Επιστολή του Γρ. Αλεξόπουλου προς τον Υπουργό Δημήτρη Βίτσα για το θέμα των προσφύγων και μεταναστών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος αφού παρευρέθηκε σε δυο συσκέψεις Συλλόγων του Νοτίου Διαμερίσματος μαζί με Βουλευτές του Νομού, το Δήμαρχο Πατρέων και εκπροσώπους φορέων απέστειλε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την παρακάτω επιστολή, εκδηλώνοντας την ανησυχία του για τις συνθήκες που επικρατούν στο νέο Λιμάνι της Πάτρας, λόγω του σοβαρότατου θέματος των μεταναστών- προσφύγων. Η επιστολή υπογραμμίζει ζητήματα όπως η διαβίωση των μεταναστών – προσφύγων και τα προβλήματα που προκύπτουν από την προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ιταλία καθώς και η λειτουργία και η ασφάλεια του Νέου Λιμανιού της Πάτρας των εργαζομένων και των δραστηριοποιούντων σε αυτό.

 Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η πόλη της Πάτρας σε σχέση με την έντονη παρουσία προσφύγων ή μεταναστών που περιοδικά εναλλάσσονται για χρόνια τώρα.

Αισθάνομαι την υποχρέωση και το καθήκον, έγκαιρα, να σας εκθέσω τις απόψεις μου επί του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας και ευαίσθητου θέματος.

Αυτό προκύπτει και μετά την παρουσία μου σε δύο συσκέψεις των συλλόγων του Νοτίου Διαμερίσματος της Πάτρας και στην οποία παρίσταντο εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο Δήμος Πάτρας καθώς και Βουλευτές του Νομού.

Οι δυστυχείς συνάνθρωποί μας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, έχουν ως μοναδικό σκοπό το να επιβιβαστούν παράτυπα σε ένα πλοίο της γραμμής Πάτρα – Ιταλία και να οδηγηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό συνοδεύεται από μια προσπάθειά τους να εισχωρήσουν είτε σε φορτηγά που είναι προς επιβίβαση στα πλοία, είτε απευθείας σε αυτά, υπερπηδώντας τις περιφράξεις του λιμένα και βρισκόμενοι σε ένα μόνιμο κυνηγητό με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Αυτή η άναρχη κατάσταση, έχει οδηγήσει έως τώρα, στο θάνατο από ατύχημα με αυτοκίνητο ενός μετανάστη, στον τραυματισμό άλλων, καθώς και στον τραυματισμό Λιμενικών.

Παράλληλα, πρέπει να θέσουμε εις γνώσιν σας, ότι οι δυστυχείς αυτοί συνάνθρωποί μας , διαβιώνουν σε παλιά κτίρια, που δεν τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής και έχουν προβλήματα στατικής επάρκειας (επικινδύνως ετοιμόρροπα).

Είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε σε τέτοια κτίρια να στεγάζονται συνάνθρωποί μας, και στα οποία είναι βέβαιο αν παραμείνουν πως θα θρηνήσουμε θύματα, όπως άλλωστε συνέβη προσφάτως με την κατάρρευση ενός υπόστεγου και τον θάνατο ενός μετανάστη.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι σύλλογοι του Νότιου Διαμερίσματος, ευτυχώς έως τώρα, έχουν καταδείξει μια εύλογη ανησυχία για την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους, χωρίς όμως καμιά διάθεση για αντιδράσεις ρατσιστικού ή βίαιου χαρακτήρα.

Άλλωστε η Πάτρα είναι μια Δημοκρατική Πόλη που έχει ανεχθεί το πρόβλημα αρκετά χρόνια τώρα και οι Πατρινοί έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην υποβοήθηση των προσφύγων – μεταναστών.

Κύριε Υπουργέ,

Παραθέτοντας περιληπτικά την κατάσταση όπως την βιώνουμε στην περιοχή, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πρόσφατη δέσμευσή σας ότι θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες – μετανάστες σε νόμιμους υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, παράλληλα με την επανάληψη της θέσης σας για την μη δημιουργία αντίστοιχου χώρου φιλοξενίας στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η επιστολή μου αναφέρεται στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής, έτσι ώστε να «προλάβουμε» καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν.

Παράλληλα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την εξάλειψη των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπινων ψυχών που παίζουν κυρίαρχο ρόλο αυτήν την στιγμή.

Το Λιμάνι της Πάτρας και με την συνδρομή της Περιφέρειας, εξοπλίζεται έτσι ώστε να αποτρέπει την όποια προσπάθεια για παράνομες ενέργειες εντός αυτού.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αντιμετωπίσουν έκρυθμες καταστάσεις, με προσωπικό κίνδυνο πολλές φορές.

Οι κάτοικοι της Πάτρας, περιμένουν κύριε Υπουργέ, την υλοποίηση του σχεδίου σας έτσι ώστε να ξαναδούν την πόλη τους και το παραλιακό της μέτωπο όπως αξίζει στην τρίτη πόλη της Ελλάδος.

Οι συνάνθρωποί μας που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον, δεν πρέπει άλλο να αποτελούν τα θύματα μιας ανομίας και μιας εκμετάλλευσης, ούτε να διαβιώνουν σε χώρους που εμείς δεν θα τολμούσαμε ούτε να μπούμε μέσα.

Είμαι σίγουρος ότι θα πράξετε τα δέοντα .

 

Με εκτίμηση

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ