Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Αισιοδοξία για το μέλλον στην εκδήλωση του δήμου Αιγιαλείας

Μια ιδιαίτερης αξίας, βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική εκδήλωση πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο δήμος Αιγιαλείας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου).

Σκοπός της εκδήλωσης με θέμα «Πιστεύουμε στη διαφορετικότητα – Ίσες ευκαιρίες για όλους» ήταν η ευαισθητοποίηση όλων των ενεργών πολιτών και φορέων για να καταπολεμηθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο αντιμετώπισης των ΑμεΑ, αλλά και η προώθηση από κοινού δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών, ώστε να αποκτήσουν ίσες και ίδιες ευκαιρίες με όλους, σε μια κοινωνία που είναι έτοιμη να τους «αγκαλιάσει» και να τους στηρίξει εμπράκτως και όχι μόνο με λόγια.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ενώ ομιλήτριες ήταν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Μαχητές» Μάρθα Χριστοπούλου και η υπεύθυνη Ποιότητας του ΕΚΑΜΕ/ΑμεΑ Αιγίου Αγγέλικα Αλεξανδροπούλου.

Ως ημέρα αγώνα, προβληματισμού, συμμετοχής και αλληλεγγύης και όχι ημέρα γιορτής, οίκτου και φιλοφρονήσεων χαρακτήρισε την 3η Δεκεμβρίου η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας κα Γιδά. Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις – παρεμβάσεις και το μέχρι στιγμής έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, που  ως στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ και κινούνται προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης της καθημερινότητάς τους.

Συνοπτικά μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, υλοποιούνται και προγραμματίζονται είναι:

Α) Το νέο κτήριο όπου θα στεγαστεί το ΕΚΑΜΕ/ΑμεΑ Αιγίου, βαίνει προς ολοκλήρωση. Θα είναι κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας που θα εξυπηρετεί έως 50 εκπαιδευόμενους και παράλληλα θα είναι στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης και θα εξυπηρετεί 8 εκπαιδευόμενους.

Β) Η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου (με αρμόδια αντιδήμαρχο την κα Διαμάντω Βασιλακοπούλου) παρέχει τις υπηρεσίες της για την καθημερινή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση 700 περίπου καταγεγραμμένων ατόμων με αναπηρίες.

Γ) Τοποθέτηση μηχανισμού Seatrac (επιτρέπει την πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα) σε παραλίες του Δήμου μας. Το συγκεκριμένο σύστημα, που αποτελεί εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και τοποθετείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ενεργειακά ανεξάρτητο.

Δ) Πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αιγιάλειας και της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση του έργου κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ, μαθητών, εκπαιδευτικών και επισκεπτών σε 30 σχολικές μονάδες του δήμου. Η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ε) Πριν λίγο καιρό η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου (αρμόδιος αντιδήμαρχος ο Βασίλης Χριστόπουλος) επανασχεδίασε επί του οδοστρώματος τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, ενώ προχωρά στη βελτίωση της κατάστασης των ραμπών ΑμεΑ σε πεζοδρόμια της πόλης.

Οι επόμενες ομιλήτριες, η υπεύθυνη Ποιότητας του ΕΚΑΜΕ/ΑμεΑ Αιγίου Αγγέλικα Αλεξανδροπούλου και η πρόεδρος του συλλόγου «Μαχητές» Μάρθα Χριστοπούλου, πραγματικά συγκίνησαν και προβλημάτισαν το ακροατήριο, μεταφέροντας τα βιώματά τους αλλά και τον διαρκή αγώνα τους, η πρώτη ως αδελφή ατόμου με σύνδρομο Down και η δεύτερη ως μητέρα ατόμου με αναπηρία, λέγοντας σκληρές αλήθειες για τον τρόπο κυρίως που αντιμετωπίζει η Πολιτεία κάποιους ανθρώπους που έτυχε να γεννηθούν ή απέκτησαν στην πορεία της ζωής τους κάποια δυσκολία.

Η κα Αλεξανδροπούλου αναφέρθηκε στο πολυποίκιλο έργο που επιτελεί το ΕΚΑΜΕ Αιγίου στα 25 χρόνια λειτουργίας του, ενώ η κα Χριστοπούλου επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με στόχο την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε: «Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία αποτελεί μια ημέρα υπενθύμισης της ανάγκης για πλήρη ενσωμάτωση και ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι εμείς, και ο καθένας ξεχωριστά, οφείλουμε να στηρίζουμε και να προωθούμε έμπρακτα, με δράσεις αλλά και με τη συμπεριφορά και τη στάση μας την άρση του αποκλεισμού και την εξασφάλιση όρων ισότιμης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Τα άτομα με αναπηρία είναι ενεργοί πολίτες και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας, με σπάνια χαρίσματα και ταλέντα. Γι’ αυτό και όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τους κάνουμε να “ξεχνούν” την όποια αναπηρία τους. Να αισθάνονται ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας».

Ο κ. Καλογερόπουλος, χαρακτήρισε την υπό κατασκευή νέα δομή όπου θα στεγαστεί το ΕΚΑΜΕ Αιγίου ως μεγάλο κοινωνικό έργο. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας εξέφρασε την πεποίθησή του η συγκεκριμένη εκδήλωση να καταστεί θεσμός στον δήμο, καθώς, όπως ανέφερε, «ως δημοτική αρχή, είναι υποχρέωσή μας να τονίζουμε συνεχώς το ενδιαφέρον μας προς τα άτομα με αναπηρίες, επιδιώκοντας ίσες δυνατότητες για όλες και όλους χωρίς διακρίσεις».

Τέλος και αφού απένειμε τιμητική πλακέτα στην κα Χριστοπούλου για το έργο που επιτελεί η ίδια και οι συνεργάτες της στον σύλλογο «Μαχητές», ζήτησε από τον συντονιστή της εκδήλωσης, Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, ώστε να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο – πρόγραμμα στήριξης και προστασίας των ΑμεΑ μέσω χρηματοδοτούμενων έργων, με στόχο τη συμπερίληψή τους στην καθημερινή ζωή.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν πολλοί συμπολίτες, η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκπρόσωποι των βουλευτών Άγγελου Τσιγκρή και Κωνσταντίνου Μάρκου, οι αντιδήμαρχοι Αιγιάλειας Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης και Μαρία Σταυροπούλου, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου δήμου Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Γεράσιμος Φεσσιάν, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου και πρόεδρος του ΕΚΑΜΕ/ ΑμεΑ Γιώργος Γκιώνης, ο Τοπικός Σύμβουλος Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Επαμεινώνδας Δούλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ελευθεριώτης, πρόεδροι κοινοτήτων και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Αιγιάλειας.