Λιτοί και απέριττοι οι Επιτάφιοι στην Αιγιάλεια υπό την σκιά του κορωνοϊού

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και το φετινό Πάσχα 2020 δεν έχει καμία σχέση με το Πάσχα των περασμένων ετών. Με άδειες εκκλησιές, χωρίς περιφορά του Επιταφίου και χωρίς Ανάσταση, με τους πιστούς να μην λαμβάνουν το Άγιο Φως.

Στο ηλιόλουστο Αίγιο σήμερα, πρωί Μεγάλης Παρασκευής, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και από τα σπίτια και τα διαμερίσματα των πολυκατοικίων ακούγονταν ψαλμοί και μύριζε λιβάνι.

Οι Ιεροί Ναοί τέλεσαν την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθήλωσης, κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο αρκετοί πιστοί έσπευσαν στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών, μήπως μπορέσουν και διεισδύσουν για να προσκυνήσουν. Αρκετά συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια εύχονταν να τελειώσει γρήγορα η περιπέτεια που βιώνουμε όλοι με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο “ΤΥΠΟΣ” σας παρουσιάζει κάποιους Επιταφίους από τους Ιερούς Ναούς της Αιγιάλειας, όλοι τους με ξεχωριστή ομορφιά, που στολίστηκαν λιτά και απέριττα.

Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου.

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.

Για το 2020 τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο Επιτάφιος θα μείνει μέσα στις εκκλησίες, με κλειστές τις πόρτες.

Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.