Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: “Συγκέντρωση στην Περιφέρεια την Τρίτη για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας”

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες βιοπαλαιστές αγρότες, αγρότισσες, κτηνοτρόφοι
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ!
Βιώνουμε μια σειρά από οξυμμένα προβλήματα που όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως οξύνονται, μεγαλώνουν. Η κατάσταση για την πλειοψηφία μας, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αντιμετωπίζαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, προβλήματα όπως:
Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών μας προϊόντων. Μάλιστα, για ορισμένα από αυτά, όπως το σταφύλι, η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη και από πέρυσι. Την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκρiβα, με αποτέλεσμα να κερδίζουν μια χούφτα μεγαλέμποροι, μεταποιητές, βιομήχανοι και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει το κόστος παραγωγής. Το πετρέλαιο συνεχίζουμε να το πληρώνουμε 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με τους αγρότες των χωρών της ΕΕ.
Η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.
Οι απώλειες εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊου, οι αποζημιώσεις που δεν δόθηκαν.
Η κατάσταση που συνεχίζεται με την πανδημία του κοροναϊου που σε αυτή τη δεύτερη φάση της, μας προσθέτει προβλήματα, ενώ παραμένουμε υγειονομικά απροστάτευτοι όπως και η πλειοψηφία του λαού.  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η κατάσταση δεν είναι ανεπίστρεπτη. Κάτω από τη συνεχιζόμενοι πίεση των προβλημάτων, των μη λύσεων από την πλευρά των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων του Ν. Αχαΐας Αιγίου «Μπάκόπουλος-Ντρίνιας», Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, Ωλενίας και Πατρών, μετά και από κοινή σύσκεψη των προέδρων τους, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Οκτώβρη στην Πάτρα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Διεκδικούμε, να πληρώνεται ο μόχθος και ο ιδρώτας μας. Πρώτο σταθμό ορίσαμε τη μαζική συμμετοχή σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 10 Νοέμβρη (τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα). Προχωράμε σε ενημερώσεις στα χωριά μας και καλούμε κάθε αγρότη που βλέπει καθημερινά την κατάστασή του να χειροτερεύει, να πάρει μέρος, να ενισχύσει τη δύναμή του, το σύλλογο που ο καθένας ανήκει. Δεν πάει άλλο να περιμένουμε. Αναλαμβάνουμε δράση, διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματά μας, παλεύουμε γι’ αυτά όπως και για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού με αναγνώριση του κόστους παραγωγής. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό  (σταφύλια, καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, σταφίδα, αμνοερίφια κ.ά.) και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες(λεμόνια κ.α.).Εντατικοί έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.
Άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών, που είδαν 30% πτώση στην παραγωγή τους και 40% μείωση στην τιμή των προϊόντων τους. Τα μέτρα που πήρε το υπουργείο για “πράσινο τρύγο” και “απόσταξη κρίσης”, εξυπηρέτησαν μόνο τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.
Καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς για την ζημιά που προκάλεσε ο καύσωνας του Μαίου στα ελαιόδεντρα, την περίοδο της ανθοφορίας και είχε σαν αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της καρπόδεσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείωση της καρποφορίας σε ποσοστό έως και 100% σε κάποιες περιοχές.
Στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό των δημόσιων κτηνιατρείων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για τους εμβολιασμούς και τις ασθένειες των ζώων. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. Κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, κτηματολόγιο,  ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.) Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και λόγω της κλιματικής αλλαγής, που  να αποζημιώνει άμεσα και δίκαια για κάθε αγροτικό προϊόν, σε ποσοστό 100% τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς  για τις ζημιές  στο φυτικό κεφάλαιο και τους κτηνοτρόφους  για  το ζωικό κεφάλαιο και τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε.
Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων με διαχείριση του νερού, ως κοινωνικού αγαθού προς όφελος του λαού, χωρίς καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση στο μέλλον. Κρατική χρηματοδότηση για το έργο στον ποταμό Σελινούντα. Να δοθεί από το φράγμα Πύρρου-Παραπύρρου νερό για την άδρευση των αγροκτημάτων της περιοχής. Εκτροπή του ποταμού Πηνειού για την κάλυψη των αναγκών στην Δυτική Αχαΐα. Άμεσα έργα βελτίωσης για την αγροτική οδοποιία.
Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αλλαγή του τρόπου χαρακτηρισμού των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, για να αποφευχθεί η απώλεια εισοδήματος στην εξισωτική αποζημίωση, στα σχέδια βελτίωσης και σε κάθε έμμεση ενίσχυση. Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2015, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη “Γαία Επιχειρείν”.
Οικονομική ενίσχυση των σταφιδοκαλλιεργητών, ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους, όπως ισχύει στα υπόλοιπα αμπελωείδη με χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού με ευθύνη του κράτους.
Επιπλέον χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να καλυφτούν οι ανάγκες για όλους τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης.
Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα νοσοκομεία του Νομού και τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου με άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Δωρεάν δημόσια υγεία και πρόνοια.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες κλπ.), μείωση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση των αιθουσών».
Τα ΔΣ των  αγροτικών Συλλόγων                                      
ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΡΙΝΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ 
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
ΠΑΤΡΩΝ 
ΩΛΕΝΙΑ                 
Πάτρα 5/11/2020