Σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου

Σε εημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό 2019 nCoV” συμμετείχε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, με τη συμμετοχή τριών λοιμωξιολόγων από την επιτροπή λοιμώξεων του ΠΓΝ Πατρών με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας κ. Γώγο Χαράλαμπο, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την επιδημία από τον νέο κοροναϊό, τους τρόπους περιορισμού αυτής, και τα ενδεικνυόμενα μέτρα από πλευράς ιατρών και πολιτών. 
 
Τονίστηκε η ανάγκη εγρήγορσης από πλευράς των επιστημόνων υγείας, αλλά και η ανάγκη τήρησης στοιχειωδών μέτρων υγιεινής από πλευράς των πολιτών. 
 

Σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος οι ιατροί μπορούν να επικοινωνούν σε τηλεφωνικό αριθμό του ΠΓΝΠ για την περαιτέρω διαχείριση του ασθενούς (λήψη εργαστηριακού δείγματος, νοσηλεία, κλπ).

 Δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους απλούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν, το σωστό πλύσιμο των χεριών (20 δευτερόλεπτα), τη διαχείριση του βήχα, τη χρήση της μάσκας, το σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας, την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και την τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτών με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 2105212054 για τυχόν απορίες. 

 Δόθηκε έμφαση στην ευθύνη των πολιτών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, δυσκολία στην αναπνοή) και ταξιδιωτικό ιστορικό,  στην τηλεφωνική ενημέρωση του θεράποντος ιατρού πριν την προσέλευση στο χώρο εξέτασης ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι επιδημιολογικοί κανόνες προστασίας κατά της εξάπλωσης της νόσου στο υγειονομικό προσωπικό ή ευάλωτους ασθενείς. 

 Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν σαφές: 

“Έχεις συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ΚΑΙ πρόσφατο (τις τελευταίες 14 ημέρες) ταξίδι στην Κίνα, την Ιταλία ή τις χώρες της Μέσης Ανατολής;;

Μην τρέξεις στο νοσοκομείο, μην πας στο ιατρείο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ιατρού. Τηλεφώνησε στον ιατρό σου ή στον ΕΟΔΥ, ανέφερε την ανησυχία σου, και θα σε κατευθύνουν στο νοσοκομείο αναφοράς για να υποβληθείς κατόπιν ραντεβού στις κατάλληλες εξετάσεις”.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου, 

   Η πρόεδρος                        Ο γραμματέας

Υφαντή Κατερίνα             Κουσουρής Δημήτρης