Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αιγιάλειας για τον κορωνοϊό – Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης

Σύσκεψη για το πρόβλημα του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στο Δημαρχιακό Κατάστημα υπό τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο, παρουσία εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου της Αιγιάλειας, εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, συλλόγων και φορέων,  για την εκτίμηση της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο και την λήψη προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού στην τοπική κοινότητα.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την επ. καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου, η οποία παρουσίασε τα επιστημονικά στοιχεία του φαινομένου και κατά τρόπο ευσύνοπτο τις διαστάσεις αυτού και την ενδεδειγμένη με ψυχραιμία αντιμετώπισή του. Καθοριστική και ουσιαστική ήταν η συμμετοχή της Προϊσταμένης της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κας Σοφίας Συμεωνίδου καθώς και όλων των εκπροσώπων των Φορέων Υγείας. Στο ίδιο πνεύμα διατυπώθηκαν οι τοποθετήσεις του διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Αιγίου κου Κωνσταντίνου Λέτσα, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου κας Κατερίνας Υφαντή και του αντιπροέδρου κου Αριστείδη Κοκορέ. Ουσιαστικές οι τοποθετήσεις του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας κου Κώστα Γιαννόπουλου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κου Ευάγγελου Πασσά, των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Β’ Αχαΐας του Συλλόγου Εκπ/κων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αφού διατυπώθηκαν οι θέσεις των εκπροσώπων, υιοθετήθηκαν τα ακόλουθα:

Υποστηρίζουμε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευόμαστε τις συμβουλές των ειδικών.

Δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά δεν υποτιμάμε και την κατάσταση.

Ενεργούμαι με γνώμονα τη λογική και τα γενικά και ειδικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού.

Μειώνουμε στο ελάχιστο την εξάπλωση με την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και στενών επαφών για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Ακολουθούμε της οδηγίες ατομικής υγιεινής που αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία κατόπιν ιατρικής αξιολόγησης οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοιό, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ) ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
  • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
  • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
  • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
  • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
  • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

Εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19 επικοινωνώ επί 24ώρου βάσεως με τον ΕΟΔΥ στα τηλ: 1135 και 210.52.12.054

Δεν  πραγματοποιώ  επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων από πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, τα σχολεία της Αιγιάλειας θα παραμείνουν κλειστά έως τις 18 Μαρτίου 2020.

Αναστέλλεται  από σήμερα και έως τις 18 Μαρτίου 2020 η λειτουργία όλων των ΚΑΠΗ της πόλης.

Αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Αιγιαλείας.

Λήψη μέτρων απολύμανσης των σχολικών και δημοτικών κτιρίων.

Προμήθεια και τοποθέτηση σε όλα τα δημοτικά και σχολικά κτίρια αντισηπτικών.

Συστήνεται σε όλους τους χώρους καλός εξαερισμός και σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Ο Δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες επιστημονικές και διοικητικές αρχές.

Τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων φορέων.