Νέες απαιτήσεις ΔΝΤ: Μείωση συντάξεων Δημοσίου στα “προληπτικά” μέτρα

Όσο πλησιάζει η ώρα για το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup που θα λάβει χώρα το πρωί της Δευτέρας η πίεση κορυφώνεται,  αλλά και αποκαλύπτονται –  και εγγράφως πλέον –  όχι μόνο οι διαφωνίες  που παραμένουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς, του ΔΝΤ και του κοινοτικού σκέλους των θεσμών, με επίκεντρο το χρέος και τα προληπτικά μέτρα, αλλά και κρίσιμοι παράμετροι της διαπραγμάτευσης που προς το παρόν βρίσκονταν στο παρασκήνιο και κομίζουν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με το capital.gr, το ΔΝΤ στην επιστολή του προς το Eurogroup ναι μεν “ξορκίζει” τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ ζητώντας παρεμβάσεις στο χρέος τώρα, αλλά ονοματίζει και την “πηγή” κάλυψης αποκλίσεων:  μία νέα μείωση συντάξεων του Δημοσίου αλλά και νέα “διεύρυνση” της φορολογικής βάσης.

Και παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν έχει κλείσει καν ο λογαριασμός για το “βασικό” πακέτο, αυτό των 5,4 δισ. ευρώ. Υπολογίζει “τρύπα” 900 εκατ. ευρώ στο  πακέτο μέρος του οποίου συζητείται στη Βουλή σήμερα (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος/επιχειρήσεων).

Δίδει έτσι μία εξήγηση για τη… βροχή από μεταμεσονύκτιες τροπολογίες στο νομοσχέδιο που “δίνουν” και άλλα μέτρα τα οποία εκτιμάται ότι θα φέρουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ μέσα από –  νέο  – “μαχαίρι” στο αφορολόγητο και από υψηλότερη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και παράλληλα το ΥΠΟΙΚ, μέσα από την επιστολή Τσακαλώτου, προαναγγέλλει μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα ελληνική γραπτή αντιπρόταση-συμβιβασμό για τον μηχανισμό που θα ισχύει  στα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, με σαφέστατη όμως επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν δέχεται ούτε ευρώ πέραν του “βασικού” πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ…

Τι αποκαλύπτει το ΔΝΤ

Σύμφωνα πάντα με το capital.gr, το ΔΝΤ στην επιστολή του πέρα από το ζήτημα του χρέους για το οποίο  ζητά άμεση συμφωνία για πλάνο ελάφρυνσης, αποκαλύπτει  και πτυχές της διαπραγμάτευσης:

• Κάνει σαφές ότι αν τα προληπτικά μέτρα εφαρμοσθούν θα περιλαμβάνουν περικοπή συντάξεων του Δημοσίου αλλά και παρεμβάσεις “διεύρυνσης της φορολογικής βάσης”.

• Ξεκαθαρίζει  επίσης ότι  έχουν βρεθεί τα 2,5% του ΑΕΠ (4,5 δισ. ευρώ) από τα 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) μέτρα για το βασικό πακέτο,   κάτι που – εν μέρει – εξηγεί τη βιασύνη της κυβέρνησης για τροπολογίες στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

• Εκτιμά ότι πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορούν να σταθούν για χρόνια και ο στόχος πρέπει να αλλάξει με παρεμβάσεις στο χρέος.