Το υγιές περιβάλλον, όρος για την επιβίωσή μας! – Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 Η 5η Ιουνίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μπορεί και πρέπει να αποτελεί ευκαιρία να στοχαστούμε βαθύτερα τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και της μεσογειακής λεκάνης στην οποία ανήκουμε ειδικότερα: της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας ζωντανών ειδών με αδιανόητους ρυθμούς, της υποβάθμισης των φυσικών οικοσυστημάτων, της απώλειας αναντικατάστατων φυσικών πόρων.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια αποφασιστική, συνολική στροφή προς τον σεβασμό των άλλων ζωντανών ειδών, της ισορροπίας του κλίματος και των φυσικών οικοσυστημάτων και πόρων. Πολιτικές που απλώς επιδεικνύουν “ευαισθησία” για το θεαθήναι απλώς παραπλανούν.

Ως περιφερειακή παράταξη θα αναφερθούμε (για πολλοστή φορά) σε κάποιες μόνο από τις βασικές προτεραιότητες που παρουσιάζουν έλλειμμα πολιτικής και αποτελεσμάτων:

– Την ουσιαστική κατεύθυνση πόρων προς περιβαλλοντικές δράσεις (διαχείριση απορριμμάτων, διάβρωση ακτών, πράσινες υποδομές). Χρειάζονται έργα και όχι λόγια.

– Την ανάγκη συστηματικού ελέγχου της καλής λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών (πχ βιολογικοί καθαρισμοί) και της εφαρμογής περιβαλλοντικών όρων (πχ οικολογική παροχή σε περιπτώσεις μικρών υδροηλεκτρικών)

– Την ανάγκη πραγματικής υπεράσπισης των Εθνικών μας πάρκων και των άλλων προστατευόμενων περιοχών από αυθαιρεσίες όπως η καταπάτηση, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, οι αποθέσεις απορριμμάτων.

– Την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικής αποκατάστασης περιβαλλοντικών δομών όπως τα στοιβαγμένα δέματα απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας ή την Τέμενη Αιγίου

– την νόμιμη αλλά και ρεαλιστική εφαρμογή λύσεων για την ΑΜΙΑΝΤΙΤ, που συνεχίζει να είναι αφημένη στη μοίρα της

– Την ανάγκη ετοιμότητας εν όψει αντιπυρικής περιόδου

– Την ανάγκη πραγματικής επιβολής της νομιμότητας στην αλιεία και της ορθής χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών

– Την ανάγκη διαφύλαξης της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των ποταμών μας και γενικά των υδάτινων σωμάτων.

Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και ο σεβασμός των αντοχών της φύσης δεν είναι απλά μια “καλή ιδέα”, είναι ο κυριότερος όρος για την επιβίωση και την ευημερία μας.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της παράταξης