Φτού κι απ΄ την αρχή!

Ε , τουλάχιστον αυτή τη φορά το περιµέναµε !  Έχει άλλη γλύκα ο ντουβρουτζάς όταν τον αναµένεις ! Ξέρεις πως να συµπεριφερθείς ! ∆ε σε πιάνει απροετοίµαστο ! Και το Κράτος ,βρε παιδί µου, αυτή τη φορά αφουγκράζεται τα»θέλω» του πολίτη και κάνει τα πάντα για την εξυπηρέτησή του … ∆εν ξέρω βέβαια σε ποιές γειτονιές στήνει αυτί  αλλά , βρε φιλαράκο, εδώ ο κόσµος καίγεται κι εκείνο µερίµνησε ειδικώς ώστε να µη µείνει ρίζα για ρίζα άβαφτη και µούσι για µούσι τριµαρισµένο ! Άσε την άλλη εξέχουσα απόφαση ! Πριν να σταµατήσουν οι µετακινήσεις από νοµό σε νοµό ,άφησε το χρονικό περιθώριο στους πρωτευουσιάνους µπαγκάζια να κάνουν και να φύγουν σ οποιαδήποτε κατεύθυνση ! Σοφό !

Στην µεν πρώτη περίπτωση σώζει την αρµονική ζωή των ζευγαριών η οποία θα διαταρασσόταν και θα κλονιζόταν ανεπανόρθωτα  αν οι σύζυγοι δεν είχαν πρωτύτερα επισκεφθεί την αισθητικό ή την κοµµώτρια και τον µπαρµπέρη τους !∆ε το συζητώ …οµηρικοί καβγάδες θα ξεσπούσαν αν ο Γιάννης ανακάλυπτε πως η Μαρία δεν υπήρξε ποτέ φυσική ξανθιά και η Μαρία µε τη σειρά της σαν αντίκρυζε την …σγουρή,µελαχρινή χνουδωτή πλάτη του Γιαννάκη της ! Για διαζύγια είµαστε τώρα σε τέτοιουςχαλεπούς καιρούς ;

Τέλοσπάντων  Κράτος …τους δικηγόρους δε τους σκέφτηκες …να λαδώσει κι αυτών το αντεράκι λίγο που γυρνάν µε τα κουστούµια και τους χαρτοφύλακες σαν όσιοι Ονούφριοι !   Όσο για την δεύτερη µεγάλη απόφαση µόνον ένας γίγας των µαθηµατικών ,των εξισώσεων και των προόδων θα µπορούσε να συλλάβει αυτό το σχέδιο !Να φύγει ο κόσµος ,ν αποσυµπιεστεί η πρωτεύουσα …Να γίνει σωστά η µοιρασιά στις κλίνες των ΜΕΘ …µη τιγκάρουν  εκεί µόνον …ας πάρουν κι άλλοι να έχουν ! Ορδές κατέβηκαν οι βάρβαροι και άδειασαν σούπερ-µάρκετ και γέµισαν µπάρ και καφετέριες  την παραµονή του λόκ ντάουν !

Όσο αστεία και να φαίνονται αυτά και δεν µπήκα στον κόπο να µιλήσω για τα επιδοτούµενα τάµπλετ στους µαθητές  ή την βοήθεια των οκτακοσίων… τα πράγµατα µοιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά κι εµείς δείχνουµε να το χουµε πάρει απάλαφρα κι επιδερµικά !  

∆εν οµιλώ για τα µέτρα προστασίας µόνο …µιλώ για τρείς χειµερινούς µήνες και δυο ακόµα µέχρι να ξεµυτίσουµε στο φώς …οι οποίοι αν συνχίσουν στο ίδιο µοτίβο  η κοινωνία µας η ίδια θα µπεί στην εντατική …

Γι αυτό αφήστε τα επιδερµικά και νοιαστείτε για τα ουσιαστικά ! Τίποτε δε θα είναι το ίδιο µετά απ αυτόν τον χρόνο …και ίσως για µια διετία ακόµα ! Βλέπουµε ήδη οτι αλλάζουν οι συνήθειες ,τα ήθη και τα έθιµα ακόµα σχεδόν ενός ολάκερου αιώνα ! Και τέτοιο ξερίζωµα κανέναν δεν αφήνει ανέπαφο ! 

Ίσως αυτό το πάγωµα να λειτουργήσει ευεργετικά στον ανθρώπινο νου …να τον κάνει να λειτουργήσει …να βρεί νέους ορίζοντες να κατακτήσει … 

Μηδενίζεις και ξεκινάς τα πάντα απ την αρχή σοφότερος διότι το παρελθόν αυστηρός δάσκαλός σου υπήρξε !

Επίπλαστη έφθασε να γίνει η κοινωνία στην οποία ζούσαµε και δρούσαµε …το βλέπαµε …το νιώθαµε … Καιρός να την αναπλάσουµε ! Να την κάνουµε πιό δίκαια ,πιό αρµονική …πιό ανθρώπινη !

∆ιότι τα πάντα µια µεγάλη αλυσίδα είναι …ο άνθρωπος ,η γή και το σύµπαν  ! Εµείς όλοι εδώ πάνω µε τις τόσες διαφορές και τ αντικρουόµενα συµφέροντα ,τις διενέξεις και το κυνήγι του χρήµατος  ,αυτή την αλυσίδα ,την σπάµε καθηµερινά ,αφήνοντας να πέσει και να κατακρηµνιστεί στο κενό οποιαδήποτε προσπάθεια ένωσης ! 

Το Τέλος εποχής πάντα είναι θορυβώδες και τροµακτικό σαν µεγάλος σεισµός…όµως γεννά την Ελπίδα για νέα Αρχή ..σε πιό γερά θεµέλια !

Γι αυτό φίλοι µου ,πεισµώστε ,σηκώστε µανίκια και δουλέψτε δίχως φόβο και γκρίνια … ∆ουλέψτε µε σεβασµό στην ανθρώπινη ύπαρξη και την Φύση  και η Νέα Εποχή δε θ αργήσει να ρθει !

 

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 12/10/2020