Σπουδαία διάκριση για τον Αιγιώτη Ακαδημαϊκό Θέμη Προδρομάκη

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Academy of Engineering) θέλοντας να τιμήσει την ερευνητική πορεία πρωτοπόρων ακαδημαϊκών που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής, απένειμε πρόσφατα 8 ερευνητικές ακαδημαϊκές έδρες.

Ο Θέμης Προδρομάκης (Καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστημίο του Σαουθάμπτον) κατέκτησε επάξια μία από αυτές, αναγνωρίζοντας το διεθνές κύρος της έρευνάς του στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα βραβεία αυτά αποτελούν την ύψιστη τιμή και ο Θέμης Προδρομάκης κατάφερε να διακριθεί πρώτος μεταξύ δεκάδων υποψηφίων ακαδημαϊκών.

Το Πρόγραμμα της Ακαδημίας για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες στοχεύει στον εντοπισμό παγκόσμιων οραματιστών της έρευνας και την παροχή μακροχρόνιας υποστήριξης (10 χρόνια χρηματοδότηση) για την ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογικών τομέων με υψηλό δυναμικό για την παροχή οικονομικού και κοινωνικού οφέλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα του καθηγητή Προδρομάκη, βασίζεται στις δυνατότητες νέων ηλεκτρονικών δομών (memristors – μνημονικούς αντιστάτες) για την ανάπτυξη «έξυπνων» ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν την δυνατότητα να αισθάνονται, να αναγνωρίζουν, να μαθαίνουν και να λογίζονται, φέρνοντας την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας.

Ο ίδιος μιλώντας στον «ΤΥΠΟ της Αιγιάλειας» και στο “aigialeia24.gr” δήλωσε:

  • «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις σύγχρονες κοινωνίες αλλάζοντας τις ζωές όλων μας προς το καλύτερο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όμως χρειάζεται να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών συστημάτων που δρουν και αντιδρούν με ανάλογο τρόπο, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Είμαι ενθουσιασμένος με την αναγνώριση της δουλειάς μας, η οποία στηρίζεται σε στην προσπάθεια πολλών νέων ερευνητών – πολλοί εκ των οποίων και Έλληνες – της οποίας έχω την χαρά να ηγούμαι».Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι υπόλοιποι επιτυχόντες ήσαν: Professor Richard Dinsdale, University of South Wales, Professor Susan Gourvenec, University of Southampton, Professor Natalio Krasnogor, Newcastle University, Professor Ian Saxley Metcalfe, Newcastle University, Professor Alessandro Olivo, University College London, Professor Danail Stoyanov, University College London, Professor Magda Titirici, Imperial College London. (https://www.raeng.org.uk/news/news-releases/2019/october/global-visionaries-awarded-£22-million-in-funding)

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ