Οδηγίες από το Σύλλογο Λογιστών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων για το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

Αφορά επαγγελματίες και αγρότες

Από 1/1/2020 αλλάζει το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αγρότες.
 
Οι βασικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι οι εξής:
1) Αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι σταματάει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει των κερδών και καταργείται η μεταβολή τους κάθε χρόνο. Ουσιαστικά επανερχόμαστε σε ένα σύστημα σταθερών εισφορών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν το 2017.
2) Καθιερώνονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες και η κατάταξη σε αυτές είναι ελεύθερη επιλογή του καθενός, βάσει του πόσο θέλει να πληρώνει ή πόση σύνταξη θέλει να εξασφαλίσει. Η επιλογή γίνεται σε ετήσια βάση και είναι δεσμευτική μόνο για αυτό το έτος. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιλέξει τη 2η κατηγορία για το 2020, θα μπορεί ελεύθερα το 2021 να αλλάξει και είτε να ανέβει είτε να κατέβει κατηγορία.
3) Η ελάχιστη εισφορά (1η ασφαλιστική κατηγορία) για τους επαγγελματίες από 185€/μήνα αυξάνεται στα 220€/μήνα. Αντίστοιχα για τους αγρότες από 115€/μήνα στα 121€/μήνα.
 
Σημείωση: Όσοι είναι νέοι επαγγελματίες με έναρξη την τελευταία 5ετία, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ειδική μειωμένη ασφαλιστική κατηγορία με εισφορά 136€/μήνα.
 
Το ύψος των μηνιαίων εισφορών ανά ασφαλιστική κατηγορία, καθώς και η σύνδεση αυτών με τη σύνταξη, υπάρχουν στους πίνακες που θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
 
 
Ενέργειες που πρέπει να γίνουν:
Α. ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Πώς γίνεται;
Είτε απευθείας από τους υπόχρεους στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α. με κωδικούς taxis είτε με ενημέρωση στα λογιστικά γραφεία για την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε (κατά προτίμηση με e-mail και όχι τηλεφωνικά).
Ποια είναι η προθεσμία;
Η δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας πραγματοποιείται έως την Παρασκευή 13/3. Όσοι θέλουν η διαδικασία να γίνει μέσω του λογιστή τους καλό θα ήταν να μην περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας γιατί είναι πολύ πιθανό λόγω φόρτου εργασίας να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
Είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό;
Τα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν θα είναι αυτόματα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, εκτός αν κάποιος έχει επιλέξει διαφορετικά.
Επομένως, είναι υποχρεωτικό για όσους θέλουν ανώτερη κατηγορία από την 1η, καθώς και για όσους είναι νέοι επαγγελματίες και θέλουν την ειδική μειωμένη κατηγορία.
Όσοι θέλουν την 1η κατηγορία των 220€/μήνα (ή αντίστοιχα των 121€/μήνα για τους αγρότες) δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.
Β. ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟΥ
Πώς γίνεται;
Είτε  απευθείας από τους υπόχρεους από την ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α. με κωδικούς taxis είτε μέσω των λογιστικών γραφείων.
Ποιες είναι οι προθεσμίες;
Τα νέα ειδοποιητήρια θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα 16/3 και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής για τις εισφορές του Ιανουαρίου θα είναι έως την Παρασκευή 20/3Όσοι θέλουν να εκδοθεί το ειδοποιητήριο από τον λογιστή τους, θα πρέπει να ενημερώσουν εγκαίρως. Θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εκδοθούν όλα τα ειδοποιητήρια την Πέμπτη ή την Παρασκευή που θα λήγει η προθεσμία πληρωμής.
Είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό;
Εξαρτάται από το αν κάποιος θέλει/μπορεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές ή όχι. Για όσους θέλουν να πληρώσουν είναι προφανώς υποχρεωτικό.
Όσοι δεν πληρώσουν μέχρι τις 20/3, μπορούν να αναζητήσουν το ειδοποιητήριο όταν θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην πληρωμή.
 
 
Ανακεφαλαίωση Ημερομηνιών
Παρασκευή 13/3 – Δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας
Δευτέρα 16/3 – Ανάρτηση νέων ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
Παρασκευή 20/3 – Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής εισφορών Ιανουαρίου 2020

 

Σύλλογος Οικονομολόγων & Λογιστών/Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών
Αιγιαλείας & Καλαβρύτων (Σ.Ο.Λ/Φ.Ε.Ε.)