Η «Παναγία η Τρυπητή», η θαυματουργή πολιούχος, γιορτάζεται στο Αίγιο με κάθε μεγαλοπρέπεια

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Όχι µόνο το Αίγιο και η επαρχία, αλλά κι ένα πλήθος ελαβών πιστών απ’ όλες τις γειτονικές περιοχές,    διατηρούν πολύχρονη βαθιά κι αγνή πίστη προς την Πολιούχο µας, την «Παναγία Τρυπητή». Κι όπως κάθε χρόνο θα προστρέξουν κι εφέτος στη χάρη Της και στη γιορτή Της, να την προσκυνήσουν, να τιµήσουν τη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της και να καταθέσουν µπροστά της, τους πόνους, την ελπίδα τους, την προσευχή και παράκλησή του;, αιτούντες την προστασία της και τη θεραπευτική της επέµβαση, στις οδύνες και τις ασθένειές τους.

tripiti-eikona3Η «Παναγία Τρυπητή», πολλές φορές µε θαυµατουργό τρόπο, έχει διαφυλάξει την πόλη  µας από µεγάλους κινδύνους, θεοµηνίες, εξανδραποδισµούς, αεροπορικούς βοµβαρδισµούς. Γι’ αυτό και η τοπική κοινωνία, σε κάθε κίνδυνο, επικαλείται το σεπτό όνοµά της και οι πιστοί ευλαβικά γονατίζουν µπροστά της, την ευγνωµονούν και της αναπέµπουν δεήσεις, ευχαριστίες, δοξολογίες!

Όχι όµως µόνο ο απλός λαός αλλά κι όλοι οι Αιγιώτες συγγραφείς και πνευµατικοί άνθρωποι, έχουν αφιερώσει σηµαντικά κείµενά τους για την Παναγία Τρυπητή.

Εµείς επιλέξαµε ένα ενδεικτικό απόσπασμα  από το βιβλίο του Γ. Θ. Παπαγεωργίου «Παναγία Τρυπητή» (1962):

-«Ήταν µια χειµωνιάτικη νύχτα του 16… που ένας ναυτικός ταξιδεύοντας στο Κορινθιακό ναυάγησε. Μέσα στη νύχτα βγήκε στη παραλία του Αιγίου. Το κρύο ήταν δυνατό. Εξύριζε κιόλας. Πάγωνε. Απελπισµένος ήταν ο ναυαγός. Όµως µέσα στο σκοτάδι διέκρινε ένα φως ψηλά στο βράχο. Κι η ελπίδα αµέσως τον κυρίευσε. Βάδισε, ανηφόρισε και πλησίασε στο παρήγορο φως.

Εκεί βρέθηκε µέσα σε µια σπηλιά φωτισµένη απ’ το φως της ελπίδας κοντά στο οποίο βρισκόταν η Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής. Αµέσως γονάτισε δακρυσµένος και προσκύνησε. Ύστερα διηγήθηκε στους γύρω κατοίκους της Βοστίτσας την ανεύρευση της Εικόνας. Οι κάτοικοι τότε κατέβηκαν εκεί και προσκύνησαν. Αργότερα έκτισαν προς χάρη Της τον Ναό. Τα χρόνια περνούσαν. Κι οι αιώνες. Κι ο Ναός της Παναγίας Τρυπητής κτίσθηκε πιο λαµπρός, πιο ωραίος. Αυτά αναφέρουν ο θρύλος και η παράδοση….

Σήµερα η Παναγία Τρυπητή είναι ένα µεγάλο ιερό προσκύνηµα. Είναι ένας επιβλητικός Ναός. Κτισµένος µέσα σ’ ένα Σπήλαιο, εκεί που τον είδε ο Πουκεβίλ. Σ’ ένα εξαιρετικό τοπίο προκαλεί τον θαυµασµό για την λαµπρότητά του και τη γραφικότητά του.

Την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (της Τρυπητής) µια ανθρωποθάλλασσα οδεύει στο δρόµο µε τα κυπαρίσσια προς το Νάρθηκα του γραφικού Ναού για να προσκυνήσει. Καθώς το Αχαϊκό δειλινό απλώνει τη λαµπρή φαντασµαγορία του πάνω και γύρω στη πόλη, οι προσκυνητές χαίρονται τη µαγευτική θέα από το γραφικό και λαµπρό τοπίο του προσκυνήµατος της Τρυπητής».

Από το βιβλίο του Γ. Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Περιληπτικό πρόγραµµα  της τοπικής θρησκευτικής εορτής

Την 16ην Απριλίου 2015 (παραµονή της τοπικής εορτής) και ώρα 7ην εσπερινήν θα τελεσθεί ο ΄Αγιος Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αµβρόσιος µε συµµετοχή και άλλων Μητροπολιτών.

Θα ακολουθήσει ολονύχτιος Αγρυπνία από την 11ην νυκτερινήν µέχρι την 2.30 πρωινήν.

Την Παρασκευή 17ην Απριλίου 2015, ηµέρα της τοπικής εορτής, ο όρθρος θα αρχίσει στις 7.00΄και η Θεία Λειτουργία στις 8.20΄ µε τη συµµετοχή των παραπάνω Σεβασµιώτατων Μητροπολιτών. Προσέλευση προσκεκληµένων στον Ιερό Ναό ώρα 9.30΄έως 9.45΄.

Στις 10:45΄ θα ξεκινήσει η ποµπή της λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Πολιούχου µας µε τιµές που θα αποδοθούν από τον Ιερό Κλήρο, Στρατιωτικά τµήµα, Φιλαρµονικές, Σχολεία, Προσκόπους και Οδηγούς.

(Φωτό αρχείου)