Με κάθε επισημότητα ο φετινός εορτασμός των 193 ετών από τη νικηφόρα Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου

24 Ιουνίου 1827 – 24 Ιουνίου 2020… Εκατόν ενενήντα τρία  χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι μοναχοί της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου μαζί με λιγοστά παλικάρια κατατρόπωσαν την μέχρι τότε ανίκητη στρατιά τού Ιμπραήμ Πασά, σε μία μάχη που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος αλλά και του Μοναχισμού! Διότι η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ευλογημένο ράσο βρίσκεται πάντοτε μάχιμο στο πλευρό του λαού μας!

Πιστοί στο ιερό χρέος τους και συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου υπό τον Καθηγούμενό της, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Αποστολόπουλο και τη Μοναστική Κοινότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, εόρτασαν και φέτος την μνήμη της ιστορικής εκείνης ημέρας με διήμερο εκδηλώσεων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάστηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

    Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας, σημειώνοντας ότι αυτή η πατρίδα και αυτός ο λαός έχουν μέλλον μόνο όταν αναπνέουν τον ίδιο αέρα, της πίστεως δηλαδή στον αληθινό Θεό και της αγάπης σε αυτόν τον τόπο. Από την Αγία Λαύρα ξεκίνησε η επανάσταση, στο Μέγα Σπήλαιο όμως ήρθε η θυσία των καλογέρων να επισφραγίσει την τελική νίκη κατά των Τούρκων και την δόξα της Ελλάδος! Τέλος, προέτρεψε να κρατήσουμε αυτή την παρακαταθήκη μέσα στην ψυχή και την καρδιά μας.

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για την φιλάδελφο παρουσία του και, απευθυνόμενος στους πιστούς, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου αυτής κατέκλεισαν την Ιερά Μονή με την ζωντανή παρουσία τους, τόνισε ότι η πίστη στον Χριστό είναι η μοναδική σανίδα της σωτηρίας μας, αλλά και της πατρίδας μας. Τέλος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων.

  Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης παρουσίασε την κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία στη συνέχεια εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η νικηφόρα μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου ως αποτέλεσμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων». Αναφέρθηκε στο κλίμα της εποχής, στα γεγονότα που προηγήθηκαν και προετοίμασαν την ιστορική μάχη, στην καίρια συμβολή, το εκκλησιαστικό και εθνικό ήθος αλλά και την γενναιότητα του Ηγουμένου της Μονής, των μοναχών, των οπλαρχηγών και των επίλεκτων ελληνικών μονάδων τους, που οδήγησαν στην τελική νικηφόρα έκβαση και την αποπομπή των στρατευμάτων του Ιμπραήμ Πασά.

         Ακολούθησε η συγκινητική και επιτυχημένη αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και χορευτικών τμημάτων καλαβρυτινών συλλόγων, που κέρδισαν το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ