Οι Eλληνες οινοποιοί αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΦΚ στο κρασί

Τραγικές είναι οι συνέπειες στον κλάδο του κρασιού από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 0,20 ευρώ το λίτρο. Τρεις μόλις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, παράγοντες της αγοράς καταγγέλλουν έκρηξη της φοροδιαφυγής, αύξηση των τιμών και περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα τονίζουν πως αρκετά οινοποιία ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΦΚ. Όπως λέει στην «Η» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γ. Σκούρας, με δεδομένο ότι οι πληρωμές στην αγορά καθυστερούν έως και έξι μήνες και η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, αρκετοί οινοποιοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρο, ο οποίος πρέπει να αποδοθεί σε μηνιαία βάση, καθώς δεν έχουν απαραίτητους πόρους για να καλύψουν οι ίδιοι το ποσό που τους αναλογεί. «Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι η αύξηση της φορολογίας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Πολλά οινοποιία είναι στα όριά τους και οι αντοχές τους μηδαμινές», σημειώνει ο ίδιος.

Ο κ. Σκούρας δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον του κλάδου καθώς θεωρεί πως τα χειρότερα έρχονται, κυρίως για τα μικρομεσαία οινοποιία, τα οποία εξαρτώνται αποκλειστικά από την ελληνική αγορά. «Κάθε μήνας που περνάει και συσσωρεύονται περισσότεροι φόροι, τόσο θα δυσχαιρένει η κατάσταση. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», λέει χαρακτηριστικά και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της.

«Δουλειά του ποδαριού…»

Καταγγελίες για παραλείψεις, όμως, υπάρχουν και στον τρόπο υλοποίησης του νόμου για τον ΕΦΚ και της συμμόρφωσης των οινοποιίων στις προδιαγραφές που αυτός προβλέπει. Παράγοντες του κλάδου μιλούν για έναν νόμο που φτιάχτηκε στο πόδι, με μοναδικό σκοπό τη συλλογή εσόδων, προκειμένου την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις σε έναν παραγωγικό κλάδο που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των Ελλήνων οινοποιών αφήνει αιχμές για την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει την εφαρμογή του μέτρου και να πατάξει την φοροδιαφυγή που άρχισε να παρατηρείται. «Τα περισσότερα οινοποιία προσαρμόστηκαν, όμως… με έναν ελληνικό τρόπο. Δυστυχώς, ένας νόμος φτιάχνεται εύκολα, ωστόσο δύσκολα εφαρμόζεται σωστά, ειδικά στη χώρα μας που οι ελεγκτικές αρχές συνήθων δεν επαρκούν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η αγανάκτηση και η απογοήτευση στον χώρο είναι διάχυτες, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που επέβαλε ΕΦΚ στο κρασί.

Η απογοήτευση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς δεν φαίνονται από πουθενά ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στον κλάδο για άρση του μέτρου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα βλέμματα στο ΣτΕ

Ο κλάδος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο προσέφυγαν οι Έλληνες οινοποιοί τον περασμένο Ιανουάριο, ζητώντας την αναστολή του ΕΦΚ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα (Μάιο) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες οινοποιοί και αμπελουργοί υπέβαλαν στις αρχές του 2016 αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης και των σχετικών εγκυκλίων, επικαλούμενοι 13 λόγους ακυρότητας σε ένα κείμενο 35 σελίδων (παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας ενώ παράλληλα, υπέβαλαν και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου, έως τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, αποσκοπώντας στην μη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης.

Επιπλέον, κατά το ίδιο διάστημα, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, από κοινού με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ, υπέβαλε και καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τη μορφή υπομνήματος στο οποίο περιγράφονται οι διατάξεις που αντιτίθενται σε πλείονες κανόνες του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ζητήθηκε επίσης η άμεση εξέταση της καταγγελίας από την Επιτροπή με δεδομένη την μαζική και ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλείται στον τομέα.

Σανίδα σωτηρίας

Μοναδική διέξοδος οι εξαγωγές

Εντελώς διαφορετική είναι η πορεία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, το οποίο πλέον αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και πηγή αισιοδοξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλήσεις των Ελλήνων οινοποιών σε ΗΠΑ, Καναδα και Αυστραλία είναι πολύ ενθαρρυντικές καθώς αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 20%. Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, στην οποία για κάποιο διάστημα τα ευρωπαϊκά κρασιά αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα, οι Ελληνες παραγωγοί έχουν ανακάμψει θεαματικά και ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και στήριξης, τα οποία τα εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρον και κατάφεραν να τονώσουν την εξωστρέφειά τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και οι νέες δράσεις του Οργανισμού Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού κρασιού σε αγορές-στόχους του εξωτερικού.Το σύνολο των δράσεων θα είναι εστιασμένο στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Κορέας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με διαδοχικές επισκέψεις τριάντα δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης, προερχόμενων από τις αγορές-στόχους, σε οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Στο πλαίσιο των επισκέψεων, θα πραγματοποιούνται ευρείες γευστικές δοκιμές, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Σεμινάρια

Παράλληλα, στις χώρες-στόχους του προγράμματος, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις γνωριμίας με τα ελληνικά κρασιά, μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων master class (σεμινάρια με παράλληλη γευστική δοκιμή κρασιών, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες του οινικού εμπορίου και του Τύπου), Walk around tasting (είδος γευστικής δοκιμής κατά την οποία τα κρασιά εκτίθενται για ελεύθερη γευστική δοκιμή και απευθύνεται σε επαγγελματίες του οινικού εμπορίου και του Τύπου, αλλά και σε σχολές σομελιέ, λέσχες οινοφίλων, κ.ά.), καθώς και γευμάτων για επιλεγμένους δημοσιογράφους του οινικού Τύπου, όπου θα γίνεται παρουσίαση του ελληνικού αμπελώνα και των ελληνικών κρασιών, που θα συνοδεύουν τα διάφορα εδέσματα.