Το «στιλό» που εντοπίζει όγκους

Ξεχωρίζει με ακρίβεια τον καρκινικό ιστό από τον υγιή σε δέκα δευτερόλεπτα!

Ενα νέο χειρουργικό εργαλείο μπορεί να ξεχωρίσει με ακρίβεια τον καρκινικό ιστό από τον υγιή μέσα σε περίπου 10 δευτερόλεπτα, δηλαδή 150 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την υπάρχουσα μέθοδο και τεχνολογία.

Το MasSpec Pen, το εργαλείο που μοιάζει με πενάκι, δημιούργησε ομάδα γιατρών χημικών και μηχανικών του πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν των ΗΠΑ. Η καινοτόμα χειρουργική συσκευή «διαβάζει» χημικά το μοριακό αποτύπωμα του ιστού μέσω ενός φασματόμετρου μάζας στη διάρκεια μιας επέμβασης και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, αξιολογεί αν πρόκειται για καρκινικό ή υγιή ιστό.

Το συμπέρασμα εμφανίζεται στην οθόνη ενός συνδεδεμένου με το «πενάκι» υπολογιστή, με τις ενδείξεις «φυσιολογικό» ή «καρκίνος». Μάλιστα, για μερικούς καρκίνους, όπως των πνευμόνων, εμφανίζεται και ο συγκεκριμένος υποτύπος.

Το εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να έχουν άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση για το ποιον ιστό πρέπει να αφαιρέσουν και ποιον όχι. Επίσης κατά την «ανάγνωση» των ιστών του ασθενούς διακρίνει τα όρια υγιούς και καρκινικού ιστού, δεν καταστρέφει τον υγιή και μειώνει τις πιθανότητες να επανεμφανισθεί ο καρκίνος στο μέλλον, κάτι που αποτελεί εφιάλτη για κάθε ασθενή. «Η νέα τεχνολογία μπορεί να αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες οι χειρουργοί να απομακρύνουν και το τελευταίο ίχνος του καρκίνου κατά την επέμβαση» επισημαίνει η επικεφαλής της ομάδας Livia Schiavinato Eberlin στο περιοδικό «Science Translational Medicine», που φιλοξενεί τη μελέτη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το εργαλείο MasSpec Pen σε δείγματα από 253 καρκινοπαθείς και σε πειραματόζωα με καρκίνο. Κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 10 δευτερόλεπτα για τη διάγνωση του καρκίνου, με ποσοστό ακρίβειας, ευαισθησίας και εξειδίκευσης πάνω από 96%.
Η σημερινή μέθοδος διάκρισης καρκινικού και υγιούς ιστού είναι αργή, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 30 λεπτά, και συχνά ανακριβής, μια και τα λάθη φτάνουν το 10% έως 20%. Το νέο εργαλείο θα αρχίσει να δοκιμάζεται σε ογκολογικές επεμβάσεις σε ανθρώπους από το 2018.

 

 

dimokratia.gr