«Πρώτη Πανελλήνια θέση για το 1ο ΓΕΛ Αιγίου στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Climate Detectives της ESA»

Η ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Αιγίου «Detectives_007» συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) “Climate Detectives”.

Ο διαγωνισμός ήταν πανευρωπαϊκός και αφορούσε στη μελέτη περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η δικιά μας μελέτη είχε τίτλο «Αναζητείται το Φθινόπωρο». Συγκρίναμε τις θερμοκρασίες του φετινού Φθινοπώρου με αυτές προηγούμενων ετών καθώς και δορυφορικές φωτογραφίες από φυλλοβόλα δάση (στον Όλυμπο και στη Φολόη). Χρησιμοποιώντας και κώδικα σε Python που συγγράψαμε για να υπολογίσουμε το ποσοστό του κιτρινίσματος των φύλλων, καταλήξαμε σε ποσοτικά συμπεράσματα για την καθυστέρηση έλευσής του.

Η αξιολόγηση των υποβληθεισών από τα Ελληνικά σχολεία έργων έγινε από τον ESERO Greece και η δική μας συμμετοχή βαθμολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία και μας απονεμήθηκε η πρώτη θέση στην Ελλάδα!

Το βραβείο για την πρώτη ομάδα κάθε χώρας είναι η συμμετοχή σε μια διήμερη εκδήλωση στο ESRIN (Κέντρο Παρατήρησης της Γης της ESA, Frascati, Ιταλία) τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν από την ESA. Δυστυχώς η ομάδα του σχολείου μας δεν θα συμμετάσχει, καθώς δεν της επετράπη η μετακίνηση, λόγω του ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο έχουν ξεκινήσει οι ενδοσχολικές εξετάσεις.

Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές-τρίες:

  • Άνδρια Καραθανάση
  • Αντώνης Κόμης
  • Βανέσα Γρηγοριάδη
  • Δανάη Οικονόμου
  • Κώστας Ρούβαλης
  • Νίκος Ραμπαβίλας
  • Πολύδωρος Σπανός

και ο υπεύθυνος καθηγητής πληροφορικής του σχολείου, Ηλίας Σπανός.

Σύνδεσμοι:

Ιστοσελίδα του έργου μας: https://sites.google.com/view/climatedetectives007/

Επίσημα αποτελέσματα: https://climatedetectives.esa.int/projects-gallery-2023-2024/