Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου: “Τα Κέντρα Υγείας Αιγίου και Ακράτας πρέπει να γίνουν κέντρα ελέγχου για κορονοϊό”

Υπόμνημα απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου προς τον υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, με κοινοποίηση προς το Διοικητή του Νοσοκομείου Αιγίου και την υποδιοικήτρια Μονάδας Καλαβρύτων, σχετικά με τη διέργεια τεστ για τον κορωνοϊό στα Κέντρα Υγείας Αιγίου και Ακράτας. Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: 

-“Η πανδημία του COVID-19 δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας και όλοι μαζί πρέπει να στρατευτούμε στην αντιμετώπισή της.

Οι δημόσιες μονάδες υγείας που επωμίζονται το κύριο βάρος, έχουν ανάγκη έστω και καθυστερημένα, να ενισχυθούν περισσότερο με υγειονομικό, φαρμακευτικό  και τεχνολογικό εξοπλισμό, πρωτίστως όμως πρέπει να στελεχωθούν με όλο εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι στοιχειωδώς απαραίτητο για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία του όλου συστήματος υγείας, με ταχείες διαδικασίες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα νέων μονάδων ΜΕΘ και όποιων άλλων υποστηρικτικών τμημάτων κρίνονται αναγκαία.

Στην περιοχή ευθύνης του ΙΣ Αιγίου, θεωρούμε ότι το Κέντρο Υγείας Αιγίου και το ΚΥ Ακράτας πρέπει και μπορούν να γίνουν κέντρα ελέγχου για κορονοϊό, προκειμένου αφενός να ελέγχουμε καλύτερα τον πληθυσμό για τα πιθανά κρούσματα, αφετέρου να προφυλάξουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό  από την εξάπλωση της επιδημίας.

Το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας και η Μονάδα Καλαβρύτων να στελεχωθούν με όλο εκείνο το προσωπικό που προβλέπεται έστω και από αυτούς τους ελλιπείς οργανισμούς λειτουργίας, ενώ επιτέλους να αξιοποιηθεί πλήρως και ο υπάρχων εξοπλισμός όπως για παράδειγμα ο αξονικός τομογράφος του Αιγίου. Ακτινολόγοι είναι σε τραγική έλλειψη. Το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 3 μόνο γιατρούς απαιτώντας από αυτούς και διακομιδές αφήνοντας έκθετο το νοσοκομείο σε επείγοντα περιστατικά. Τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών πρέπει να οργανωθούν στα πρότυπα των ΤΕΠ.

Ο παιδιατρικός πληθυσμός όλης της Αιγιάλειας εξυπηρετείται από έναν μόνο παιδίατρο στον δημόσιο τομέα

Η ανάγκη εξοπλισμού του Νοσοκομείου Αιγίου με μηχανήματα αιμοδιαδιήθησης και PCR real time, μπορεί να δώσει τεράστια βοήθεια στην πιο ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου, αποσυμφορώντας και τα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας από άσκοπες μετακινήσεις.

Τα Rapid test είναι πλέον ένα μέσο που πρέπει να διαθέτει σε αφθονία κάθε δημόσια δομή.

Η εφημέρευση ήδη είναι οριακή σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές και η ενίσχυσή τους κύρια με ανθρώπινο δυναμικό κάθε ειδικότητας, δεν παίρνει καμιά αναβολή. Ο ΙΣ Αιγίου θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας στην απευκταία πιθανότητα μιας μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας, αρκεί βέβαια και η πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει και τα συνήθη και τακτικά περιστατικά και χειρουργεία να εξυπηρετούνται στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όσο αυτό βέβαια επιτρέπεται από την εξάπλωση της πανδημίας.

 

Για το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου

 

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

 

Σ. Κοίλιας                                           Δ. Κουσουρής