Tην επαναφορά του Δικαστικού τμήματος στην ΔΟΥ Αιγίου ζητά η ΠΑΕΚ

Από την Π.Α.Ε.Κ. και τον επικεφαλής της κ. Αρίστο Τηλιγάδη, ανακοινώνονται τα εξής:

  • Με αφορμή διαμαρτυρίες συμπολιτών μας και πολλών επαγγελματιών της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων για την μη επάρκεια των υπηρεσιών της ΔΟΥ Αιγίου κυρίως του Δικαστικού Τμήματος το ένα και μοναδικό που βρίσκεται στην Α ΔΟΥ Πατρών, για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας, αποστείλαμε αναφορά στον κύριο Υπουργό που ζητάμε την επαναφορά του Δικαστικού τμήματος στην ΔΟΥ Αιγίου καθώς και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των ΔΟΥ καθώς πολλά ηλεκτρονικά έγγραφα συμπολιτών και επαγγελματιών ”χάνονται” κατά την αποστολή τους ανάμεσα στα υπηρεσιακά έγγραφα.”
Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,
Κύριε Υπουργέ,
Αρκετοί φορολογούμενοι αναγκάζονται να επισκεφθούν καθημερινά τις ΔΟΥ προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια ή περισσότερες συναλλαγές. Στην πορεία της χρονικής αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ οι περισσότεροι φορολογούμενοι αντί να δουν μια καλύτερη εξυπηρέτηση διαπιστώνουν μεγάλα προβλήματα εξυπηρέτησης στην επικοινωνία τους με τους υπαλλήλους, απώλεια χρόνου, ταλαιπωρία, εκνευρισμό και όλα τα παραπάνω προσπαθώντας απλώς να είναι τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Χιλιάδες είναι και αυτοί που επισκέπτονται καθημερινά τις εφορίες προκειμένου να ρυθμίσουν οφειλές προς το δημόσιο από παλαιότερους φόρους που δεν έχουν εξοφληθεί. Για να ρυθμίσουν το χρέος τους θα πρέπει να επισκεφθούν περισσότερα από ένα σημεία στην εφορία (τμήματα Εσόδων, Δικαστικού, προϊστάμενο εφορίας). Οι επισκέψεις αυτές οδηγούν σε μεγάλη απώλεια χρόνου και εκνευρισμό.
Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών προχώρησαν χωρίς να έχει γίνει επαρκής προετοιμασία και σχεδιασμός. Το αποτέλεσμα ήταν οι φορολογούμενοι να αντικρίζουν εικόνες χάους στις εφορίες υποδοχής άλλων εφοριών. Μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ να συγχωνεύσει τα τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου των εφοριών, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας αφού το μοναδικό Δικαστικό τμήμα εξυπηρετείται από την Ά ΔΟΥ Πατρών.
Τα τμήματα Δικαστικού είναι αυτά που χορηγούν τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης σε όσους φορολογούμενους έχουν οφειλές προς το δημόσιο. Πρόκειται για ένα τμήμα, που όπως αναφέρθηκε, δέχεται μεγάλο αριθμό φορολογούμενων αφού οι αιτήσεις για χορήγηση ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης οφειλών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής, είτε χάνονται είτε υποβάλλονται με ελλιπή στοιχεία ανάμεσα στα υπηρεσιακά έγγραφα με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία πολιτών και την χρονοκαθυστέρηση απλών ενεργειών.

Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες συμπολιτών μας που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν σε απλές ενέργειες των ΔΟΥ που απευθύνθηκαν, παρακαλούμε για την εξέταση επαναφοράς του Δικαστικού τμήματος στην ΔΟΥ Αιγίου με σκοπό την μείωση της γεωγραφικής χρονοβόρας απόστασης από και προς την Πάτρα καθώς για να μετακινηθεί κάποιος συμπολίτης μας από και προς την Α ΔΟΥ Πατρών πρέπει να αφιερώσει μία ημέρα από την εργασία του. Επιπλέον παρακαλούμε για την σύγχρονη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ώστε να γίνεται ομαλά και χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων συμπολιτών μας, επαγγελματιών και επιχειρηματιών της περιοχής μας.

Με Εκτίμηση
Αριστείδης Τηλιγάδης Επικεφαλής ΠΑΕΚ
Ά Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαϊας

***Μία μέρα μετά την αποστολή της αναφοράς μας στον κύριο Υπουργό και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Τηλιγάδη με τον κ. Σταϊκούρα, λάβαμε την κάτωθι απάντηση από το γραφείο του.

Υπουργείο Οικονομικών
Γραφείο Υπουργού

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας και σας ενημερώνουμε ότι αυτό προωθήθηκε με διαβάθμιση από τον κύριο Υπουργό, στο γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ λόγω αρμοδιότητας.