Το Παναγιωτοπουλέικο και το Πολύκεντρο Μυρτιάς πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα!

∆ΥΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ν’ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΩΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟ ∆ΕΥΤΕΡΟ!

Βλέπουµε εκ νέου, κι από την παρούσα δηµοτική Αρχή, να χρησιµοποιεί περιστασιακά  το κορυφαίο κτιριακό «στολίδι» της πόλης, το «Παναγιωτοπουλέικο». ∆υστυχώς αυτό το αξιόλογο και σπάνιο πολιτιστικό απόκτηµα συµπλήρωσε οκτώ (8) χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες στήριξης, αναπαλαίωσης και συντήρησης του καλλιτεχνικού πλούτου που βρίσκεται στο εσωτερικό του!

Όµως από τότε που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αυτές, το κτίριο παραµένει κλειστό  καθώς έχει παρέλθει πενταετία. Η προηγούµενη δηµοτική Ηγεσία δεν µπόρεσε να το λειτουργήσει. ∆υστυχώς, την ίδια τακτική ακολουθεί και η σηµερινή. Η δυστοκία στην εξεύρεση της αποδοτικότερης χρήσης του κτιρίου συνεχίζεται. Ως πότε όµως θα κρατάµε ένα πολύτιµο θησαυρό αναξιοποίητο;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

panagiotopouleiko=1Τα πλούσια στοιχεία του ιστορικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου του Αιγίου θα µπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν, κατά τον πλέον ιδανικό τρόπο, αν είχαν συγκεντρωθεί και να εκτεθεί, µε σύγχρονο τρόπο, στο νεοκλασσικό κτίριο, το αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό στολίδι της πόλης, το «Παναγιωτοπουλέικο».

Αυτό το κτίριο που όλοι οι εσωτερικοί του χώρου αποτελούν και συνθέτουν έναν πολύπτυχο καλλιτεχνικό πλούτο, πρέπει οπωσδήποτε να συγκεντρώσει:

1) – Τους ζωγραφικούς πίνακες της ∆ηµοτικής Πινακοθήκης.

2) – Το Μουσείο Σταφίδας του Τάκη Κουνινιώτη που έχει δωρηθεί στο ∆ήµο.

3) – Μόνιµη φωτογραφική έκθεση απ΄ όλα τα µέχρι σήµερα ευρήµατα και όλα τα έντυπα που έχουν εκδοθεί µέχρι σήµερα.

4) – Να δηµιουργήσει η Ι. Μητρόπολη µια µόνιµη έκθεση µε φωτογραφίες, βιβλία κι έντυπα για όλα τα θρησκευτικά θέµατα, Ι. Μονές, την τοπική πανήγυρη και λιτάνευση της θαυµατουργής Εικόνας της «Παναγίας Τρυπητής».

5) – Να δηµιουργήσει ο ∆ήµος µόνιµη φωτογραφική έκθεση από την ιστορία των Εορτών των Ελικείων και Ανθεστηρίων.

6) – Να εγκατασταθούν στο ισόγειο του κτίριου τα γραφεία της ∆ΗΚΕΠΑ, ώστε µε το προσωπικό της εν λόγω υπηρεσίας, να παρακολουθούνται και να εξυπηρετούνται όλες οι εκθέσεις και τα επισκέψιµα καλλιτεχνικά θησαυρίσµατα του κτιρίου.

7) – Σε συνεργασία µε τον ανάδοχο αναστήλωσης του κτιρίου, να γίνει µία έκθεση φωτογραφίας όπου να φαίνονται οι ζηµιές που υπέστη το αρχοντικό, από το σεισµό του 1995 αλλά και οι εργασίες που έγιναν µετά (τοιχοποιία, εικονογράφηση κ.α.) για την ολική αποκατάστασή του.

Το αρχοντικό των «Παναγιωτόπουλων» µπορεί να χωρέσει και να αξιοποιήσει όλους τους τοµείς και τον πλούτο της ιστορίας, των παραδόσεων και των τοπικών επιτευγµάτων Τέχνης!

Το «Πολύκεντρο» στην Μυρτιά

polikedroΜαζί µε το Παναγιωτοπουλέικο ως Εκθεσιακό Κέντρο, σε σύνδεση µαζί του, πρέπει ν’ αξιοποιηθεί ως Συνεδριακό Κέντρο και το Πολύκεντρο Μυρτιάς. Οι παλιότερες προτάσεις που έχουν γίνει σε προγράµµατα Τουριστικής Ανάπτυξης είναι:

– Ολοκλήρωση προετοιµασίας και χρήση του για:

– Συνέδρια.

– Θεατρικές και (ήπιες) µουσικές παραστάσεις, όχι µόνο τοπικών σχηµάτων αλλά και διεθνούς φήµης καλλιτεχνικών συγκροτηµάτων.

– Άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το ν’ ανοίγει 2-3 φορές το χρόνο και να φιλοξενεί ευκαιριακά εκδηλώσεις, µε µικρό αριθµό θεατών, αυτό ούτε «ενεργοποίηση» λέγεται ούτε αξιοποίηση. Όλα πρέπει να γίνουν µε σύστηµα και οργάνωση.

Όταν φτιάχνεται ένα έργο θα πρέπει να γνωρίζουµε και την χρήση του. Το Πολύκεντρο στην Μυρτιά, δυστυχώς παραµένει κλειδωµένο και ανοίγει ελάχιστες φορές.

 

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

(Αποσπάσματα από ρεπορτάζ στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ¨- Πέμπτη 30 Απριλίου 2015)