(Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α): Βασικά σημεία της πρότασής μας για τον προϋπολογισμό του 2022

Από την παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού 2022 ανακοινώνονται τα εξής:
 
“Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αιγιάλειας με 16 ψήφους υπέρ της εναλλακτικής πρότασης “Αιγιάλεια Αύριο”(επικεφαλήςΧρ. Γούτος)-”Ποιοτικής Αιγιάλειας”(επικεφαλήςΒασ. Ψυχράμη) έναντι 15 ψήφων που πήρε η παράταξή μας Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α).
Με την περικοπή της χρηματοδότησης κατά 65% καλείται ο δημότης που δεν αντέχει άλλο να σηκώσει το τεράστιο οικονομικό βάρος μέσα από τα τέλη και τους φόρους . Η δήθεν οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των δήμων αποδείχτηκε ουτοπία .
Άφησαν τους δήμους χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Στην Αιγιάλεια υπάρχει επιπλέον οικονομική αιμορραγία με το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων που υπερβαίνει το 1,5 εκ ευρώ τον χρόνο.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α υποστήριξε ότι θα έπρεπε η εναλλακτική πρόταση να αφίσταται του υπόλοιπου προϋπολογισμού τον οποίο δεν αποδέχεται και για την μεταφορά των απορριμμάτων πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση και απαίτηση από το κράτος να καλύψει το κόστος όπως έχει υποχρέωση ,αφού ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α αντί του καταγγελτικού και μόνο λόγου που δεν θα έδινε κάτι στους δημότες που το είχαν ανάγκη,προτίμησε να καταθέσει εναλλακτική πρόταση που έδινε βάρος στον κοινωνικό τομέα και στον πολιτισμό και αθλητισμό που είναι αντίδοτο στην απομόνωση της νεολαίας και ακόμα χειρότερα στην διαφυγή από την σκληρή πραγματικότητα στον κόσμο των εξαρτήσεων που για τον δήμο μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Η προσπάθεια μας προσέκρουε στα στενά περιθώρια του αντιδραστικού νόμου που απαιτούσε ισολογισμό εσόδων εξόδων με πενιχρή χρηματοδότηση και τις δεσμεύσεις των περισσοτέρων κωδικών του προϋπολογισμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής .Χωρίς την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων ηπρόταση θα έπαιρνε απορριπτική απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπως ισχύει για όλους τους δήμους της χώρας.
Έτσι στοχεύοντας σε μια πρόταση εφαρμόσιμη ,ενισχύσαμε ή δημιουργήσαμε κωδικούς για καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες,έξοδα λειτουργίας συσσιτίων-χορήγηση ειδών διαβίωσης ,προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών ,έξοδα λειτουργίας δομής αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας,δαπάνες επιμόρφωσης προσωπικού κ.α.
Και τέλος επιχορηγήσεις σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία που θεωρούμε ότι είχαν αγνοηθεί απόόλες τις δημοτικές αρχές .Δυστυχώς η στήριξη της πρότασης από συμβούλους της συμπολίτευσης και ανεξάρτητους δεν ήταν αρκετή για να περάσει η πρόταση μας που έχασε για μία ψήφο(!).
Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που αρνήθηκαν την ψήφιση αυτής της πρότασης που έδινε κάποια ανακούφιση στους οικονομικά αδύναμους και κάποια ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για υγιή διέξοδο των νέων.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α θα έχει σαν μόνιμο προσανατολισμό την προώθηση και διεκδίκηση αιτημάτων για επαρκή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό με έργα και υπηρεσίες χωρίς επιβάρυνση του δημότη με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου που θα αποτρέπει την αφαίμαξη των δημοτικών ταμείων από τους μεγαλοεργολάβους”.