ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

 

Η άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα συμπίπτει με τη διεξαγωγή των επικείμενων ευρωεκλογών, οι οποίες θεωρούνται κομβικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δοθέντος ότι τις προσεχείς ευρωεκλογές στοιχειώνει το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού, που έχει κάνει ιδιαίτερη την αίσθησή του και στην Ελλάδα, με την οικονομική κρίση να προσδίδει ούριο άνεμο στα πανιά του.

Όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές, η άνοδος αντιευρωπαϊκών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων και αντιφατικών απόψεων, αλλά με βασικό πρόσημο και κοινό παρονομαστή τον λαϊκισμό, προκαλεί τεράστια ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, διότι μια επιτυχία τους στην Ευρωβουλή θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο: να διοχετευθεί πίσω στην εθνική πολιτική σκηνή κάθε χώρας και να υψώσει εμπόδια στη λήψη αποφάσεων κρίσιμων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η αύξηση των ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στη λειτουργία του.

Ως γνωστόν, η Ευρωβουλή λειτουργεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αποφεύγονται οι κρίσεις με συμβιβασμούς, άλλοτε ευκολότερους και άλλοτε επώδυνους. Άλλωστε, και η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα άθροισμα συμβιβασμών.

Αν οι ακραίες φωνές ενισχυθούν, τότε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παρατάξεις, μπορεί να δουν μέλη τους να διαφοροποιούνται σε κρίσιμα ψηφίσματα και να συμπαρατάσσονται με αυτές τις ακραίες φωνές.

Όμως, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Συνεπώς, στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Και εν πάση περιπτώσει, αν επιθυμούν περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη ή λιγότερη Ευρώπη. Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν στον προαναφερόμενο δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, και κατʼ επέκταση η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής.

Και από την άποψη αυτή, η ελληνική προεδρία φαντάζει ως ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά και ως μια μεγάλη ιστορική πρόκληση.