Το Αίγιο γιόρτασε την επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”

Ιστορική μέρα η 26η Ιανουαρίου 2019 για το Αίγιο με τον εορτασμό της επετείου της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”, καθώς το μεγάλο ιστορικό γεγονός διαδραματίστηκε στην πόλη μας ακριβώς δύο μήνες πριν την έναρξη της εθνεγερσίας. Από πέρσι, η ημέρα αυτή γιορτάζεται πλέον με κάθε επισημότητα ως τοπική αργία, με την καθιέρωση προεδρικού διατάγματος.

Η ημέρα επισημοποιήθηκε μετά από αγώνες του Δημάρχου Αιγιάλειας κ. Θανάση Παναγόπουλου, αλλά και της Προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Ι.Λ.Ε.Α.) κ. Βάνας Μπεντεβή, προκειμένου το ιστορικό γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα αγωνιστική εξέγερση και δράση του επί 400 χρόνια σκλαβωμένου γένους να μεταλαμπαδευτεί και στις νεότερες γενιές.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες Παρασκευή και σήμερα κορυφώθηκαν  με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και άλλων Μητροπολιτών.

Κατόπιν εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την κ. Βάνα Μπεντεβή,  Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.) και ο Ιερός Κλήρος, οι επίσημοι και οι αντιπροσωπείες σχολείων προκόπων μετέβησαν  στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου εψάλη  επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΝΤΟΥ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων,  πραγματοποιήθηκε παρέλαση, μπροστά από τον χώρο της πλατείας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Αιγίου, με την εκκίνηση αγήματος Πολ. Συλ. «Αράτου» με τα άρματα Πετμεζά & Ζαΐμη, Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821», τμήματος Στρατού, Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών.

ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Ιανουαρίου 2019:  στην Τέμενη όπου:

ΩΡΑ 08:00΄: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Αγίου Γεωργίου» Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ομότιμο καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΩΡΑ 10:30΄: Προσκύνημα-Τρισάγιο στον παλαιό Ιερό Ναό «Αγίου Γεωργίου» Τεμένης, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων και εν συνεχεία παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Χορευτικό Σύλλογο Τεμένης.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σάββατο 26 & Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:30΄ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:30΄ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμένης, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση: «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας».

Φωτό: aigialeia24.gr (ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ)

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί