Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία – Εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ότι διέταξε εισβολή στην ανατολική Ουκρανία . «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις τους πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας. Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου.

Ζελένσκι: Ο κόσμος είναι μαζί μας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε νέο tweet του, τόνισε ότι συνεχίζει τις επαφές με διεθνείς ηγέτες. «Ο κόσμος είναι μαζί μας», σημειώνει

Ο Ζελένσκι έχει ήδη συνομιλήσιε με: Μπάιντεν, Τζόνσον, Σολτς, Μισέλ, Ντούντα και τον εμίρη του Κατάρ.

Το Βερολίνο καταδικάζει την ενέργεια της Ρωσίας

Ο καγκελάριος Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter. «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς.

Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο καγκελάριος.

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της. Πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

Αθήνα: Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 10:30

Έκτακτη σύνοδος κορυφής ΕΕ: Στο τραπέζι η επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Τουρκία θα βοηθήσει τους πολίτες της που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση στους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Επίσης συνέστησε στους Τούρκους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή μέρη και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Νωρίτερα σήμερα η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι ματαίωσε όλες τις πτήσεις της στην Ουκρανία σήμερα 24 Φεβρουαρίου λόγω του κλεισίματος του ουκρανικού εναέριου χώρου.

Η Κίνα συνιστά στους πολίτες της στην Ουκρανία να μείνουν στα σπίτια τους

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία συνέστησε ως προληπτικό μέτρο στους πολίτες της στην Ουκρανία να μείνουν στα σπίτια τους.

Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώθηκε αιφνίδια και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια αυξήθηκαν, ενώ η τάξη στην κοινωνία μπορεί να οδηγηθεί στο χάος, προειδοποίησε η πρεσβεία, χωρίς ωστόσο να συστήσει στους Κινέζους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να σχηματίσει συμμαχία κατά του Πούτιν

Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια «συμμαχία κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια συμμαχία κατά του Πούτιν», επεσήμανε έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Ουκρανία: Οι πρώτες πληροφορίες για θύματα

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας λέει ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ήδη τον θάνατο σε έναν πολίτη ενώ τραυματίστηκε ακόμα ένας στο Μπρόβαρι, στην περιοχή του Κιέβου.

Ο στρατός της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι δύο ρωσικά τανκς και πολλά φορτηγά εθεάθησαν στην ανατολική Ουκρανία ενώ η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και από την προσαρτημένη Κριμαία.

Εν τω μεταξύ, αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι ελέγχουν δύο πόλεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Αυτή η αναφορά επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές σε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις, περιορίζοντας την ισχύ της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Μαζική έξοδος από το Κίεβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαζική έξοδος των πολιτών από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο. Τα οχήματα κινούνται προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ανταποκριτές του CNN στο Κίεβο ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 5%

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους για διατάραξη των ενεργειακών εξαγωγών της περιοχής.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης μεγάλες πωλήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, με παρόμοιες μεγάλες πτώσεις άνω του 2% να αναμένονται σήμερα στο Λονδίνο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

https://www.kathimerini.gr/world/561734194/live-eisvoli-stin-anatoliki-oykrania-dietaxe-o-poytin-oles-oi-exelixeis/