Θλίψη στην Αιγιάλεια για το θάνατο του καθηγητή και ιεροψάλτη Φίλιππου Οικονόμου

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Αιγίου η είδηση του θανάτου του φυσικού, ιεροψάλτη και μουσικολόγου-ερευνητή της Βυζαντινής Μουσικής Φίλιππου Οικονόμου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Ο Φίλιππος Οικονόμου υπήρξε μια ολοζώντανη δημιουργική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο, με έργο αξιοζήλευτο και με μεγάλη προσφορά στη Βυζαντινή μουσική, αλλά και στο παραδοσιακό τραγούδι.

Είχε τιμηθεί πολλές φορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είχε ανακηρυχθεί και Επίτιμο Μέλος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας της Αστόριας της Νέας Υόρκης.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Δημ. Παπαχρήστου και είχαν αποκτήσει τρία κορίτσια την Αγγελική, τη Βασιλική και την Αθανασία, τις οποίες ευτύχησε να δει αποκατεστημένες χαρίζοντάς του και εγγονάκια.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ελίκης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φίλιππος Οικονόμου γεννήθηκε στο χωριό Ελίκη Αιγιαλείας και ήταν ο δέκατος στη σειρά μεταξύ έντεκα αδελφών (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια). Ο πατέρας του Αθανάσιος ήταν ιερέας (πρώην πρωτοψάλτης) εφημέριος στην Ελίκη και η μητέρα του Αγγελική ασχολείτο με τις οικιακές φροντίδες.

Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχτηκε στο Δημοτικό Σχολείο Ελίκης την περίοδο 1942-48 και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Αρρένων Αιγίου την περίοδο 1948-54.

Κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις Ανωτάτων Σχολών πέτυχε: α) στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (7ος με υποτροφία) και β) στο Φυσικό τμήμα της Φυσ/κης Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (27ος).

Μετά την απόλυσή του από το στρατό υπηρέτησε στη Β/θμια Εκπ/ση ως Καθηγητής, Φυσικός, διανύσας τα παρακάτω στάδια της υπαλληλικής ιεραρχίας:

-Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γυμνάσιο Αγιάσου της νήσου Λέσβου (1962-63).

– Ιδιοκτήτης και Διευθυντής Φροντιστηρίων Ανωτάτης Εκπ/σης στο Αίγιο (1963-66).

– Καθηγητής Δημόσιας Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων (1966-67)

– Καθηγητής στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αρρένων και ακολούθως στο 1ο Λύκειο Αιγίου (1967-83).

– Υποδιευθυντής στο 1ο Λύκειο Αιγίου (1983-84)

-Διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αιγίου (1984-1987)

-Προϊστάμενος Εκπαίδευσης στο 2ο Γραφείο Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας από το 1987 μέχρι τον Ιούνιο του 1990 οπότε λόγω υπηρεσιακών μεταβολών αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την υπηρεσία και συνταξιοδοτήθηκε.

 

ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ο Φίλιππος Οικονόμου ήταν ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας (1979) και πρόεδρος αυτού, επανεκλεγόμενος συνεχώς ανά διετία από της ιδρύσεώς του έως σήμερα. Υπό την Προεδρία του ο Σύλλογος έχει να επιδείξει μια αξιοζήλευτη πορεία, ενώ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ήταν η ίδρυση 35μελούς μεικτής παιδικής χορωδίας (1985,86,87) όπου έδωσε πλήθος συναυλιών. Το 1989 ίδρυσε χορωδία δημοτικών τραγουδιών (32 μέλη) με την οποία έδωσε πολλές συναυλίες και έχει παρουσιάσει δημοτικά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα τόσο στο Αίγιο όσο και σε άλλες πόλεις.

Διετέλεσε ΄Εφορος του σωματείου Ε.Φ.Α. Αιγίου επί διετία (1981-1982) και από τη θέση αυτή υπήρξε καλλιτεχνικός παρουσιαστής της 35μελούς μεικτικής χορωδίας του σωματείου (A CAPELLA) στην ίδρυση της οποίας συμμετείχε.

Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας του τμήματος Ε.Ε. Σταυρού Αιγίου επί μία δεκαετία, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας επί μία τριετία, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπ/σης Αιγίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξεταστικού κέντρου Γενικών Εξετάσεων.

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕ

790347Έχει μελοποιήσει τα χορικά μέρη του ποιητικού έργου «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» του Ακαδημαϊκού Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Έχει μελοποιήσει ένα μέρος από το ποιητικό έργο του Ηπειρώτη ποιητή Κώστα Κρυστάλλη (16 τραγούδια Δημοτικοφανή και Λυρικά).

Έχει μελοποιήσει πέντε τραγούδια του Αιγιώτη ποιητή, λογοτέχνη και δημοσιογράφου αειμνήστου Κώστα Ριζόπουλου.

Επίσης έχει μελοποιήσει την ποιητική συμφωνία του Αιγιώτη ποιητή, λογοτέχνη και δημοσιογράφου Γιάννη Ανδρικόπουλου «ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ».

Τέλος έχει μελοποιήσει πολλά εκκλησιαστικά μαθήματα, καθώς και ύμνους και κοσμικά τραγούδια και άλλων Αιγιωτών ποιητών τα οποία παραμένουν ανέκδοτα.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει σε ψηφιακούς δίσκους ένα μεγάλο μέρος του έργου του.

Ο «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» και το “aigialeia24.gr” αποχαιρετούν με πολύ συγκίνηση έναν καλό ΑΝΘΡΩΠΟ και φίλο, μια ιδιαίτερη και πολυτάλαντη προσωπικότητα του τοπικού πολιτισμού μας. Είχαμε την τύχη και τη χαρά να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε άψογα μαζί του, διακρίνοντας πάνω απ΄όλα την ευγένεια του χαρακτήρα του και την ταπεινότητά του.

Ευχόμαστε στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ