Το κοινωνικό περιεχόμενο του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην εποχή μετά τα Μνημόνια –

Παρέμβαση του Απόστολου Κατσιφάρα  στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ

«Είναι ανάγκη να γίνει στροφή στην κοινωνία. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός  εκείνος που είναι έτοιμος να αναλάβει αρμοδιότητες και να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες».

Στο κοινωνικό περιεχόμενοπου θα πρέπει να έχει ο ρόλος της Αυτοδιοίκησηςστην μετά μνημονίων εποχή εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάραςστην ομιλία του στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας(ΕΝΠΕ)και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),που πραγματοποιείται από χθες Τετάρτη και συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 , στην Αθήνα.

«Τολμάμε νέες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν στο προσκήνιο την Αυτοδιοίκηση και θα έχουν κοινωνικό προσανατολισμό; Θα περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Αυτό είναι το διακύβευμα  των ημερών και του συνεδρίου και όχι οι συζητήσεις για το περιεχόμενο του εκλογικού συστήματος των προσεχών εκλογών», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδαςέθεσε σειρά καίριων ζητημάτων που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη συζήτηση. Μεταξύ των οποίων είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Πως απαντάμε στο θέμα της προστασίας της κατοικίας; Διερωτήθηκε ο κ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε ξεκάθαρη θέση. Ζητάμε ρητά να συμπεριληφθεί σε άρθρο της Αναθεώρησης του Συντάγματος  η προστασία της οικογενειακής στέγης. Τότε θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας», τόνισε.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε με έμφαση κατά την παρέμβασή του πως χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτηςπου θα οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση με σταθερά βήματα στο μέλλον. «Αδικούμε το ιστορικό συνέδριο που διοργανώνουμε. Σήμερα χάνεται το περιεχόμενό του, υπό τον φόβο ενός νέου εκλογικού συστήματος, το περιεχόμενο του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμη με ευθύνη της κυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συζητά με διαρροές»ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά από τον κ. Κατσιφάρα έγινε και για ζητήματα όπως η οικονομική αυτοτέλειατης Αυτοδιοίκησης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά και έλεγχος νομιμότηταςτης Αυτοδιοίκησης. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θέλουμε να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της νομιμότητας. Για να στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στους πολίτες», υποστήριξε και μάλιστα πρότεινε έλεγχο από  ανεξάρτητη αρχή.

Η εθνική ατζέντα των Περιφερειών του 2014

Ο Απόστολος Κατσιφάραςθύμισε προς τους συνέδρους πως από το 2014 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσει, ενόψει του τότε συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών,  ατζέντα πολιτικών θέσεων  για τις σχέσεις με την κεντρική διοίκηση, για τις θεσμικές παρεμβάσεις, για τη νέα εθνική ατζέντα των Περιφερειών και τους άξονες υλοποίησης.

(http://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/deltia-tupou/item/4212-epistoli-paremvasi-gia-to-neo-thesmiko-rolo-tis-enosis-perifereion-apo-ton-apostolo-katsifara.html)

«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, για όσα είχαμε προτείνει τότε. Δεν πρέπει όμως να σταθούμε σε αυτά, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά»,υπογράμμισε.

Ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στάθηκε και στον εκλογικό νόμο, αναφέροντας πως δεν πρέπει να διαβάσουμε αποσπασματικά ένα νομοσχέδιο, αλλά να δούμε την αλλαγή αρχιτεκτονικής που συμπεριλαμβάνει, παράλληλα με την μεταφορά αρμοδιοτήτων και την κυβερνησιμότητα που διασφαλίζει.

Δείτε την ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα :

https://www.youtube.com/watch?v=NrHDZE58WK0

 

Χαρακτηριστικά σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Απόστολου Κατσιφάρα

Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση:

Αν δεν κάνουμε βήμα παραπέρα, αδικούμε την πρόκληση ενός τέτοιου επιπέδου συνεδρίου για την Αυτοδιοίκηση.

Ταυτιζόμαστε με το εθνικό διακύβευμα που είναι άλλο μοντέλο διοίκησης Αυτοδιοίκησης ;

Τολμάμε να κάνουμε τις νέες μεγάλες μεταρρυθμίσεις;

Θα περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση ;

Αυτό είναι το πολιτικό δίλλημα και αυτή είναι η εθνική πρόκληση.

Αν θέλουμε να έχουμε την Αυτοδιοίκηση που πραγματικά θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την κοινωνία, τη δημοκρατία και την πατρίδα τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα χάνεται όλο το περιεχόμενο της εθνικής πρόκλησης και βολεύει τους πάντες υπό το φόβο του εκλογικού συστήματος. Και αυτή είναι  η παθογένεια του ίδιου του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα τη θέση που έχει ο καθένας για το εκλογικό σύστημα

Θέλουμε ένα νέο οδικό χάρτη. Θέλουμε μια νέα αρχιτεκτονική.

Να τελειώσουμε με το θέμα της σύγχυσης αρμοδιοτήτων. Δεν βοηθάει κανέναν να κάνουμε διαπιστώσεις. Είναι η ώρα να το κλείσουμε το θέμα.

  • Πλήρεις αρμοδιότητες σε κρίσιμα θέματα στον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Όλη η Πρόνοια να περάσει στον Α’ Βαθμό. Καμία εμπλοκή των Περιφερειών.
  • Τα θέματα υγείας, όπως είχαν προβλεφθεί από τον Καλλικράτη, θα έλθουν στις Περιφέρειες;Εμείς λέμε ναι, είμαστε ικανοί, έχουμε αποδείξει ότι  μπορούμε να χειριστούμε τα θέματα της νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Κανονιστική αυτονομία, για να μπορούν να παράγουν πολιτική τα αυτοδιοικητικά όργανα. Μπορούμε να κάνουμε την αρχή από θέματα που είναι απλά, είναι βατά, αφορούν το περιβάλλον την αγροτική παραγωγή, μέρος της χωροταξίας και την ανάπτυξη. Το θέμα των κανονιστικών πράξεων για να μπορούμε να πούμε ότι η δική μας Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί δίπλα στην Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης.
  • Οικονομική Αυτοτέλεια: Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να μπει μπροστά με καθαρή αρμοδιότητα στα ζητήματα δημοσίων εσόδων για να μπορεί να έχει και απαιτήσει. Θα βάλει πλάτη, αλλά θα έχει και απαιτήσεις

Αν δούμε ένα εκλογικό εργαλείο μεμονωμένο από την όποια αρχιτεκτονική και θεσμική λειτουργία των Περιφερειών, προφανώς ο καθένας να έχει δίκιο.

Αν δούμε την αλλαγή αρχιτεκτονικής  και δούμε ένα αναλογικότερο μοντέλο με αντίβαρα και μεταφορά αρμοδιοτήτων και δούμε Κυβερνησιμότητα, Συμμετοχή θα έχουμε ένα άλλο τοπίο

Είναι η ώρα των μεγάλων προκλήσεων και αποφάσεων.

Την κουβέντα θα την ξανακάνουμε όταν θα έρθει το νομοσχέδιο. Κακώς η Κυβέρνησης δεν το έχει φέρει. Δεν μπορεί να συζητάμε ενάμισι χρόνο με διαρροές.

Η χώρα είναι σε βαθιά κρίση. Νομίζω είναι η ώρα μέσα από τις αλλαγές στη Δημοκρατία, στη Διοίκηση και στους θεσμούς να δώσουμε  μια νέα εθνική ανάταση

Έλεγχος της νομιμότητας

Εμείς θέλουμε ανεξάρτητη αρχή και έλεγχο νομιμότητας. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να λέει ότι δεν θέλουμε  έλεγχο. Εμείς θα μπούμε μπροστά για τον έλεγχο από ανεξάρτητη όμως Αρχή. Σε κανένα υπουργείο, γιατί στην Ελλάδα μόλις παίρνει ο καθένας παίρνει την εξουσία, την κάνει ιδία εξουσία.

Μηχανισμός αξιόπιστος με ειδικούς επιστήμονες για να μπορούμε πραγματικά απαντάμε  στην κοινωνία να στεκόμαστε όρθιοι και να την κοιτάμε στα μάτια.

Ναι δίνουμε το δικαίωμα να μας κρίνεται και μάλιστα αυστηρά οποιαδήποτε στιγμή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δεν έχουμε κανένα γκρίζο τοπίο.

Υπάρχουν ζητήματα που χωρίς την αναθεώρηση συντάγματος

Αναθεώρηση του Συντάγματος – Κατοικία

Να δούμε την κοινωνία μετά την κρίση, αν θέλουμε να υπηρετούμε την κοινωνία και όχι τα κόμματα και τη σκοπιμότητα.

Το ζήτημα της Κατοικίας , θα το βάλουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος; Η δική μας πρόταση  ως Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας είναι καθαρή: Στην  Αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλεφτεί ρητά η προστασία της οικογενειακής στέγης. Τότε θα είμαστε με την κοινωνία

Επίσης, θα πρέπει α δούμε τα δημόσια και συλλογικά αγαθά σε μια χώρα που οι ανισότητες διευρύνθηκαν.

Με τι μοντέλο εργασίας θα πάμε;

Θα ξαναβάλουμε το θέμα του κατώτατου μισθού; Πως θα επιστρέψουν τα παιδιά μας;

Η θέση μας είναι καθαρή: Να μπουν ξανά στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης τα δημόσια και συλλογικά αγαθά, ώστε να έχει νόημα η παρέμβασή μας.