Πανελλήνιες 2018: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση – ΓΕΛ

Ο μορφωτικός ρόλος του σχολείου είναι το θέμα στην Έκθεση, το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του φιλόλογου και δοκιμιογράφου Δ. Ν. Μαρωνίτη για την Παιδεία και την Εκπαίδευση,, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και προσαρμόστηκε για τις ανάγκες των Πανελληνίων 2018.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα σημερινά θέματα χαρακτηρίζονται ως βατά, ενώ η πλειονότητα των υποψηφίων το χαρακτηρίζει αναμενόμενο.

Κατεβάστε ΕΔΩ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεση των ΓΕΛ

Το σχολείο και ο μορφωτικός ρόλος του ήταν το θέμα στο οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους οι υποψήφιοι.

«Με αφορμή διάλογο που έχει ανοίξει στη σχολική κοινότητα σχετικά με τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα, γράφετε ένα άρθρο (500- 600 λέξεις) στη μαθητική εφημερίδα στο οποίο:

α) υποστηρίζετε την άποψη ότι το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και παιδευτική λειτουργία, και

β) προτείνετε, αιτιολογημένα, τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού ρόλου του σχολείου»

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι αιτήσεις των υποψηφίων για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018 ανέρχονται στις 104.040, με τις 86.301 να προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, τις 914 από εσπερινά ΓΕΛ, τις 15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, τις 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από εσπερινά ΕΠΑΛ, που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

 

https://www.newsbomb.gr/ellada/paideia/story/891252/panellinies-2018-ta-themata-sti-neoelliniki-glossa-ekthesi-gel