Οι ερευνητές ανακαλύπτουν νέες αντικαρκινικές πρωτεΐνες

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια νέα αντικαρκινική πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται LHPP, αποτρέπει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ. Οι ερευνητές που καθοδηγούνται από τον καθηγητή Michael N. Hall από το Biozentrum του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, αναφέρουν στο Nature ότι το LHPP μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης για τη διάγνωση και πρόγνωση του καρκίνου του ήπατος.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος,  γνωστή επίσης ως ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, αυξάνεται σταθερά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο αριθμός των περιπτώσεων σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ελβετία. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως διαγιγνώσκεται σε πολύ αργό στάδιο όταν το ήπαρ έχει ήδη υποστεί σοβαρή βλάβη και συνεπώς η συνολική πρόγνωση είναι κακή. Η ανίχνευση της αντικαρκινικής πρωτεΐνης LHPP ως βιοδείκτη μπορεί να επιτρέψει στους κλινικούς ιατρούς να παρέχουν καλύτερες επιλογές θεραπείας.

Νέα αντικαρκινική πρωτεΐνη LHPP

Οι όγκοι του ήπατος αναπτύσσονται από μεταλλαγμένα κύτταρα που αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Οι αντικαρκινικές πρωτεΐνες, οι επονομαζόμενοι καταστολείς όγκων, αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Οι καταστολείς όγκων είναι συχνά ελαττωματικοί σε καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Michael N. Hall, Biozentrum του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, ανακάλυψαν τώρα έναν νέο, μέχρι τώρα άγνωστο καταστολέα όγκων, την πρωτεΐνη LHPP. Στη μελέτη τους, δείχνουν ότι η απώλεια LHPP προάγει την ανάπτυξη του όγκου και μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης των καρκινοπαθών. Το LHPP θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός βιοδείκτης.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ενεργοποιώντας τη σηματοδότηση mTOR ειδικά στο ήπαρ. Αναλύουν συνολικά περισσότερες από 4.000 πρωτεΐνες, συγκρίνοντάς τις σε υγιείς και ιστούς όγκου. Ένα ένζυμο προέκυψε ως το κορυφαίο σημείο: η φωσφατάση της ιστιδίνης LHPP. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το LHPP υπάρχει στους υγιείς ιστούς και απουσιάζει πλήρως στον ιστό του όγκου», λέει ο πρώτος συγγραφέας Sravanth Hindupur. Η επανεισαγωγή της γενετικής πληροφορίας για τους LHPP από τους ερευνητές αποτρέπει τον σχηματισμό όγκων και διατηρεί τη λειτουργία του ήπατος.

Απώλεια LHPP σε ασθενείς με καρκίνο

«Παρόμοια με το μοντέλο ποντικών, παρατηρήσαμε επίσης μια εντυπωσιακή μείωση στα επίπεδα LHPP στους όγκους των ασθενών με καρκίνο του ήπατος», λέει ο Hindupur. Επιπλέον, τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και το προσδόκιμο ζωής συσχετίζονται με τα επίπεδα LHPP. Με πλήρη απώλεια του καταστολέα όγκου, οι ασθενείς με καρκίνο πεθαίνουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα. Το LHPP είναι χρήσιμο ως βιοδείκτης για την ταξινόμηση των όγκων.