Bourbon; Τι είναι;

Ακόμα ο καιρός «κρατάει» λίγο όποτε μπορούμε να πιούμε ακόμα το βραδάκι μία μεζούρα «νερό που καίει».

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές whisky, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο τα ποτά που παρασκευάζονται στην Αμερική, απο αυτά της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Ανεξαρτήτως λοιπόν προσωπικού γούστου καλό θα είναι να «μπούμε» λίγο πιο βαθιά σε αυτό που ονομάζεται bourbon.
Ή ιστορία λοιπόν του bourbon ξεκινάει στα μισά του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν μετανάστες Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί ποτοποιοί, βρέθηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Kentucky, όπου αντίκρισαν έναν τόπο τελείως διαφορετικό απο τον δικό τους, με ατέλειωτα δάση βελανιδιάς, καλό κλίμα και τρεχούμενα νερά. Συνυπολογίζοντας λοιπόν το γεγονός οτι είχαν φέρει μαζί τους απο τις πατρίδες τους ασυνεχείς άμβυκες, αρα μπορούσαν να μετατρέψουν το καλαμπόκι σε whiskey, γεννήθηκε ή αμερικανική βιομηχανία bourbon.
Μετά το 1780 αυτή ή βιομηχανία είχε αρχίσει να οργανώνεται καλύτερα και τα εμπορεύματα, υγρά και στερεά, διακινούνταν μέσω του δικτύου ποταμών και παραποτάμων της Νεας Ορλεάνης, όπου τα βαρέλια με τα ποτά έφεραν το σήμα Bourbon County.
Ή ποτοαπαγόρευση του 1920-1933 κατέστρεψε τη βιομηχανία και το whisky που καταναλωνόταν ήταν εισαγόμενο απο Ιρλανδία και Σκωτία και όχι εγχώριο. Όταν ή ποτοαπαγόρευση τελείωσε, το μικρό χρονικό διάστημα απο το 1933 έως το 1940 που αρχισε ο πόλεμος δεν άφησε τη βιομηχανία να επανέλθει δυναμικά. Στις μέρες μας το bourbon έχει το δικο του κοινό και ολοένα και περισσότερες μάρκες κυκλοφορούν.
Λίγα λόγια για την παρασκευή
Ο σχετικός νόμος για το αλκοόλ στην Αμερική, ορίζει οτι το bourbon πρέπει να περιέχει στο μείγμα τουλάχιστον 51% καλαμπόκι, ωστόσο οι περισσότεροι ποτοποιοί δουλεύουν με ποσοστό της τάξης του 70-75%. Το υπόλοιπο αποτελείται απο άλλους δημητριακούς καρπούς, όπως σιτάρι, βυνοποιημένο κριθάρι, σίκαλη. Κάθε αποστακτήριο έχει το δικό του μυστικό μείγμα μαγιάς, ή οποία είναι βασικός παράγοντας για το χαρακτήρα του whiskey.
Η πρώτη απόσταξη γίνεται μέσα σε αποστακτήρα στήλης, ενώ οι τρόποι που χρησιμοποιούνται για την δεύτερη απόσταξη διαφέρουν απο παραγωγό σε παραγωγό. Ορισμένοι συμπυκνώνουν όλους τους ατμούς και τους αποστάζουν εκ νέου μέσα σε άμβυκα που λέγεται διπλασιαστής, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν αποστακτήρα Thumper, όπου οι ατμοί περνούν μέσα απο ενα δοχείο που είναι γεμάτο με νερό. Μόνο ή Labrot and Graham με το σπουδαίο Woodford Reserve χρησιμοποιεί κανονικούς άμβυκες.
Μια ματιά στα σπουδαιότερα brands
Jim Beam με τα White Label, Knob Creek και φυσικά το super Bookers 7 ετων.
Wild Turkey με την στάνταρ ετικέτα, καθώς και τα εξαιρετικά 8 ετων και Rare Breed.
Makers Mark , Four Roses,
Buffalo Trace, με το ομώνυμο whiskey, καθώς και το υψηλής ποιότητας Blantons.
Το σπουδαίο αποστακτήριο του Heaven Hill, με το Heaven Hill 7 ετων και τα Elijah Craig 12 και 18 ετων. Όλα τα παραπάνω, αφορούν την περιοχή του Kentucky.
Σε οτι αφορά στο Tennessee whiskey, έχουμε το γνωστό σε όλους Jack Daniels καθώς και το George Dickel. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την κορυφαία μάρκα Jorge T Stagg, με τα δεκάδες βραβεία και τον πολύ υψηλό αλκοολικό βαθμό.
Αμερικάνικο, Ιαπωνικό, Ιρλανδέζικο, Σκωτσέζικο.Ανεξαρτήτως ποιότητας, μπαίνει πάντα και το υποκειμενικό ζήτημα του προσωπικού γούστου.
Η προτροπή είναι απλώς να τα δοκιμάσετε.
Πάντα ´γειά

 

 Antonis Fragkioudakis