Πιστοποιημένοι ιδιώτες μηχανικοί για μελέτες και έργα στους Δήμους

Η δημιουργία σώματος πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών, με μοντέλο το θεσμό των ελεγκτών δόμησης, οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση μελετών και την  επίβλεψη έργων των Δήμων και  του δημοσίου προωθείται από τα υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.

Το  πρόβλημα  της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι,  ιδίως οι μικρομεσαίοι,  με αποτέλεσμα την αδυναμία σύνταξης τεχνικών μελετών, που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα συζητήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Ηλία Γιάτσιο και την Ιωάννα Πρίφτη εκ μέρους της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ). Ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει επίσης συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

TEE

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός  έχει προτείνει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή τη δημιουργία ειδικού μητρώου πιστοποιημένων μηχανικών, με εχέγγυα ανεξαρτησίας, οι οποίοι θα μπορούν να αναλαμβάνουν την επίβλεψη έργων και μελετών για λογαριασμό δήμων (ή/και φορέων – υπηρεσιών του δημοσίου) που δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό στις τεχνικές τους υπηρεσίες, στα πρότυπα του πετυχημένου θεσμού των ελεγκτών δόμησης.

Οι εκπρόσωποι ΤΕΕ και Υποδομών, σε συνάντηση τους από τον περασμένο Οκτώβριο  έχουν  συζητήσει διεξοδικά τους τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης έργων και μελετών τόσο από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και από εποπτευόμενους φορείς και την αυτοδιοίκηση. Ειδικά για το τελευταίο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις αναγκαίες προσαρμογές που χρειάζονται στη νομοθεσία ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα οι αναθέσεις από δήμους για την ωρίμανση μελετών, ιδίως ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ και της απορρόφησης που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Συμβάσεις

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης μηχανικών στους Δήμους, ενόψει μάλιστα και του νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης, την ΕΕΤΑΑ και τις Αναπτυξιακές τους Εταιρείες για να χρησιμοποιούν τους μηχανικούς τους για τη σύνταξη των τεχνικών μελετών και επίβλεψη των έργων. Επίσης εξετάζεται

Το νέο χρηματοδοτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους και τις περιφέρειες, που θα αντικαταστήσει τον «ΦιλόΔημο», που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.