικής Εταιρείας Χημείας, της Βρετανικής Εταιρείας Υπολογιστών, του IET και του ΙνστιτούτουΦυσικής.

Χαιρετίζοντας το διορισμό, ο καθηγητής Peter Mathieson, Πρύτανης του Πανεπιστημίου τουΕδιμβούργου είπε: «Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να προσελκύσουμε τον καθηγητή Θέμη Προδρομάκη ως τη νέα μας έδρα Μηχανικής Regius και ότι κάποιοι από την ομάδα του από το Σαουθάμπτον θα έρθουν με αυτόν. Αναγνωρίζουμε την εξαιρετική συνεισφορά που έχει ήδη κάνει στη Μηχανική και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες για ακόμη περισσότερα παραδείγματα στο μέλλον. Οι Έδρες Regius είναι σπάνιες και ιδιαίτερες, αποτελούν επιτομή της ηγεσίας και της πρεσβείας στο Πανεπιστήμιο και πολύ περισσότερο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε τον Θέμη στην υπάρχουσα αριστεία της μηχανικής έρευνας και διδασκαλίας στο Εδιμβούργο».

Ο καθηγητής Προδρομάκης ανέφερε:  “Είναι τεράστια τιμή να διορίζομαι ως ο 10ος Regius Professor of Engineering στοΠανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το Εδιμβούργο είναι γνωστό για τους οραματιστές μηχανικούς του, των οποίων οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις έχουν μεταμορφώσει τον κόσμο μας. Χαίρομαι που η ομάδα μου και  εγώ εντασσόμαστε σε αυτό το ζωντανό περιβάλλον σε μια εποχήόπου η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες ηλεκτρονικές τεχνολογίες προορίζονται να βελτιώσουν τιςζωές όλων».

Ο επικεφαλής της Σχολής Μηχανικών, Καθηγητής Conchúr Ó Brádaigh χαιρέτισε το διορισμό: «Ονέος διορισμός έδρας Regius ενισχύει σημαντικά το Σκωτσέζικο Κέντρο Μικροηλεκτρονικής καιαντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο.
Ο Θέμης Προδρομάκης θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τη φιλοδοξία μας να  ωθήσουμε τασύνορα της ηλεκτρονικής μέσω των αναδυόμενων νανοτεχνολογιών, διαταράσσοντας τους τρέχοντεςτρόπους σκέψης καινοτομώντας προηγμένες ενεργειακά αποδοτικές λύσεις υλικού για την τεχνητήνοημοσύνη (AI)».

 

Έρευνα του καθηγητή Θέμη Προδρομάκη 

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μεταμορφώνει την κοινωνία μας. Ωστόσο, ένα βασικό εμπόδιο στην ευρεία χρήση του είναι η έλλειψη αποτελεσματικού υλικού.  Οκαθηγητής Προδρομάκης έχει κάνει αξιοσημείωτη συμβολή στην επινόηση νέου υλικού πουυποστηρίζει τις αυξανόμενες υπολογιστικές απαιτήσεις της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία του βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα γνωστό ως «memristor», ή αντίστασημνήμης, το οποίο έχει την ικανότητα να «θυμάται»  την ποσότητα φόρτισης που έχει περάσειμέσα από αυτό, αποθηκεύοντας έτσι ταυτόχρονα πολλαπλές μονάδες δεδομένων σε ένα μόνοεξάρτημα.

Ο Θέμης Προδρομάκης έχει αναπτύξει μερικές από τις πρώτες τεχνολογίες memristor που είναιπολλά υποσχόμενες για πραγματικές εφαρμογές. Πρώτα χρησιμοποίησε υλικά νανοκλίμακας για νακατασκευάσει σταθερά, αξιόπιστα και χαμηλής κατανάλωσης memristors. Στη συνέχειαχρησιμοποίησε αυτά τα memristors για να κατασκευάσει νέα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα -κυκλώματα υπολογιστών που μιμούνται τη δομή  του ανθρώπινου εγκεφάλου- που υποστηρίζουντην υπερσύγχρονη μηχανική μάθηση και την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων.

Εισήγαγε περαιτέρω ένα νέο πρότυπο σχεδίασης κυκλωμάτων ενσωματώνοντας memristors σεσυμβατικά κυκλώματα υπολογιστών, ενισχύοντας σημαντικά την απόδοσή τους διατηρώνταςπαράλληλα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Έχει επίσης εφεύρει βιο-αισθητήρες memristor που παρακολουθούν νευρικά σήματα μεγάλης κλίμακας σε πραγματικό χρόνο και τσιπ που μπορούν να επικοινωνούν με εγκεφαλικούς νευρώνεςμέσω του Διαδικτύου.  Αρκετές τεχνολογίες και εργαλεία δοκιμών που ανέπτυξε έχουνεμπορευματοποιηθεί με επιτυχία και έχουν χρησιμοποιηθεί από παγκόσμιες επιχειρήσεις καιοργανισμούς προτύπων.
Συνολικά, ώθησε τις τεχνολογίες memristor  να γίνουν μια βιώσιμη λύση στις προκλήσεις πουαντιμετωπίζουμε σήμερα στις βιομηχανίες της πληροφορίας και της βιοϊατρικής.