Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Θα γιορταστεί ή όχι η 20η Μαρτίου” στο Αίγιο, ως την πρώτη πόλη που ανέπευσε ελεύθερη;

Πριν 198 χρόνια, το Αίγιο έγινε Η ΠΡΩΤΗ ελληνική πόλη που ανέπνευσε ελεύθερη μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον Οθωμανικό ζυγό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου με την 42/16-5-1975 απόφασή του αποφάσισε η 20η Μαρτίου να γιορτάζεται σαν ΤΟΠΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ. Εκείνη την απόφαση πήραν ΟΜΟΦΩΝΑ οι ΠΑΝΟΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (αναπλ. Δημάρχου), ΝΙΚΟ Σ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ (Πρόεδρος Δημ. Συμβ.), ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΑΒΕΛΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΡΟΣΟΥ, ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΟΔΙΩΤΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΙΚΟΣ (ΜΕΓΑΡΗΣ). Επίσης, με την υπ. αριθ. 1644 – 14/2/1975 διαταγή του Υπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκε η μετονομασία της οδού στην Δυτική είσοδο της πόλης του Αιγίου από 21ης Απριλίου 1967 σε οδό 20ης Μαρτίου 1821.

Επειδή ήταν συνήθης πρακτική κάθε νέα Δημοτική Αρχή να «ξεχνά» τις αποφάσεις της απερχόμενης, η απόφαση εκείνη αγνοήθηκε. Ίσως σήμερα κάτι να έχει αλλάξει. Όπως φάνηκε από την παρουσία κορυφαίων διεκδικητών της Δημαρχίας στις εκδηλώσεις στη Νωνάκριδα για το επαναστατικό γεγονός της 14ης Μαρτίου 1821, υπάρχει διάθεση να αναδειχτούν τα καθοριστικά γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας.

Πρέπει λοιπόν, όλοι οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη Δημαρχία της Αιγιάλειας να μας απαντήσουν στο εξής:

«Θα γιορταστεί ή όχι η 20η Μαρτίου (και αν ΝΑΙ, πώς;) στα πλαίσια των πανελληνίων επετειακών εορτασμών για 200 χρόνια από την μεγάλη επανάσταση το 2021;»

Κάθε χρήσιμο ιστορικό στοιχείο υπάρχει στη διάθεση όσων το ζητήσουν.

Κώστας Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Προς Πρόεδρο και Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας

Σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Κάθε ελληνική πόλη θα ψάξει να βρει και να αναδείξει ό,τι την συνδέει με την εξέγερση του γένους. Το Αίγιο, πέραν της συμμετοχής του στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 (μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας) είχε την τιμή να είναι η πρώτη ελληνική πόλη μετά από 400 χρόνια δουλεία στις 20 Μαρτίου 1821. Αυτό είναι ιστορικά ΑΠΟΛΥΤΑ τεκμηριωμένο. Τι πρέπει να παρουσιάσουμε εμείς;

Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που την κάναμε μέρα τοπικής εθνικής εορτής ή την 20 Μαρτίου, ημέρα που απελευθερώθηκε το Αίγιο; Η επιλογή γίνεται δυσκολότερη όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Αιγίου από 1975 να εορτάζεται η 20 Μαρτίου ως τοπική Εθνική εορτή.

Προτείνω το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου να εγκρίνει Ειδική Συνεδρίαση για το θέμα εντός του Φεβρουαρίου