Η “καρδιά” της Ελλάδας “χτύπησε” σήμερα στο Αίγιο που γιόρτασε την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Ιστορική μέρα η 26η Ιανουαρίου 2020 για το Αίγιο με τον εορτασμό της επετείου των 199 χρόνων από τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”, καθώς το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός διαδραματίστηκε στην πόλη μας ακριβώς δύο μήνες πριν την έναρξη της Εθνεγερσίας. Από το 2017, η ημέρα αυτή γιορτάζεται πλέον με κάθε επισημότητα ως τοπική αργία για το Αίγιο, με την καθιέρωση προεδρικού διατάγματος.

Η ημέρα επισημοποιήθηκε μετά από αγώνες του τ. Δημάρχου Αιγιάλειας κ. Θανάση Παναγόπουλου, αλλά και της Προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Ι.Λ.Ε.Α.) κ. Βάνας Μπεντεβή, προκειμένου το ιστορικό γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα αγωνιστική εξέγερση και δράση του επί 400 χρόνια σκλαβωμένου γένους να μεταλαμπαδευτεί και στις νεότερες γενιές.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα με τη νυχτερινή παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Μητροπόλεως, με τη συμμετοχή συλλόγων και ομάδων ιστορικής αναβίωσης, η εμφάνιση των οποίων εντυπωσίασε και ταυτόχρονα συγκίνησε.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν ήταν: Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας “Άγημα Ανδρέας Λόντος”, Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου, Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων “Οι θεριστάδες”, Σύλλογος “Οι Πορθητές των Σαλώνων 1821”, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας “Έπαχτος”, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης “Παναγιώτης Καρατζάς” από Πάτρα, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου 1978, Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Γρηγόρης Λιακατας” Αιτωλικού, Λαογραφικός Σύλλογος “Μωραΐτες εν χορώ” Πάτρας, Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας “Ο Νικηταράς”, Συλλογή Φορεσιών “Νίκος Πλακίδας” Κατοχής Μεσολογγίου, Σύλλογος Διάσωσης της Παράδοσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Όμιλος Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “Λιάρος” Ι.Π. Μεσολογγίου, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” και τρεις έφιπποι από την ομάδα “Horse Steps”, ενώ συμμετείχαν και οι φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Δερβενίου και Μεσολογγίου.

Την Κυριακή ανήμερα της εορτής στις 10.30 π.μ. τελέστηκε δοξολογία στον στο Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου με τη συμμετοχή Μητροπολιτών και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον νομικό-ιστορικό, πρόεδρο Εταιρείας μελέτης έργου Ιω. Καποδίστρια  Δρ. Ανδρέα Κούκο.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων  στα Ψηλαλώνια και αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνου στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου από τον Κοσμήτωρα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας κ. Κων. Κλάγκο, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μικρό ιστορικό δρώμενο, επιμέλειας του Φιλόλογου κ.  Κωνσταντίνου Κλάγκου.

Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση που ακολούθησε  από τμήματα μαθητών των σχολείων του Δήμου Αιγιαλείας, Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών ομίλων, τμήμα εφίππων, προσκόπων και οδηγών, καθώς και των Φιλαρμονικών: Αιγίου – Αιγείρας – Ακράτας – Δερβενίου – Ι.Π. Μεσολογγίου “Διονύσιος Σολωμός”, γεμίζοντας αισθήματα εθνικής περηφάνειας τον κόσμο που την παρακολούθησε.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ παραβρέθηκαν ο  πρώην Μητροπολίτης  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, ο νυν Μητροπολίτης κ.κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Σερρών κ.κ. Θεολόγος, ο Πρωτοσύγκελος κ. Ιωακείμ Βενιανάκης, οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. κ.κ. Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, από το ΣΥΡΙΖΑ η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας,  αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στις 8 μ.μ. στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση: «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», από τοπικές θεατρικές ομάδες με την συμμετοχή μελών τοπικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές. Επιμέλεια κειμένου της Φιλολόγου κας Ευανθίας Μπεντεβή, σενάριο – σκηνοθεσία Φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ – ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτό: aigialeia24.gr (ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ)

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί