Τι γνωρίζετε για την Τεντούρα;

Η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη σειρά από θαυμάσια λικέρ, κυρίως από τη Χιώτικη Μαστίχα αλλά και διάφορα αποστάγματα φρούτων (το λικέρ από μύρτιλλα που φτιάχνουν στη Ξάνθη είναι απλά θαυμάσιο) αρωματισμένα με μπαχαρικά. Η Πατρινή Tentura είναι ένα λικέρ εξαιρετικά δημοφιλές στην πατρίδα του την Πάτρα αλλά σιγά σιγά και σε όλη την Ελλάδα.
Είναι περιττό φαντάζομαι να σας πω τι γίνεται από κατανάλωση Τεντούρα(ς) την περίοδο του καρναβαλιού στη Πάτρα (επίσημα ή ανεπίσημα).
Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, έχει πολύ γλυκιά και ευχάριστη γεύση (αλλά και αρκετά σημαντική περιεκτικότητα αλκοόλ) και παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση, διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν Τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Η Τεντούρα έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ, ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά στα γλυκά, στον καφέ αλλά και σε κοκτέιλ ποτών.
Σύμφωνα με μία παράδοση η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την Τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Η ετυμολογική της προέλευση πιθανολογείται στη λατινική λέξη tinctura που μεταφράζεται ως «βάμμα – εκχύλισμα».
Για να σας μεταφέρω πάλι λίγη ιστορία:
Άλλη παράδοση λέει ότι φτιαχνόταν και πινόταν από λίγους καλόγερους και άρχοντες, άγνωστο πότε φτιάχτηκε πρώτη φορά και σύμφωνα με την παράδοση αυτή το ποτό αυτό δεν είχε όνομα . Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο και την χώρισαν σε βαρονίες άρχισαν να διοργανώνουν και αγώνες για την διασκέδαση τους τις γνωστές κονταρομαχίες. Σε μια τέτοια κονταρομαχία το 1218 νίκησε ο βαρόνος της Χαλανδρίτσας Κουράνδος, και δόθηκε γεύμα προς τιμήν του όπου σερβιρίστηκε και το ποτό. Τότε σηκώθηκε κάποιος και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν πρόποση για τον νικητή φωνάζοντας “ten hurrah” , αυτοί σηκώθηκαν και φώναξαν “tent hurrah” και από έμεινε η ονομασία Τεντούρα προς ανάμνηση του γεγονότος.
Έχω πιει 3 θαυμάσιες (επιλεγμένες από γνώστες) Τentura:
Tentura Vantana Classic και 1950 Especial από το ποτοποιείο Vantana που ίδρυσε στην Πάτρα το 1904 ο Παναγιώτης Βαντάνας, και την Tentura Κάστρο της επίσης Πατρινής Ποτοποιείας Γ.Π. Χάχαλη.
Πάντα ´γειά (και στην χώνεψη).

 

 Antonis Fragkioudakis