Ε.Ε.: Εντολή στην Κομισιόν για μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική ως τις αρχές του 2019

Ο Επίτροπος Κλίματος και άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, στα πλαίσια συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο έθεσε την προθεσμία για ένα σχέδιο περικοπής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με ορίζοντα το 2050, που θα αντικαταστήσει το προσχέδιο για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που είχε εκπονηθεί το 2011.

Ο Επίτροπος Κλίματος, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η ΕΕ προωθεί πιο επιθετικά τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΕΕ έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που έχει στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η τελευταία ανάλυση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι εκπομπές της ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρά το 2017, για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβραδύνθηκε.

«Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ουσιαστικά ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα ταρακούνημα. Η τελευταία εξέλιξη είναι καλό νέο, αλλά για την πραγματική αλλαγή χρειάζεται κάτι περισσότερο από λόγια. Για να γίνει πραγματικός ηγέτης του κλίματος, η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα, να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αυξημένη ενεργειακή απόδοση», δήλωσε η σύμβουλος της Greenpeace για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, Τάρα Κόνολι.