Κώστας Παπακωνσταντίνου: Απαιτούνται συγκεκριμένα αιτήματα για να πιάσει τόπο το συλλαλητήριο για τα σκουπίδια στο Αίγιο

Ο δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου σχετικά με το συλλαλητήριο για τα σκουπίδια, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 12 στην πλατεία Αιγιάλειας, επισημαίνει ότι  για να πιάσει τόπο το συλλαλητήριο απαιτείται να εκφραστούν συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία οδηγούν και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έχουν ως στόχο τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Σε επιστολή του αναφέρει:

-“Σίγουρα οι συνθήκες στην Αιγιάλεια είναι ώριμες για να εκδηλωθεί μια κοινωνική διαμαρτυρία. Αν, όμως, η σωρευμένη οργή δεν μετουσιωθεί σε κάτι συγκεκριμένο, ο αγώνας δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Μόνο τα συγκεκριμένα αιτήματα οδηγούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αλλιώς, και η πιο δυναμική και μαζική κινητοποίηση εύκολα θα χειραγωγηθεί από εκείνους που χρησιμοποιούν γενικόλογες εξαγγελίες, στερεότυπα κλισέ (π.χ. «ανακύκλωση») και ενέργειες βιτρίνας. Τι πρέπει, λοιπόν, να ζητηθεί από το συλλαλητήριο;

Πρώτο και αυτονόητο είναι η γρήγορη αποκομιδή των απορριμμάτων από ολόκληρο το Δήμο.

Θα ήταν, όμως, μεγάλο λάθος να εστιάσουμε μόνο στην αποκομιδή, χωρίς να δρομολογήσουμε την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, η οποία στηρίζεται (παντού και πάντα) στην δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Άλλωστε, πρέπει να πείσουμε και όσους αποδέχονται προσωρινά τα απορρίμματά μας ότι λαμβάνουμε μέτρα για μείωσή τους.

Συνεπώς, πρέπει ο Δήμος Αιγιάλειας να κάνει αποφασιστικά βήματα για μείωση των απορριμμάτων. Επειδή δεν μπορούν να γίνουν όλα τώρα (συχνά χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις και πολλές μελέτες), εστιάζουμε σε τρεις άξονες κομβικής σημασίας για τη μείωση των αστικών απορριμμάτων με δράσεις ΑΜΕΣΑ υλοποιήσιμες:

Πρώτος άξονας. Ο Δήμος υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα για:

  • Διαχείριση όλων των «πράσινων» απορριμμάτων και των κλαδιών (χωριστή συλλογή και αποκομιδή, θρυμματισμός και υπαίθρια επεξεργασία)
  • Δύο μεγάλα επανδρωμένα Πράσινα Σημεία (όσα προβλέπει ο υπάρχων σχεδιασμός)
  • Υποδομές για την κομποστοποίηση (προμήθεια μεγάλου αριθμού οικιακών κομποστοποιητών και άλλου εξοπλισμού)

Δεύτερος άξονας: Ο Δήμος προχωρά αποφασιστικά στην ήδη υπάρχουσα ανακύκλωση (μπλε κάδοι) με:

  • Βελτίωση εξοπλισμού (καθαρισμό και αντικατάσταση κάδων, εξασφάλιση επιπλέον απορριμματοφόρων)
  • Σοβαρό πρόγραμμα ενημέρωσης (π.χ. για μέρες και ώρες αποκομιδής ανά περιοχή, για καθαριότητα των υλικών – επίσης για τη διαχείριση των «πράσινων» και τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων)
  • Αποφασιστική εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας (οι κάδοι μένουν πάντα κλειστοί, επιβάλλονται ποινές όπου εμποδίζεται η ανακύκλωση και επιβράβευση όπου δουλεύει καλά)

Τρίτος άξονας: Διαπαραταξιακή συνεννόηση και επιδίωξη ομοφωνίας για εφαρμογή των παραπάνω, τροποποιήσεις στον κανονισμό καθαριότητας και για τις επόμενες κινήσεις.

Σίγουρα, από μόνα τους αυτά δεν αρκούν. Παραμένει η ανάγκη εφαρμογής της πλήρους κομποστοποίησης και η αναζήτηση χώρου διάθεσης του τελικού υπολείμματος. Πρέπει, όμως, να ανοίξει ο δρόμος. Ας στηρίξουμε αυτά ΤΩΡΑ για να έρθουν τα επόμενα βήματα.

Ήδη πιστεύουμε ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για να αλλάξουν πράγματα που έμεναν στάσιμα επί δεκαετίες

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου – Δημήτρης Παπαγεωργίου