Ενημερωτική συζήτηση για τους Δασικούς χάρτες μεταξύ Δημάρχου Αιγιάλειας με Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων

Τα προβλήματα και οι αντιρρήσεις που ανακύπτουν από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών συζητήθηκαν σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ.  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Αιγιάλειας κ. Θανάση Παναγόπουλου προς τους Προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου.

Στο πάνελ της συζήτησης παραβρέθηκαν  ο Αντιδήμαρχος Αιγιάλειας κ. Βασίλης Χριστόπουλος, ο κ. Αντώνης Καπαρός πολιτικός μηχανικός, ο κ. Σοφοκλής Χριστόπουλος τοπογράφος – μηχανικός και ο Δασάρχης Αιγίου κ. Χρονόπουλος.

Ο Δασάρχης Αιγίου κ. Χρονόπουλος προσπάθησε να δώσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσε και να λύσει τις απορίες των παρευρισκομένων, απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεταν. Μεταξύ άλλων τόνισε:

  • «Υπάρχουν πολλές εκτάσεις, που έχουν ενταχθεί στους χάρτες και σίγουρα πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες. Οι περιοχές με χαρακτηρισμό ΔΑ (Δασικό και τώρα Αγροτικό), αλλά και ΑΔ (Αγροτικό και τώρα Δασικό) θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Όσο περισσότερα έγγραφα προσκομίσουν οι πολίτες προκειμένου να υποστηρίξουν την περιουσία τους, τόσο το καλύτερο. Τίτλους ιδιοκτησίας, τοπογραφικά, τίτλους χρησικτησίας, ο,τιδήποτε έχει ο καθένας στην κατοχή του θα πρέπει να το προσκομίσει».

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος σε ερώτηση που δέχτηκε ανέφερε ότι «υπάρχουν πέντε περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου με βάση τη νομοθεσία. Οι ενστάσεις αυτές, θα πρέπει να γίνουν στο Δασαρχείο ατελώς.

Με τους δασικούς χάρτες αμφισβητείται ο χαρακτήρας της έκτασης και όχι η ιδιοκτησία. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, γιατί πάρα πολλοί δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Δυτική Αιγιάλεια, λόγω ότι το Υποθηκοφυλακείο έχει καεί».

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος είναι «ότι σε πολλούς τίτλους ιδιοκτησίας αναφέρονται λιγότερα στρέμματα από αυτά που πραγματικά είναι. Οι πολίτες προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια, για την αποφυγή φορολόγησης ή καταβολής τελών. Ο νόμος δίνει μόλις 2% διαφορά, στα αναγραφόμενα στρέμματα από τα πραγματικά. Από εκεί και πέρα θα κληθούν να καταβάλουν τίμημα εξαγοράς των υπόλοιπων στρεμμάτων οι ιδιοκτήτες».

Ο κ. Καπαρός – πολιτικός μηχανικός – μεταξύ άλλων τόνισε:

  • «Πρέπει ν’ αποδείξουμε στο κράτος, ότι οι εκτάσεις που έχουμε είναι δικές μας, με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Με βάση τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων, όσοι βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα, πρέπει εκτός 60 ημερών, αρχής γενομένης της 10ης Φεβρουαρίου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους είτε ηλεκτρονικά είτε στο Δασαρχείο, με την υποβολή φακέλλου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος είναι αναστατωμένος, γιατί καταλαβαίνει ότι πρέπει να πληρώσει ξανά για την περιουσία του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ (Ρεπορτάζ – Φωτό)