Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θωρακίζει με αντιπλημμυρικά έργα τους πολίτες και τις περιουσίες τους

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, μετά τις επιτυχημένες παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας στους ποταμούς Πείρου και Παραπείρου, οι οποίες έδρασαν αποτελεσματικά και απέτρεψαν τα όποια πλημμυρικά φαινόμενα στις τελευταίες θεομηνίες, ένα ακόμα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ξεκινά άμεσα.

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου υπεγράφη σύμβαση για «Εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων για το ποταμό Σελινούντα».

Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, θα κατασκευαστούν αναβαθμοί, κοιτοστρώσεις και τοιχία κατά μήκος του ποταμού, για την προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών, οδών, του ζωικού κεφαλαίου και της αγροτικής παραγωγής από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

«Η Περιφέρεια εκτελεί σημαντικό έργο για την ασφάλεια των πολιτών. Τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αποκαταστάσεις των επαρχιακών οδών, οι τοποθετήσεις στηθαίων και οι διαγραμμίσεις, οι οδοφωτισμοί είναι έργα που έχουμε δώσει προτεραιότητα και υλοποιούμε, με γρήγορο ρυθμό, με σκοπό να θωρακίσουμε τις υποδομές του νομού μας και να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας έναντι των καιρικών φαινομένων» σημείωσε ο Γρ. Αλεξόπουλος.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας με τον ανάδοχο και την παρουσία του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φάρες Μπεσαράτ και υπηρεσιακών παραγόντων υπέγραψαν τη σύμβαση έργου «Εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Αχελώου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ετών 2015-2016», συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΣΑΕΠ 501/2015 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Το έργο αυτό προβλέπει: Συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, Άρση προσχώσεων κάτω από υφιστάμενα τεχνικά, Απομάκρυνση απορριμμάτων , μπαζών ή βλάστησης καθ’ όλο της πεδινής κοίτης από τέλος διώρυγας διαφυγής έως τις εκβολές του ποταμού, Ενίσχυση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων σε σημεία που έχουν καταστραφεί.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Λύτρας σημείωσε πως «παρά την οικονομική κρίση προσπαθούμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να αποκαταστήσουμε τον ρου του ποταμού Αχελώου».

Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν άμεσα και ο ίδιος ζήτησε από τον ανάδοχο να τελειώσουν στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση.

«Οι προσπάθειές μας στρέφονται πάντα γύρω από την προστασία των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους. Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από πλημμυρικά φαινόμενα είναι συχνά τον τελευταίο καιρό, αλλά προσπαθούμε να τα περιορίσουμε βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Όσα χρήματα και να διαθέτουμε για τα αντιπλημμυρικά είναι λίγα. Ωστόσο θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να θωρακίζουμε την Περιφέρειά μας».